Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Projekt Grada Osijeka o održivom gospodarenju otpadom "Čist grad - naš ponOS" jučer je i službeno predstavljen u Gradskoj upravi na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, direktor Unikoma Davor Vić i Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Grada Osijeka.

Cilj projekta je kroz niz izobrazno-informativnih aktivnosti educirati građane Osijeka o njihovoj ulozi u procesima gospodarenja otpadom, izgraditi im svijest o važnosti reda prvenstva gospodarenja otpadom, uključujući i ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, koji imaju važnu ulogu u uspostavi sustava kružnog gospodarenja otpadom.

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna, a Grad je sredstva osigurao putem natječaja Ministarstva zaštite okoliša tako da je 2 milijuna kuna stiglo preko EU fondova.

Projektne aktivnosti započinju s današnjim danom, a završavaju 29. travnja 2020. godine. Brojne aktivnosti osmišljene su i kreirane za različite dobne skupine, od vrtićke djece pa sve do onih najstarijih, uključujući i gospodarski sektor. Neke od ključnih aktivnosti su obilježavanje važnih eko datuma; organiziranje javnih tribina i radionica za građane svih dobnih skupina; izrada bojanki i slikovnica za djecu; izrada edukativnih letaka i vodiča te materijala za osobe oštećenog vida/sluha.

Zamjenik gradonačelnika Piližota je podsjetio kako Osijek prednjači u gospodarenju otpadom među velikim gradovima, posebice kada se uzmu u obzir i druga dva projekta iz gospodarenja otpadom: nabava 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te izgradnja reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu i Retfali. Sva tri projekta vrijedna su oko 18,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 16 milijuna sufinancirano sredstvima EU.

Partner Gradskoj upravi u provedbi ovog projekta je gradska komunalna tvrtka Unikom koja već godinama ulaže znatne napore u unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom u Osijeku, ali i u samu izobrazbu građana. Stoga je direktor Unikoma Davor Vić napomenuo kako, prema posljednjim podacima iz 2018., količina nastalog komunalnog otpada po glavi stanovnika iznosi 208 kg, a cilj je da ta količina u Osijeku bude maksimalno 56 kg po stanovniku godišnje.

Sve informacije bit će dostupne i redovno ažurirane na mrežnim stranicama projekta. Osim web stranice, do koje se preko pametnih telefona može doći i učitavanjem QR coda nazvanog #kužiškod, planira se i izrada tiskanih materijala, radijskih i televizijskih emisija i slično.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisuMlad muzjak, 15 meseci...
Vrhunski štenci rase N...
Na prodaju 2 steneta P...
Na prodaju stenci dobe...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:157

Registrirani online (1): pirko


Objektiv031

Maglovito