Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izjavio je kako će se već početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa vratiti plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode, kao i staklena, plastična i aluminijska ambalaža od pića i napitaka volumena dva decilitra.

Intencija Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je da u našem depozitnom sustavu ponovno bude ambalaža vezana za mlijeko te staklena ambalaža, za manje volumene, dakle govorimo o onima od dva decilitra, jer trenutna tehnologija je automatizirana i manualno omogućava da se i takve boce stavljaju unutar sustava“, izjavio je Ponoš.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike izjavili su kako je naknada na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda te pića i napitaka zapremine dva decilitra regulirana Uredbom o gospodarenju otpadnom ambalažom i Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Navedeni akti su u izradi i planira se da do kraja godine budu upućeni na e-savjetovanje.

Povratna naknada za mliječnu ambalažu ukinuta je 2015. godine uz obrazloženje kako je njezin udio u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom samo 11%. No, naknadne analize su pokazale kako ta ambalaža, koja se prije prikupljala kroz sustav, sada uglavnom završava u miješanom komunalnom otpadu čime se dodatno opterećuju odlagališta otpada, a nije rijetkost ni da se takva ambalaža baca u prirodu.

Stoga, obzirom na to da se radi o korisnoj sirovini, Ministarstvo zaštite okoliša smatra da se ambalaža od mlijeka treba vratiti u depozitni sustav te da građani za nju pri povratu u trgovinu ponovno mogu dobiti naknadu od 50 lipa te da se u sustav trebaju uvrstiti i plastične, staklene AL/FE boce i limenke zapremine dva decilitra.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
11-30-2018 06:53:09 pm :: vranješ
super vijest za sirotinju
12-02-2018 07:53:25 pm :: akoide
Prije stanovit broj godina pojavila se stidljivo vijest da je godišnja količina prikupljenih boca nadmašivala količinu proizvedenih gotovo za dvostruko. Pa su se pojavila besmislena objašnjenja kako je tome razlog što ljudi ambalažu dovoze kamionima iz BiH. Bilo bi zanimljivo vidjeti kakva je danas situacija s tim brojkama i tko su glavni igrači u tom višemilijunskom poslu.
Inače, mi smo majstori da i od najplemenitije ideje napravimo lopovluk.Prodajem bijele niske ...
Registrovana odgajivac...
Iznajmljujem nenamješt...
45 kn/šk. sat - kvalit...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:64

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zlatno nebo