Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Hrvatskoj je do sada postavljeno 28 kamera visoke rezolucije za nadzor brzine, a još 59 će ih se postaviti uz prometnice do kraja godine.

Riječ je o modernim kamerama za nadzor brzine koje vide i unutrašnjost automobila i gotovo nijedan prekršaj im ne može promaknuti.

Kamere se postavljaju uz lokacije na kojima se događa veći broj prometnih nesreća s prvenstvenim ciljem smanjivanja broja prometnih nesreća i podizanja stanja sigurnosti u prometu na višu razinu.

Nove kamere vozila snimaju već na stotinjak metara udaljenosti, a fotografiraju na 35. Prvenstveno će registrirati brzinu vozila, ali njihovi objektivi doznat će i mnoge druge stvari, npr. jeste li vezali pojas, koristite li mobitel za vrijeme vožnje, tko je s vama u autu itd. Kamera će zabilježiti točno koliko brzo vozite, a ako ste vozili do 100 kilometara oduzimat će se deset kilometara na sat, a ako vozite preko 100 kilometara na sat, umanjuje se za 10%. Nove će kamere u stvarnom vremenu poslati slike policiji, pa će i „čestitke“ prekršiteljima stizati mnogo brže nego do sada.

Planirano je u ovoj fazi postaviti ukupno 122 kućišta, no kamere će se stalno premještati i vozači nikada neće moći biti sigurni da li se u kućištu nalazi kamera ili ne. Ipak, postoji mogućnost da, prije nego što krenete na put, uključite Google maps aplikaciju preko koje možete vidjeti sve postavljene kamere diljem zemlje.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine u prebrzoj vožnji je uhvaćeno 89.388 vozača, a zbog prevelike brzine evidentirano je 90 prometnih nesreća. Tome treba dodati i velik broj prekršaja za telefoniranje i nevezivanje (prošle godine bilo ih je 45.000), što rezultira crnim brojkama na našim prometnicama. Naime, statistika govori da je 50% svih smrtno stradalih osoba u prometu stradalo zbog prevelike brzine.

Stručnjaci i policijski djelatnici tvrde kako su kamere efikasne jer tamo gdje se postave smanjuju nesreće za 50%, ali naglašavaju i važnost preventivnog rada i edukacije. Uz to, u prijedlogu novog Zakona o sigurnosti u prometu znatno su pooštrene kazne za prebrzu vožnju koje se kreću i do 20.000 kuna, a uvedena je i mogućnost privremenog oduzimanja vozila onim recidivistima koji dva ili tri puta naprave najteže prometne prekršaje.

Projekt postavljanja ovih kamera vrijedan je 75 milijuna kuna, a ukupno će do kraja 2021. uz prometnice vožnju nadzirati 225 fiksnih kamera.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Google Maps


 Stranica prilagođena ispisu
Kvalitetne instrukcije...
Nježna i mazna, mamica...
Kontaktirajte nas pute...
Provedite ugodan odmor...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:147

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kroz Aveniju

Propustili ste? Pogledajte!