Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prošlog tjedna predstavljeni su rezultati studije „Stanja i perspektive razvoja osječke tržnice“ koja je provedena u sklopu europskog projekta „Local products for the people“ (Domaća hrana za domaće ljude) koji Tržnica d.o.o. Osijek provodi u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

Studija stanja i perspektive razvoja osječke tržnice provedena je u kontekstu afirmiranja vrijednosti definiranih projektom “Domaća hrana za domaće ljude” te globalnih trendova inoviranja zelenih (seljačkih) tržnica i poticanja domaće proizvodnje koji u svijetu uzimaju sve više maha.

Studiju su predstavile Renata Čepo, voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o. te Ljiljana Olujić, voditeljica Zelenog četvrtka na osječkoj Tržnici i vanjska suradnica na istraživačkim aktivnostima na projektu.

Zaključak studije jest da se osječka Tržnica provođenjem projekta „Domaća hrana za domaće ljude“ uključila u procese revitaliziranja tradicionalnih europskih tržnica, oslanjajući se pri tome na vlastite tradicijske vrijednosti kao što su: ponuda domaćih kvalitetnih proizvoda, odgovoran odnos prema lokalnoj zajednici, nastojanje usvajanja ekoloških standarda, razvijanje društvenog i intelektualnog kapitala.

Svi dionici koji su sudjelovali u studiji o budućnosti tržnice (kupci, proizvođači i zaposlenici tržnice) izrazili su optimizam u pogledu razvoja osječke tržnice i mogućnosti njezina pozicioniranja na široj slici.

Jedan od značajnih zaključaka izvedenih na osnovu istraživanja percepcije prodavača, zaposlenika i kupaca jest da budućnost tržnice ovisi o modernizaciji i inovacijama. Stoga su u Studiji navedeni primjeri projekata i dobrih praksi, globalnih procesa i iskustava od Amerike do Europe koja mogu poslužiti kao poticaj, model ili inspiracija da se nešto slično pokrene i na osječkoj tržnici.

Čepo je istaknula i nekoliko gorućih problema, a to je prije svega doniranje viškova hrane osobama u potrebi jer je slab odaziv i građana i proizvođača za doniranje. Stoga se u sklopu projekta radi na izradi web stranice i aplikacije gdje će u fokusu biti tržnica Gornji grad i tržnica Donji Grad gdje će korisnici aplikacije moći vidjeti gdje se prikuplja i gdje se donira hrana.

Ljiljana Olujić je istaknula odličnu lokaciju osječke tržnice i njezinu dobru povezanost sa svim dijelovima grada. Osječka tržnica ima velik broj lokalnih proizvođača i među prvima je uvela certifikat eko-proizvođača te certifikat proizvoda hrvatskog seljaka u cilju poticanja ekološke i lokalne proizvodnje. Ono na čemu se još treba raditi jest veća raznolikost i bolja ponuda lokalnih proizvoda, povećanje broja lokalnih proizvođača, uvođenje dodatnih sadržaja koji bi tržnicu odredili kao turističku točku grada te poboljšanje tehničko-higijenskih uvjeta na tržnici.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Ako ste ozbiljni u nam...
Prodajem povoljno sten...
Na prodaju štenci NEMA...
Sestosobna kuca od 320...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:108

Registrirani online (2): Minimax, Redakcija 031


Objektiv031

Zlatno nebo