Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

O gradnji novog KBC-a već se godinama priča, no posljednjih mjeseci te su se priče intenzivirale.

Naime, kako smo već pisali, na 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Belom Manastiru po prvi su put predstavljeni planovi izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek čija bi vrijednost, prema prvim procjenama, trebala iznositi oko 150 milijuna eura. Novi KBC prostirat će se na čak 60.000 m2, a objedinit će sve sadržaje i pružiti pacijentima bolje uvjete liječenja. U planu je izrada idejno-projektnog rješenja budućeg KBC-a što će koštati 30 milijuna kuna, a financirat će ga OBŽ.

Potom je na svečanosti povodom 20. obljetnice Medicinskog fakulteta u Osijeku župan Ivan Anušić najavio kako su Vlada RH, KBC Osijek i OBŽ započeli projekt izgradnje novog KBC-a u Osijeku. Iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva osigurano je 35 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije koja bi po optimističnim procjenama trebala završiti do kraja 2025. godine. Ipak, ravnatelj Željko Zubčić bio je dosta oprezniji u prognozama te je, poučen iskustvom bolnice u Puli i KBC-a Rijeka, izjavio kako je to iznimno skup strateški projekt čija realizacija se realno može očekivati tek za desetak godina.

Glas Slavonije danas je objavio informaciju iz neslužbenih izvora kako je u ovom trenutku najizglednija lokacija u Gackoj ulici, odnosno golema neiskorištena površina između Peveca i Prosvjetno-kulturnog centra Mađara. Riječ je o zemljištu koje se u zemljišnim knjigama vodi kao voćnjaci i oranice u vlasništvu Poljoprivrednog instituta Osijek i proteže se na gotovo 50.000 četvornih metara.

Iako su u igri ukupno tri lokacije, ova je navodno favorit s obzirom na to da je u zoni tramvaja i autobusa, s brzim i jednostavnim pristupom svim prometnicama, pa vozila Hitne pomoći koja dovoze pacijente iz Vinkovaca, Vukovara ili Našica ne bi morala ulaziti u grad kao do sada, a otvorena je i mogućnost gradnje helidroma. Lokacija je blizu gradskog središta, a opet izdvojena iz samog srca poslovne i zone stanovanja te s dovoljno prostora da se osigura objekt dostatne veličine s adekvatnom parkirališnom zonom. Na novoj lokaciji trebala bi se nalaziti i nova zgrada Medicinskog fakulteta.

Kako je zemljište posredno u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu Poljoprivrednog instituta, odluči li se u konačnici za tu lokaciju, u cijelu će se priču opet morati uključiti i Ministarstvo državne imovine. To ne bi trebalo biti zaprekom jer je riječ o strateškom projektu Vlade RH, kojemu će sva vrata biti otvorena.

O ukupnoj vrijednosti investicije za sada se može samo nagađati, no pretpostavlja se kako će ona biti i veća od 150 milijuna eura, odnosno više od milijardu kuna. U osječkoj bolnici, ali i ministarstvima računaju i na mogućnost financiranja što većeg dijela projekta iz europskih fondova.

Već sada se razmišlja o budućnosti sadašnjih paviljona u Huttlerovoj ulici i Parku Katarine Kosače nakon što se bolnica preseli u novosagrađeni objekt. Jedna je opcija da objekte preuzme Sveučilište, ali i da se na tom prostoru osnuje centar za palijativu, starački domovi ili prošire zdravstvene ustanove u vlasništvu Osječko-baranjske županije.

Ovo su sve za sada ipak samo špekulacije obzirom da u ravnateljstvu osječke bolnice još uvijek ne žele izlaziti u javnost s lokacijom na kojoj bi se trebao graditi novi klinički bolnički centar, piše Glas Slavonije.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
03-01-2019 07:24:10 pm :: akoide
35 milijuna za projektnu dokumentaciju i 6 godina za izradu iste? Koje (propisane) tarife imaju naši arhitekti, ne bi se posramile ni velike svjetske arhitektonske kuće.
Ne samo arhitekti, na žalost, korumpirana država omogućila je mnogim interesnim skupinama zakonitu pljačku hrvatskih građana.
ŠTENCI POMERANSKOG ŠPI...
Kontaktirajte nas pute...
Naši majmuni beba ma...
Muzijak star dva ipo m...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:136

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Osječki most

Propustili ste? Pogledajte!