Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na e-mail redakcije stiglo je priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak zbog nedavnih dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za „radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj“ koje vam prenosimo u cijelosti:

- Slijedom medijskih objava koje su uslijedile nakon dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za „radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj“, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izražava zabrinutost zbog postupanja policije koje je u suprotnosti s odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Zbog navedenog, pravobraniteljica je izdala upozorenje Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Ne ulazeći u motive zbog kojih je osječka policija dopisom upućenim Domu zdravlja Osijek „pozvala“ liječnike da ih izvijeste ako kod osoba s duševnim smetnjama primijete „oblike radikalnog ponašanja", upozoravamo na štetnost ovakvog postupanja koje osobe s duševnim smetnjama prokazuje kao potencijalno sumnjive i to samo zbog činjenice postojanja određenih psihičkih poremećaja, a bez drugih relevantnih dokaza.

Napominjemo da je spomenuti dopis posljednji u nizu javno iskazanih reakcija povodom teškog kaznenog djela počinjenog od strane osoba sa psihičkim poremećajima (duševnim smetnjama), a kojima se javnosti odašilju neutemeljene poruke da su osobe s duševnim smetnjama opasne po okolinu, zanemarujući činjenice da je manji udio osoba sa psihičkim poremećajima počinitelja različitih kaznenih djela u odnosu na opću populaciju.

Izražavamo zabrinutost zbog nepravednog i neopravdanog porasta atmosfere netrpeljivosti i netolerancije prema osobama sa psihičkim poremećajima. Upravo u tom kontekstu treba promatrati predmetni dopis - ne kao incidentni, nepromišljeni i ishitreni akt, već kao odraz društvenih promjena u kojima se ionako nepovoljan položaj osoba sa psihičkih poremećajima dodatno otežava i predstavlja prijetnju njihovih ljudskim pravima.

Umjesto toga, potrebno je poticati razumijevanje, toleranciju i međusobno povjerenje u javnom prostoru, u profesionalnim odnosima i stručnim krugovima. - stoji u priopćenju.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
PU od liječnika zatražila da otkrivaju potencijalne teroriste među psihičkim bolesnicima!


 Stranica prilagođena ispisu

Na prodaju štenci krat...
Jednosoban stan - 31m2...
Dvosobni stan Osijek c...
Prodajem mužjaka Japan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:138

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hrvatska zastava