Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nakon dopisa Pravobraniteljica Anka Slonjšak upozorila PU osječko-baranjsku


Policijska uprava osječko-baranjska ovih je dana dospjela u medije, ali iz jednog vrlo bizarnog razloga.

Naime, iz PU je na adresu Doma zdravlja u Osijeku upućen dopis u kome stoji kako policija “provodi mjere prevencije i suzbijanja terorizma, a dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je radikalizacija osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj kao i u ostatku Europe. Navedeni fenomen (…) ukazuje na potrebu preventivnog djelovanja i pravovremenog otkrivanja ovakvih sigurnosnih događaja jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija“.

Iz policije su dalje pozvali sve liječnike obiteljske medicine na području Osijeka i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama da u slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod takvih osoba trebaju žurno izvijestiti PU zbog daljnjeg pravovremenog postupanja.

Dopis, potpisan od strane načelnika I. Policijske postaje Osijek, izazvao je pravu buru negodovanja. S jedne strane, reagirali su sami liječnici upozoravajući na neprihvatljivost činjenice da se potencijalni simpatizeri terorističkih skupina nalaze isključivo među psihičkim bolesnicima, ali i na neprihvatljivost dodatnog stigmatiziranja osoba koje su ionako već stigmatizirane u društvu. Upozorili su i na neprihvatljivo pitanje narušavanja odnosa povjerenja između pacijenta i liječnika.

Reagirali su i korisnici na društvenim mrežama tvrdeći kako se Hrvatska pretvara u policijsku državu, a neki su upozorili na činjenicu da je ovakvo izdvajanje psihički bolesnih osoba karakteristično za totalitarne, pa čak i fašističke režime.

Nakon što se podigla bura u javnosti, PU je poslala priopćenje za javnost u kojemu je pojasnila kako je „I. policijska postaja Osijek započela provođenje naložene aktivnosti, ali je za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo“.

Iz PU pojašnjavaju kako je jedina namjera bila stupanje u kontakt sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na, u svijetu, prisutan trend, tvrdeći kako „opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata“. Zbog želje da se namjera osječke policije dodatno pojasni, PU osječko-baranjska će u najkraćem roku inicirati sastanak s predstavnicima Doma zdravlja.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
08-26-2019 02:11:13 pm :: akoide
Brigo moja pređi na drugoga. Koliko znam to je posao policije i sigurnosno obavještajnih službi, a ne liječnika.
Bivša država imala je izuzetno efikasnu policiju kao i sigurnosno obavještajnu službu koja je raspolagala sa mrežom doušnika te joj nisu mogle promaći ni sitnije stvari a kamoli terorističke organizacije. U prvom razdoblju svog djelovanja bila je prekomjerno gruba no u zadnjem razdoblju 1980-1990. zadržala je efikasnost, a grubost smanjila približno na razinu tzv. demokratskih država, kako mi se čini.





Odgajivacnica Nemackih...
Odgajivacnica DOG HOUS...
Pozdrav. Prodajem grob...
Izdajem magacinski pro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:209

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hotel Osijek