Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Među brojnim dugovanjima stanovnika Osijeka, nalazi se i dug za održavanje groblja, odnosno godišnju grobnu naknadu, koji se tijekom godina popeo do milijunskog iznosa.

Naime, kako je izvijestila pogrebna tvrtka Ukop, ukupni dug koji vlasnici grobnih mjesta gdje su sahranjeni njihovi najmiliji nisu podmirili proteklih godina iznosi čak 2,3 milijuna kuna.

Taj nagomilani dug predstavlja opterećenje za Ukop čiji je direktor Hrvoje Ostrički najavio kako će tvrtka poduzeti sve potrebne mjere, uključujući prisilnu naplatu, kako bi se taj dug podmirio.

Tako će Ukop početkom siječnja 2019. građanima poslati dvije uplatnice: godišnju uplatnicu za održavanje groblja u iznosu od 180 kuna koja se plaća u dvije rate, do kraja svibnja i do kraja studenoga, te opomene dužnicima s pozivom na plaćanje duga.

Ukoliko opomene ne upale, ići će se na ovrhe putem javnih bilježnika što će građanima prouzočiti dodatne troškove. Ako ni ovrhe ne poluče rezultate, iz Ukopa podsjećaju da, ukoliko se grobna naknada ne plaća deset godina zaredom, ti grobovi se smatraju napuštenim grobovima te Ukop prema Zakonu o grobljima takva grobna mjesta preuzima i može ih ponuditi nekom drugom.

Ako se ukupni dug podijeli sa 180, koliko iznosi godišnja naknada, dolazi se do brojke od oko 13.000 neplaćenih računa. U Ukopu podsjećaju da kod velikih dugovanja postoji mogućnost otplate na rate, pa se građani zainteresirani za tu opciju trebaju javiti u Ukop zbog dogovora.

Ovo drastično povećanje duga, akumulirano velikim dijelom posljednjih nekoliko godina, može se dovesti u vezu s trendom masovnog iseljavanja iz Osijeka i Slavonije koji, čini se, nikako ne jenjava. Poznato je da grad napuštaju cijele obitelji u potrazi za boljim životom negdje drugdje što je alarmantno samo po sebi, ali neplaćanjem grobne naknade riskiraju da izgube svoje grobno mjesto i s time dokaz da su ikada živjeli u ovom gradu...

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
12-19-2018 10:26:51 pm :: akoide
...iskopaće vas Bili...

Odgajivacnica Petar Ve...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...
Prodajem mesingani pr...
Iznajmljuju se apartma...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:186

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zalazak