s Osječko Sveučilište uskoro pokreće studije farmacije, šumarstva, sociologije i povijesti umjetnosti
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku planira pokrenuti nekoliko novih studija na hrvatskom, ali i engleskom, odnosno njemačkom jeziku. Za detaljnije informacije odgovore smo potražili kod prof. dr. sc. Dražana Kozaka, Prorektora za nastavu i studente osječkog Sveučilišta.

U akademskoj godini 2018./2019. u postupku je novi preddiplomski sveučilišni studij Povijest umjetnosti te novi diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija. Senat Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera je na svojoj sjednici održanoj 28.11.2018. donio odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu prijedloga Elaborata o studijskom programu Farmacija i Povjerenstva za izradu prijedloga Elaborata o studijskom programu Šumarstvo i zaštita prirode. Ista trebaju dostaviti elaborate u roku od 90 dana.

Sa svrhom internacionalizacije visokog obrazovanja, Senat Sveučilišta je na sjednici održanoj 30.01.2019. donio odluku o pokretanju studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije na engleskom jeziku na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Isto tako je u fazi recenzije integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicina na njemačkom jeziku na našem Medicinskom fakultetu.

Potreba za pokretanjem novih studija rezultat je potreba tržišta rada i preporuka Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje. Isto tako to se uklapa u postavljene strateške ciljeve Sveučilišta kojim se nastoji privući inozemne studente i time povećati vidljivost našega Sveučilišta u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

Gore pobrojani studiji su u nekoj fazi pripreme/evaluacije i neki od njih će se zasigurno početi izvoditi već od naredne akademske godine. Isto tako se planira zajedno s partnerima u narednom periodu pokrenuti još nekoliko novih studija na engleskom jeziku kao rezultat projekata internacionalizacije visokog obrazovanja (ICT u poljoprivrednim znanostima na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Biotehnologija na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu i Konstrukcije otporne na izvanredna djelovanja na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu).

Broj studenata na novim studijima će s jedne strane ovisiti o kapacitetima pojedinih sastavnica, a s druge strane o potrebama tržišta rada. Obzirom da je riječ o novim studijima, on vjerojatno neće biti velik u početku.

Što se tiče ukupnog broja studenata na preddiplomskim i diplomskim studijima u akademskoj godini 2018./2019., on iznosi 16.018. Tome treba dodati i gotovo 1.600 studenata koji studiraju na poslijediplomskim studijima. Prijedlozi kvota za narednu akademsku godinu bit će dostavljeni uskoro od strane sastavnica i na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Senata, istaknuo je Kozak.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
02-19-2019 08:45:01 pm :: akoide
Mogu razumjeti da se pokreću studiji na engleskom jeziku jer je engleski danas ono što je nekad bio latinski, lingua franca. Tako bi se možda mogli privući strani studenti.
No nejasno mi je koje to strane studente može privući studij medicine na njemačkom u Osijeku. Shvatio bih još da taj studij organizira ( i plaća) njemačka država, ali da se to financira iz našeg proračuna, pa to je blago rečeno nerazumno.
Crvene toy i patuljast...
Na prodaju štenci patu...
Na prodaju preslatki, ...
Alan i Sally Landsburg...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:145

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Tvrđa