Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


Postoperativno stanje osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića zakompliciralo se nakon što je tijekom same ugradnje prijemosnica srčanih arterija (revaskularizacije srčanog mišića) doživio lakši moždani udar, a potom dobio i upalu pluća pa je petak i subotu proveo u induciranoj komi. Premda su službene informacije vrlo oskudne i govore da je „hemodinamski i neurološki stabilno te se još uvijek nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja“, točnost navedenih informacija potvrđena nam je iz nekoliko vrlo vjerodostojnih izvora.

Vrkiću stanje otežava dugogodišnja šećerna bolest zbog koje je došlo do komplikacija na žilama oko srca pa mu je polovicom prosinca ugrađeno pet stentova, a prije nekoliko dana i dvije prijemosnice operacijom na otvorenom grudnom košu. Dijabetes je dugogodišnjim podmuklim djelovanjem oštetio krvne žile pa će i u narednom razdoblju biti nužno kontinuirano nadzirati njihovo stanje i žurno reagirati na svaki znak otežanog protoka krvi.

Liječnici s kojima smo razgovarali kažu da su moguće posljedice tranzitornog insijeminskog ataka (TIA) – što je stručni naziv blažeg tipa moždanog udara – u pravilu lakše nego kod klasičnog udara, a izgledi na dobar oporavak veći, što se to ranije uoči. Utoliko je Vrkić imao sreću u nesreći što mu se TIA dogodio u vrijeme operativne intervencije pa mu je odmah pružena i odgovarajuća terapija.

Upala pluća česta je nuspojava takvih operativnih zahvata i također ne mora ostaviti značajnije posljedice po zdravlje. Jučer su mu u posjetu bili supruga Zora i njegov službeni vozač Boris Čičić te se vratili s ohrabrujućim dojmovima o dobrom oporavku gradonačelnika. S obzirom na to da je u takvim postoperativnim komplikacijama najvažnije kako je proteklo prvih 48 sati, koje je proveo u kontroliranom stanju kome, premda se relativno teško probudio stanje mu je zadovoljavajuće.

Liječnici još ne izlaze s konkretnijim procjenama niti informacijama jer čekaju utvrđivanje posljedica TIA-e i upale pluća, o čemu će više znati tek za dan-dva. Tada će i preciznije moći vidjeti je li i kakve posljedice sve to ostavilo na organizam.

U narednom razdoblju morat će uzimati sredstva za razrjeđivanje krvi kako bi se spriječilo nastajanje novih ugrušaka koje bi ponovno mogle začepiti neku žilicu i izazvati srčani ili moždani udar, ali to ga neće ometati u uobičajenim radnim aktivnostima. Prvih nekoliko mjeseci – nastavi li se oporavljati željenom dinamikom – neće moći obavljati posao gradonačelnika jer će morati provoditi rigorozan režim oporavka i u završnom dijelu odlaziti i na tretman u ljekovitoj vodi u neke od toplica. Tu preporuku liječnika nije ispoštovao nakon ugradnje stentova prije četiri mjeseca. Da jest, možda bi izbjegao ili odgodio posljednje komplikacije zbog kojih je ponovno morao na operaciju.

Njegov zagrebački kolega, Milan Bandić imao je prije 16 godina puno teži moždani udar i također bio u komi, a prije godinu i pol dana ugrađen mu je i stent, nakon čega se odmah sutradan vratio na posao. Ipak, Bandić je deset godina mlađi i neopterećen je šećernom bolešću poput osječkoga gradonačelnika pa je imao i bolje pretpostavke za oporavak.

Obojica su slični po „ovisnosti“ o politici i aktivnom sudjelovanju u njoj pa i Vrkić „dela“ više nego što mu to dob i zdravstveno stanje dopuštaju. Nedavno je u prijateljskom okruženju odgovorio na dvojbu bi li radije izabrao živjeti još deset godina mirno, čuvajući unuke, sjedeći u vikendici ili šišati travu i odlaziti na pecanje ili pak živjeti još godinu dana i radeći dosadašnjim intenzitetom. Tko ga imalo poznaje, zna što je odgovorio. Pitanje je samo hoće li mu volja biti jača od mogućnosti kako bi si tu želju ispunio.

Tekst: Goran Flauder
Foto: Dino Spaić/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Gradonačelnik Vrkić ovih dana bi trebao biti operiran u osječkom KBC-u
Gradonačelnik Ivan Vrkić ponovno hospitaliziran u osječkom KBC-u
Gradonačelnik Vrkić hospitaliziran u KBC-u


 Stranica prilagođena ispisu
04-25-2019 06:59:54 am :: Minimax
Jučer su mu u posjetu bili supruga Zora i njegov službeni vozač Boris Čičić, prevedeno vozač je vozio njegovu ženu u privatnu posjetu službenim automobilom i o trošku gradske uprave....

Crni 24 traži prijatel...
❗❗Povolj...
Sibirski Haski štenci....
❗❗Povolj...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:120

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Grad na Dravi