Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Da je demografska slika u Hrvatskoj iz godine u godinu sve gora, to je jasno već i vrapcima na grani. Ipak, brojke i podaci kojima smo svakodnevno bombardirani otkrivaju kako je ponor u koji smo upali mnogo dublji nego što se mislilo...

Tako je jučer Ministrarstvo obrazovanja predstavilo svoju novu aplikaciju “ŠeR – Školski e-Rudnik“. Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji preko koje svi zainteresirani imaju pristup određenom setu statističkih podataka iz e-matice o svim školama u Hrvatskoj.

Aplikacija je pokušaj odgovora na pitanja koja najčešće postavljaju novinari te sadrži podatke o svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj s brojem učenika, brojem učenika po razredu, koliko je ponavljača, tko su osnivači škola i različitim drugim specifičnostima po školama kroz posljednjih pet godina, od 2013. do danas. Podaci su vjerodostojni i mijenjaju se u realnom vremenu, potvrdila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Najzanimljivije pitanje se, naravno, odnosi na broj učenika u hrvatskim školama. Iz aplikacije je vidljivo kako se broj učenika u osnovnim i srednjim školama u odnosu na 2013./2014. smanjio za čak 45.328 učenika, odnosno za gotovo 9%. Tako je u školskoj godini 2013./2014. bilo je upisano 509.216 učenika, a ove školske godine njih 463.888.

Ove je godine u odnosu na 2013. upisan 13.451 učenik manje u osnovne škole (4%) te 31.877 učenika manje u srednje škole (17,9%). Najdrastičniji pad dogodio se u strukovnim trogodišnjim školama gdje se u razdoblju od pet godina broj upisanih učenika smanjio za gotovo 30%, odnosno za 11.539 učenika.

Sve naše županije bilježe pad, a najgora je situacija u Slavoniji, u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj županiji i Virovitičko-podravskoj županiji gdje je upisano gotovo 20% učenika manje nego 2013./2014.

Osječko-baranjska županija nalazi se na visokom sedmom mjestu s 15,3% učenika manje, ali ja nažalost na prvom mjestu u konkretnim brojkama jer je iz naše županije službeno upisano 5.702 učenika manje. Samo ove je godine u cijeloj je Hrvatskoj upisano 8.460 učenika manje u odnosu na lani.

Aplikacija također daje podatak da je prosječan broj učenika u školama 17-18 učenika, od 20 učenika u razredu u školama u Zagrebu do prosječno 13 učenika u razredu u školama u Ličko-senjskoj županiji. Broj učenika po razredu nešto je veći u srednjim školama, a posebno u gimnazijama gdje u razredu ima prosječno 20 učenika, dok je u srednjim strukovnim školama u razredu prosječno 13-14 učenika.

Sustav će se nastaviti nadograđivati, a sljedeći korak je uvođenje podataka o prosječnim ocjenama, ocjenama po školama i županijama, ali i statistika izostanaka.

Ukoliko želite saznati nešto više o ovoj aplikaciji, to možete učiniti klikom ovdje.

[klik za uvećanje]


Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisuDve ženke mopsa rodjen...
Student druge godine e...
Na prodaju muški štenc...
Tražim ženu ( 35-50 go...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz kružni tok