s Grad po mjeri: Biciklima u bolje sutra!
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Da najveća djela i najbolji projekti nastaju iz duboke boli i frustracije, prošlog je vikenda pokazao upravo naš grad organiziravši prvi ovogodišnji bikeOS – Urbani bike festival Osijek, jedan od najuspješnijih javnih projekata što smo ih u Hrvatskoj posljednjih godina uopće mogli vidjeti.

Još u proljeće 2016. prosvjedovali smo protiv policijske represije i prekomjernog kažnjavanja biciklista na osječkim ulicama, čime su organi reda – pod izgovorom povećanja sigurnosti u prometu – popravljali statističke pokazatelje vlastite uspješnosti i punili državni proračun naplaćenim kaznama. U subotu su policajci bili građanima na usluzi, prijateljski im pomagali u natjecanju i pojašnjavali zakonske odredbe, dijelili savjete i upućivali ih kako ispravno postupati u prometu. Bili su sušta suprotnost policajcima koji su prije tri i četiri godine, skriveni u blizini gradskih biciklističkih ruta s kemijskom olovkom i blokom za ispisivanje kazni u rukama, čekali sljedeću žrtvu poput lovca koji na čeki s napetom puškom vreba divljač za odstrel.

U široko kolo bikeOS-a uhvatili su se Grad i Policijska uprava, Tržnica i Turistička zajednica, Zajednica športova, klubovi i udruge, proizvođači, serviseri i trgovci, a pomalo stidljivo i građani natječući se u bikeOS olimpijadi i svi su zaigrali na istu lokalnu glazbu. A Osijek je te subote baš bio – pun sunca.

'Zamračio' pa 'osvijetlio' grad

Ružna iskustva instinktivno potiremo iz sjećanja, no kakva je nelagoda vladala osječkim ulicama prije tri, četiri godine bit će jasno prisjetimo li se da je samo u prva tri mjeseca 2015. biciklistima ispisano čak 1.066 kazni! U OBŽ-u je 2016. policija zabilježila 4.148 prekršaja biciklista, od kojih se 1.664 odnosilo na vožnju izvan biciklističke staze ili po sredini ceste. U većini tih prekršaja oni nisu ugrozili ostale sudionike u prometu niti pješake pa su bili opravdano revoltirani učestalim kažnjavanjem.

Sjećam se kako sam tada 'zamračio'. Rekao sam da više ne smiješ ni glasno disati, a da te policajac ne zaustavi s ispisanom kaznom, kao da smo kažnjenička legija“, priča nam Tomislav Horvat, idejni začetnik bikeOS-a.

Tada sam osmislio projekt na principu suradnje biciklista s policijom i to proširio na obilaske grada biciklima i uopće na cikloturizam. Na to se prirodno nadovezala osječka Turistička zajednica, medicinari su se uključili oko povoljnog učinka bicikliranja na zdravlje, muzeji i udruge na temu bicikla kroz povijest… Spontano su došle i druge ideje i sada je to već jedna široka suradnja s višestrukim pozitivnim učincima“, kaže Horvat.

Premda je član SDP-a, kao i Boris Piližota, prvi zamjenik gradonačelnika koji je predstavljao Grad kao pokrovitelja manifestacije, politika nije ušla u butigu bikeOS-a. Piližota je od Igora Medića, direktora Tržnice i glavnog organizatora priredbe zatražio da se njihova stranačka pripadnost nigdje ne spominje kako bi manifestacija ostala politički nekontaminirana i namijenjena isključivo građanima i njihovoj razonodi, zdravlju, edukaciji te uspostavi većeg povjerenja prema institucijama. I sve to još u jeku predizborne kampanje, usprkos općoj preplavljenosti dnevnih sadržaja nadolazećim izborima za EU parlament.

Policija 'okrenula kaput'

Taj Medić, koji se kao županijski vijećnik prije tri godine žestoko obrušio na 'presavjesnu' Policijsku upravu zbog prekomjernog kažnjavanja građana, danas izvrsno surađuje s novim načelnikom, Ladislavom Beceom s kojim partnerski dijele poslove oko organiziranja priredbe u općem interesu.

Možda Bece danas ne postiže statističke rekorde uspješnosti kakvima je težio njegov prethodnik, Milan Baričević, ali niti jedan policijski načelnik na ovim prostorima nije s građanima i njihovim političkim predstavnicima te gradskim poduzećima i ustanovama uspostavio tako blisku suradnju i takvo partnerstvo. Odjel za prevenciju, koji je PU predstavljao i na bikeOS-u, gotovo je sveprisutan u suživotu s javnošću i s medijima, a rezultati se osjećaju kao proljeće u zraku.

Policijski službenici danas su izrazito ljubazni i susretljivi, u potpunosti su dokinuli animozitet građana prema policiji i motivirano surađuju s nama na toj i sličnim aktivnostima“, ocjenjuje Igor Medić već drugu godinu suradnje na projektu bikeOS.

Osim poznatih tržišnih brendova u Osijeku – Extreme sport, Rog Joma, Intersport, Hervis, Škos, Bicikli Ljubas, Decathlon – te udruga Kortljaneri i BK Osijek 2010. koji su i ovoga puta besplatno koristili gradske štandove na Trgu slobode, vidjevši uspjeh i mogućnosti cijelog događaja (ili „potencijal eventa“, ako vam je jasnije) već su se javile i dvije velike specijalizirane trgovačke tvrtke i zanimale za svoje sudjelovanje u narednim priredbama. A sljedeća je na redu već potkraj lipnja i najvjerojatnije će je vezati uz popularnu Osječku ljetnu noć.

Velike dobrobiti za male novce

Medić nam je, kao najupućeniji, procijenio proračun projekta na najviše 15 tisuća kuna. Zagrebačka banka kao glavni pokrovitelj sva četiri bikeOS festivala – koliko u gradskoj upravi procjenjuju da će uspjeti organizirati ove godine – izdvojila je najveći dio toga simboličnog iznosa za kupnju nagradnih bicikala (ženskog i muškog) kako bi najuspješniji natjecatelj mogao birati jednoga za nagradu, a tim je sredstvima kupljeno i stotinu majica s logotipom projekta. Zagrebačka banka inače je poslovna banka Grada Osijeka i njegovih ustanova i poduzeća pa je ulaganje u takve općekorisne gradske projekte i svojevrsna njezina obveza.

Banka nam inače stavi na raspolaganje određen iznos novca godišnje, a mi ga onda raspoređujemo po javnim potrebama“, rekao nam je Boris Piližota, do povratka gradonačelnika Ivana Vrkića na posao, prvi čovjek Grada. Projekt bikeOS zasigurno opravdava svaku kunu takvih ulaganja, posebice što je omjer između uloženog i dobivenog u njegovoj realizaciji povoljniji nego kod bilo kojeg drugog projekta.

Turistička zajednica dovela je poznatog hrvatskog kuhara (ili „chiefa“, ako vam je razumljivije), Tomislava Špičeka te mu u tri dana organizirala još dva nastupa, čime je maksimalno iskoristila njegov angažman za pripadajući mu honorar. Usluga gradskih tvrtki i njihovih zaposlenika ne ulaze u proračun priredbe, ali su zasigurno daleko vrjedniji od službenog troška. Tržnica je tako postavila štandove, donijela stilizirani drveni tramvaj i ozvučenje, pripremila zdrave voćne smootie i umrežila sve ostale suorganizatore, a Turistička zajednica osigurala je turističkog ciklovodiča Nenada Korena koji je tridesetak zainteresiranih poveo u obilazak gradskih znamenitosti. Platila je voće i povrće na tržnici što ga je velemajstor Špiček izabrao za pripremu neobičnih obroka za posjetitelje i održavanje gastro-radionice na otvorenom te pripremila medalje za najuspješnije natjecatelje u četiri kategorije, a osigurala je i posebne nagrade na Sajmu cvijeća istodobno otvorenom u Parku Kralja Držislava.

Bicikle i na vlak!

Poslovna osovina Igor Medić & Saša Uranjek (direktor TZ-a Osijek) pokazala se i ovoga puta uspješnom kao i u višegodišnjim njihovim zajedničkim projektima, a pripremaju već i nove zabavne i edukativne sadržaje kojima će obogatiti predstojeće priredbe te vrste.

Natjecalo se gotovo stotinu sudionika, a puno više ih je promatralo, navijalo, sudjelovalo u programu i zamišljalo sebe u ulozi natjecatelja nadajući se kako će na nekoj od sljedećih manifestacija prikupiti više hrabrosti i ući 'u borilište'.

Možda već na sljedećem bikeOS-u dogovorimo poseban vlak iz Zagreba kojim bi u Osijek na turističko-sportsko-zdravstveni izlet stigli znatiželjnici i natjecatelji iz hrvatske metropole i okolice sa svojim biciklima, jer to je samo jedna od ideja kojima ćemo obogatiti sljedeći i sljedeće bikeOS manifestacije“, zaključio je Piližota.

Tekst: Goran Flauder
Foto: Antonela Martinčević/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Prodajem kuću na KAT o...
Border collie, štenad ...
Štenci jazavičara prof...
Na prodaju štenad staf...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:99

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zastava