Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Vukovaru je jučer pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića održana 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj su rezimirana dosadašnja postignuća Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i pripreme za uključivanje Projekta u novi Višegodišnji financijski okvir Europske unije (2021.-2027.) kako bi se postigao ravnomjerniji razvoj pet slavonskih županija u usporedbi s ostatkom Hrvatske.

Na sjednici se, između ostalih tema, razgovaralo i o dva važna projekta za Osječko-baranjsku županiju, izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, kojim bi se bitno povećava ukupna gospodarska aktivnost, te izgradnji Terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek.

Što se Regionalnog distribucijskog centra tiče, Ministarstvo je osiguralo početnih pet milijuna kuna, no treba iznaći i preostala sredstva do potrebnih 60 milijuna kuna. Za Luku Osijek osigurano je 117 milijuna kuna, no nakon postupka javne nabave utvrdilo se da će projekt koštati više od 220 milijuna kuna. Govorilo se i o Zračnoj luci Osijek kojoj su potrebne investicije kako bi se stavila u punu funkciju.

Prije početka sjednice, zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019.-2020.)“, sufinanciran sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vrijednosti 1,2 milijun kuna.

Na sjednici Savjeta istaknuto je kako je Slavonija postala veliko gradilište, oprema se 109 domova zdravlja, a podupire se 531 poduzetnička inicijativa i 37 projekata kulturne i prirodne baštine.

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namijenjeno za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Odobreno je 100 milijuna kuna za obnovu dva dvorca u Našicama, a ugovore za projekte na svom području potpisali su predstavnici gradova Osijek, Belišće i Beli Manastir, općina Erdut, Čepin i Satnica Đakovačka, tvrtke HEP Toplinarstvo, te vlasnici nekoliko OPG-ova.

Inače, od pokretanja Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno je više od 11,3 milijarde kuna europskih sredstava te isplaćeno više od 4,5 milijardi kuna za poticanje poduzetništva, obrazovanja, zdravstva, razvoja vodoopskrbe i odvodnje te za kulturnu i prirodnu baštinu, promet, energetiku, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Iznajmljujem vikendicu...
Saznajte sve o ovom di...
Ponuda svih renomirani...
Na prodaju štenci rotv...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:113

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz crveno