Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas je u sjedištu Osječko-baranjske županije održana početna konferencija projekta energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora za 12 zgrada na području Osječko-baranjske županije.

Predstavljeno je 12 odobrenih projekata čija je ukupna vrijednost 34,3 milijuna kuna, s time da fondovi Europske unije snose 60% troškova. Najvrjedniji su projekti energetske obnove zgrada Opće bolnice Našice (11,23 milijuna kuna), Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo (5,65 milijuna kuna) i Osnovne škole kralja Tomislava Našice (4,03 milijuna kuna), a na popisu su još obnove zgrada osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića Đakovo (zgrada predmetne nastave), Luka Baotić Viškovci i Matija Gubec Magadenovac, područnih škola Baranjsko Petrovo Selo, Koritna, Kešinci, Grabovac i Karanac te Zdravstvene stanice Budimci.Prošle godine dobili smo priznanje kao najuspješnija županija prema broju projekata energetske obnove i učinkovitosti, a taj trend nastavljamo i ove godine. Nakon 19 završenih projekata obnove i 23 u tijeku, sada je odobreno još 12 projekta, pa ćemo vrlo brzo imati energetski obnovljene sve objekte kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Na taj način ostvarujemo ogromne uštede u troškovima energenata i ukupnim troškovima za te institucije i Županiju“, istaknuo je župan Anušić na konferenciji.

Dodao je da su u tijeku pripreme za izuzetno važne i vrijedne projekte za Osječko-baranjsku županiju, a to su Klinički bolnički centar Osijek čija je vrijednost 2 milijarde kuna, a bit će završen do 2025 godine, zatim Gospodarski centar u Osijeku u vrijednosti 300 milijuna kuna, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u vrijednosti oko 30 milijuna, Regionalni centar za gospodarenje otpadom s više od 200 milijuna kuna, objekt Hitne medicine, 15 sustava za navodnjavanje itd.

Anušić je izvijestio i kako je završena energetska obnova 19 zgrada škola na području Osječko-baranjske županije. Radovi su trajali od srpnja prošle do travnja ove godine, a ukupna vrijednost projekata je bila 62 milijun kuna. Europska unija je sufinancirala 34,7 milijuna kuna, MRRFEU 17,9 milijuna kuna te 10 milijuna kuna Osječko-baranjska županija.

U tijeku je javna nabava za energetsku obnovu 23 javne zgrade. Ukupna vrijednosti tih projekta je 82,5 milijuna kuna, s tim da EU sufinancira 48,1 milijun kuna, MRRFEU 13,9 milijuna kuna, a 20,5 milijuna kuna Osječko-baranjska županija. Početak radova trebao bi uslijediti idućeg tjedna.

Inače, prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Osječko-baranjska županija najuspješnija je hrvatska županija prema broju prijavljenih projekata energetske obnove.

Ukupna vrijednost 54 projekta obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, domova za stare i nemoćne te Opće bolnice Našice iznosi 179 milijuna kuna, s time da 60% sredstava pokrivaju fondovi Europske unije, dok sufinanciranje Osječko-baranjske županije iznosi oko 50 milijuna kuna.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Stenci SREDNJEAZIJSKOG...
KING OF RING'S odgajiv...
imate li iskustva sa c...
Zemlja na prodaju u Ma...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:276

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hrvatska zastava