Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Za projekte poticanja poduzetništva u Proračunu Osječko-baranjske županije ove godine osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, što se postupno dodjeljuje tijekom godine na temelju pristiglih zahtjeva na javne pozive. Tako je danas (4. prosinca 2019. godine) zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o dodjeli potpora sa 79 korisnika. Njihova ukupna vrijednost je 1.333.630,00 kuna, odobrenih kroz šest javnih poziva.

- Osječko-baranjska županija je u zadnje dvije godine udvostručila izdvajanja za potpore poduzetništvu te su sa 4,2 milijuna kuna uvećane na 8,6 milijuna kuna. Naravno, samo potpore nisu dovoljne za pokretanje ozbiljnijeg posla, ali su stimulativne. Posebno nas raduje što na području Županije imamo 800 novoosnovanih poduzeća i sva pozitivno posluju te što, prema podacima HGK Županijske komore Osijek, gospodarstvo Osječko-baranjske županije po financijskim pokazateljima nikada nije bolje stajalo. Da bi se to očuvalo nisu dovoljne samo potpore i druge županijske aktivnosti nego je bitna i uloga države kroz ostala rasterećenja za poduzetnike - rekao je zamjenik župana Ivanović. Izrazio je zadovoljstvo što uspješni rezultati prate takav rad te naglasio da se kvalitetan partnerski odnos Županije i poduzetnika treba i dalje razvijati jer se vizija razvoja Osječko-baranjske županije temelji upravo na gospodarstvu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović kaže da Osječko-baranjska županija kroz projekte i potpore nastoji stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva.

- S jedne strane potičemo poduzetnike, kako početnike tako i poduzetnike u fazi rasta i razvoja, a s druge strane potičemo potporne institucije kako bi poduzetnici podigli razinu svojih znanja, bili konkurentniji na tržištu i kako bi kroz usluge koje poduzetnički centri pružaju, prvenstveno besplatna savjetovanja, informiranje i edukacije, unaprijedili poslovanje i tako stvorili stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva i gospodarstva, kao i za ukupni socijalni razvoj županije. Javni pozivi i prateće procedure su jednostavni, a ishođenje dokumenata poduzetnike ništa ne košta - kaže pročelnica.

Najviše danas potpisanih ugovora (53) odnosi se potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja, a njihova vrijednost je 948.780,00 kuna. Za ovu vrstu potpora u proračunu je ukupno osigurano 2,5 milijuna kuna, a u srpnju je dodijeljeno 96 financijskih potpora u iznosu od 1,54 milijun kuna. Potpora iznosi do 50 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 50.000,00 kuna, koliko je dobilo osam korisnika u prerađivačkoj industriji. Najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora.

Za potpore za informiranje i obrazovne aktivnosti osigurano je ukupno 225.000,00 kuna, a sada su ugovori potpisani s devet korisnika kojima je odobreno 167.106,00 kuna. Pojedinačni iznosi odobravaju se do 75 % opravdanih troškova, a za oblike edukacije i do 100 % opravdanih troškova.

Potpore za savjetovanje poduzetnika iznose do 50 posto opravdanih troškova. Ugovore je potpisalo devet korisnika, a ukupna vrijednost je 66.450,00 kuna. Za potpore za promotivne aktivnosti planirano je 230.000,00 kuna, a danas je zaključeno pet ugovora u vrijednosti 86.294,00 kuna. Potpore za učeničko poduzetništvo dobila su dva korisnika (ukupno 50.000,00 kuna), dok je jedan korisnik dobio 15.000,000 kuna potpore za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda.Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju CAU CAU ste...
Prodajem osobni automo...
Odgajivačnica DAM PRES...
Stan na sat i dan nala...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:96

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad Osijek