Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako smo već pisali, ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak 1. veljače na više lokacija u Osijeku i diljem Hrvatske. Među sudionicima Noći muzeja tradicionalno je i osječki Muzej Slavonije koji je ovim povodom upriličio tiskovnu konferenciju.

Ravnatelj Muzeja Denis Detling istaknuo je kako je ovo 12. godina za redom da Muzej sudjeluje u Noći muzeja. Muzej će biti otvoren za posjetitelje od 18:00 do 24:00 sata, ulaz i svi muzejski sadržaji su besplatni, a sve muzejske publikacije bit će u prodaji s 30% popusta.

I Muzej Slavonije uklopio se u temu ovogodišnje Noći muzeja, a to su Inovacije i digitalna budućnost atraktivnim programom koji započinje u 18:30 sati prezentacijom digitaliziranih osječkih novina na njemačkom jeziku Kristijana Crnkovića kao rezultat suradnje Sveučilišta Justus Liebig u Gießenu i Filozofskog fakulteta u Osijeku. Cilj je projekta digitalizirati njemačke tiskovine od 18. do 20. stoljeća u Hrvatskoj koje predstavljaju značajan izvor za istraživanja jezika, književnosti i kulture stanovništva koje se služilo njemačkim jezikom.U 20:00 sati Vlasta Šabić će prezentirati „Katalog Zbirke tikvičarstva“, treći katalog Zbirki Muzeja Slavonije čija zbirka tikvičarstva od 143 predmeta predstavlja jednu od najreprezentativnijih zbirki toga tipa u Hrvatskoj. Vještina šaranja tikvica specifična je samo za istočnu Slavoniju i od 2007. g. ima svojstvo zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Za djecu, mlade i one koji se osjećaju mladima pripremljena je igraonica s pitalicama u kojima će pomoću vlastitih mobilnih uređaja moći istražiti izložbu „Tvrđa u Osijeku“ putem mobilne aplikacije WallaMe koja se temelji na proširenoj stvarnosti (AR), a također koristi i geo lokaciju. Igraonice započinju u 19:00, 20:00, 21:00 i 22:00 sata, a za igru je potrebno da svaki igrač ima osobni mobilni uređaj i pristup mobilnoj mreži, preuzetu aplikaciju WallaMe i otvoren račun u aplikaciji.

Muzej Slavonije također će predstaviti međunarodni projekt pod nazivom VIRAL - Virtual Reality Archive Learning u kome će se pomoću digitalnih inovacija predstaviti industrijska baština sudionika projekta - Muzeja Slavonije i partnera iz Njemačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Portugala. Osijek će u sklopu projekta predstaviti svoju bogatu tekstilnu baštinu jer je tekstilna industrija svojevremeno zapošljavala preko 7000 ljudi u gradu.

Program Muzeja Slavonije u Noći muzeja 2019. uključuje i izložbe „Antički lapidarij“, „Tvrđa u Osijeku“, „Veliki rat i 1918. diskontinuitet, kontinuitet, nasljeđe“ te “Sv. Trojstvo”.

Djelatnici Muzeja Slavonije pozvali su Osječane da se u što većem broju odazovu Noći muzeja koji ih niti ove godine neće razočarati.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

Stenci SREDNJEAZIJSKOG...
POVOLJNO! VODICE, STAN...
Školska knjiga , Zagr...
Na ovom mestu moze...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:169

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Oblaci