Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na posljednjoj sjednici osječkog Gradskog vijeća usvojena je nova Odluka o komunalnom redu.

Iako u sadržajnom smislu novi komunalni red ne donosi velike izmjene u odnosu na prethodnu verziju iz 2010. (koja je u međuvremenu nekoliko puta dopunjavana), u njega su unesene određene promjene.

Najveća je promjena to što su novim komunalnim redom proširene ovlasti komunalnih redara koji su po novom ovlašteni zatražiti i pregledati osobne isprave (osobna iskaznica, putovnica…) od građana, uzimati izjave od odgovornih osoba prilikom nadzora, prikupljati dokaze i činjenično stanje fotografiranjem, kamerom, video zapisom i na druge načine te mogu zatražiti i koristiti pomoć policije.

Novina je i to što je nadležnost komunalnih redara proširena i na zemljišta u vlasništvu Grada Osijeka, odnosno na javna parkirališta, javne garaže, nerazvrstane ceste i druge površine namijenjene za parkiranje vozila.

Zadržana je odredba u članku 11. prema kojoj na prozorima, vratima, terasama, balkonima, lođama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade. Onoga tko se ogluši čeka kazna od 200 kuna.

Komunalni red regulira i problem štetnih utjecaja na život i zdravlje ljudi, jer je propisano da su vlasnici odnosno korisnici okućnica, predvrtova i vrtova, neizgrađenog građevinskog zemljišta te obrađenog ili neobrađenog poljoprivrednog zemljišta dužni s takvih površina kontinuirano uklanjati i uništavati ambroziju i druge štetne biljke, inače im slijedi kazna od 5000 kuna.

Na svim površinama javne namjene zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, osim kada je riječ o terasama ili nekom organiziranom javnom okupljanju, a onima koji budu ulovljeni u takvoj raboti slijedi kazna od 200 kuna.

S 2500 kuna kaznit će se osobe koje se ulovi da lijepe i postavljaju plakate na drveće, pročelja zgrada, ograde, trafostanice i ostala mjesta koja za to nisu namijenjena.

Na javnim površinama također je zabranjeno ostavljanje bilo kakve vrste otpada, uključujući bacanje otpada izvan posuda za otpad, odlaganje glomaznog otpada, ambalaža, zemlje, šute itd., ostavljanje neregistriranih vozila i olupina, ali i popravak, servisiranje, pranje vozila te obavljanje drugih obrtničkih radova, za što je predviđena kazna od 3000 kn.

Ljubitelje napuštenih životinja također neće razveseliti činjenica što je zabranjeno ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja, pa riskiraju kaznu u iznosu od 200 kuna.

Tekst Komunalnog reda dostupan je dolje u nastavku.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
08-02-2019 08:53:33 pm :: akoide
5000 kuna za nepokošenu travu. Ma to je malo, predlažem smrtnu kaznu.
Stenci AMERICKOG PITA,...
Registrovana odgajivac...
Na prodaju stenci rase...
Ako želiš malo opuštan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:83

Registrirani online (1): zaljubljena u O...


Objektiv031

Osječko nebo