Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Novo istraživanje Zaklade Friedrich Ebert Stifung (FES) i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), čiji su rezultati predstavljeni jučer, pokazalo je da su mladi u Hrvatskoj izrazito nezadovoljni društvenim statusom te procesima i pojavama u suvremenom društvu.

Istraživanje mladih u Hrvatskoj provedeno je prošle godine na uzorku od 1500 ispitanika u dobi između 14 i 29 godina, a dio je međunarodnog istraživanja mladih u deset država Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana. Istraživanje je obuhvaćalo stavove mladih o njihovim privatnim aspektima života – obitelji, prijateljima, slobodnom vremenu, te o obrazovanju, zaposlenju, osobnim, društvenim i političkim vrijednostima i mobilnosti.

Rezultati istraživanja pokazuju sve izraženiju tradicionalizaciju i rastući konzervatizam mladih. Naime, na pitanje u koje institucije imaju najviše vjere, najviše mladih, gotovo 50%, odabralo je vojsku, policiju i crkvu. Vlada, Sabor i općenito političari jako su loše prošli, ali na dnu vrijednosti nalaze se i demokracija, jednakost i vladavina prava što su temelji svake uređene države, no mladima kod nas to izgleda ne smeta.

Narasla je religioznost među mladima, a čak 26% ispitanika želi ući u brak s nevinim partnerom/partnericom (u odnosu na 10% u istraživanju iz 2012.), a više je i onih kojima je važna nacionalnost supružnika (30-40%). K tomu, čak 66% ispitanika kod odabira partnera smatra važnim odobravanje obitelji. Kod čak 72% mladih važan je fizički izgled odabranika, dok je za manje od polovice važno obrazovanje.

Istraživanje je također pokazalo da 71% mladih živi u roditeljskom domu, 15% u vlastitom ili partnerovom stanu, a 13% žive kao podstanari. Hrvatska mladež najviše je zadovoljna upravo životom u obiteljskom gnijezdu i najviše vole ne raditi ništa, odnosno „kafenisati“ s prijateljima u slobodno vrijeme u čemu provode više vremena nego njihovi vršnjaci u drugim europskim državama.

Također, 18% mladih nikad ne čita knjige, a u usporedbi s drugim zemljama u kojima je provedeno istraživanje, najveći je postotak mladih koji nikada ne sudjeluje u nikakvim sportskim aktivnostima upravo u Hrvatskoj, čak 40%.

Mladi su također izrazito nezadovoljni svojim društvenim statusom u suvremenom društvu; manje od polovice mladih radi u svojoj struci, polovica nema siguran i trajan posao, dok u prosjeku tjedno rade dulje od zakonom propisane norme za što dobivaju plaću koja je u prosjeku niža od prosječne plaće u Hrvatskoj. Zanimljiva je i razlika među mladima iz drugih zemalja i onih u Hrvatskoj u opravdavanju korištenja veza i poznanstava kod rješavanja zapošljavanja: hrvatska mladež opravdava takvo „uljebništvo“ više od ostalih.

O odlasku iz Hrvatske razmišlja trećina mladih, dok dvije trećine mladih ne izražava želju za emigriranjem. S obzirom na istraživanje iz 2012. godine, 20% je više onih koji žele ostati u domovini. Ipak, desetina mladih izražava jaku do vrlo jaku želju za odlaskom, dok isto toliko njih planira iseliti u sljedećih šest mjeseci, a većina mladih želi otići u Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Švedsku i Švicarsku, uglavnom iz ekonomskih razloga.

Vlasta Ilišin s IDIZ-a komentirala je rezultate istraživanja riječima da su mladi u Hrvatskoj sve veći oportunisti: prilagodili su se mainstreamu jer takvo ponašanje prolazi, a zaobilaženje pravila pokazalo se efikasnijim modelom uspjeha u životu. Odnos mladih prema politici okarakteriziran je slabim interesom i znanjem o politici te slaboj razvijenosti građanske političke kulture i uključenosti u građanske akcije i inicijative. Mladi u Hrvatskoj sve su manje tolerantni prema manjinama i socijalno devijantnim skupinama, primjerice bivšim zatvorenicima, no s druge strane, opala je isključivost prema osobama drugih spolnih orijentacija, što je potvrda da se u Hrvatskoj istodobno događaju modernizacijske promjene ali i one koje ukazuju na retradicionalizaciju.Tekst: Osijek031.com
Foto: Antonela Martinčević, Dino Spaić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
03-06-2019 10:05:12 pm :: akoide
Kakvo društvo takva i njegova djeca.
Ili jabuka ne pada daleko od stabla. Ili..
E, baš sam danas pametan.
Nego znate li da će nas, prema projekcijama, ove godine Rumunjska preteći po brutoproizvodu po glavi stanovnika. Od slijedeće godine, samo će Bugarska biti iza nas u EU.
A sjećam se vremena iz jugoslavenskog "mraka" kad su se na račun imovnog stanja Čeha i Poljaka pravili vicevi, a Rumunji su živjeli toliko bijedno da su bili predmet sažaljenja. Danas Česi imaju gotovo dvostruko veći BDP per capita nego Hrvatska.
Kontaktirajte nas pute...
Na prodaju štenci pitb...
Na prodaju štenci malt...
Usamljena i Dobra , mi...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:130

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječki most

Propustili ste? Pogledajte!