Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas je održana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj su vijećnici prihvatili zaključak o pokretanju projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“.

Projekt je namijenjen hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području Županije, i to bez obzira na životnu dob za kupnju stana ili kuće. Pri tomu Županija će subvencionirati kamatnu stopu od 1% na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima zaključi ugovor o suradnji. Predviđeno je osiguranje sredstava za prvih 10 godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina, a odobravanje kredita bit će do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 50 milijuna kuna. Najviši iznos kredita koji će Županija subvencionirati je 500.000 kuna, no stambeni kredit može biti i veći, a razliku će financirati korisnik kredita.

Riječ je o novoj županijskoj aktivnosti od koje se očekuju učinci i na demografskom području. Naime, u cilju smanjenja negativnih demografskih trendova, poticanja i jačanja gospodarstva te poboljšanja životnih uvjeta građana, aktualna županijska uprava pokrenula je niz novih aktivnosti i mjera, uključujući beskamatne kredite za žene, mlade, srednje i male poduzetnike, pa i poduzetnike početnike. Županija je također, kao jedina u Hrvatskoj, osigurala besplatnu prehranu svih učenika, subvencionira prijevoz učenika i studenata, a uvela je i niz potpora u poljoprivredi, turizmu…

Ovo je samo jedna u nizu demografskih mjera Osječko-baranjske županije, a temeljem prijedloga vijećnika razmotrit ćemo i mogućnost proširenja projekta. Ujedno pozivam sve jedinice lokalne samouprave da su uključe u ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj, za koji već postoji puno upita i veliki interes, pa se nadamo i konkretnim učincima“, izjavio je župan Ivan Anušić dodavši kako će se razmotriti mogućnost proširenja projekta i na subvencioniranje kredita za adaptaciju i izgradnju kuća.

Vijećnici su na početku sjednice uobičajeno postavili niz pitanja županu, a jedno se odnosilo na pripremu projekta rekonstrukcije zgrade HNK-a u Osijeku. Župan je odgovorio da Županija kao osnivač aktivno sudjeluje u pripremi tog projekta vrijednog oko 80 milijuna kuna, što će se osiguravati i kroz Projekt Vlade RH za Slavoniju, Baranju i Srijem, a razmotrit će se i mogućnost dodatnog sufinanciranja od strane osnivača. O dosadašnjem radu HNK-a, osobito financijskom poslovanju, moći će se konkretnije govoriti nakon završetka revizije.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Ostalo ih je 4. 2 mu...
Na prodaju oldtajmeri:...
0981380687-Iznajmljuj...
Na prodaju 2 ženkice M...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:146

Registrirani online (1): ix ox


Objektiv031

Osječki most