Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Radovi na dugo najavljivanoj sveobuhvatnoj obnovi osječkog Sakuntala parka jučer su zaustavljeni! Strojevi su i dalje tamo, ali se ništa ne radi.

Razlog je, čini se, to što je udruga Zdravi grad krajem kolovoza podnijela prijavu nadležnom Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno Građevinskoj inspekciji u Osijeku, zbog navodne bespravne gradnje ovojnice za dva kioska u zapadnom dijelu Sakuntala parka.

Naime, Grad Osijek je u sklopu obnove Sakuntala parka izdao građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna 23. kolovoza 2017. godine, a sve u skladu s glavnim projektom koji je izradio projektant Bruno Andrašić. Navedena čestica nalazi se u okviru zaštićenog pojasa Kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka te se u predmetnom slučaju radi o protuzakonitoj gradnji.Udruga u svom dopisu citira članak 106. st. 3. Zakona o gradnji (NN 153/13 i 20/17) koji propisuje zabranu „građenja građevine za koju nije lokacijskom dozvolom ili građevinskom dozvolom određeno formiranje građevne čestice, a jer u katastru nije formirana građevna čestica.“ Drugim riječima, ovojnica se, po mišljenju udruge, gradi na čestici koja nije građevinska čestica već, u naravi, park.

Stoga udruga od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te od Građevinske inspekcije traži da se žurno donese odluka o zabrani navedene protupravne gradnje, kao i uklanjanju bespravnih građevina, protuzakonito postavljenih objekata u parku, izgrađenih bez građevinske dozvole.

Kako nam je u razgovoru potvrdio predsjednik Vijeća GČ Gornji grad Ivica Završki, gradska četvrt dobila je prijavu udruge te je od nadležnih gradskih službi zatražila očitovanje po ovom pitanju. Do sada, službeni odgovor još nije stigao. Završki ističe i kako nadležna tijela (dakle Ministarstvo, Građevinska inspekcija i Grad Osijek) nemaju obvezu uputiti GČ-u formalni odgovor, ali bi ga bilo dobro imati kako bi javnost bila obavještena o tome je li ovdje doista nešto sporno.

Ovo je samo posljednji u nizu udaraca koji je projekt rekonstrukcije Sakuntala parka dobio posljednjih mjeseci. Kako smo već pisali, dio građana negodovao je zbog rušenja stabala i promjene izgleda parka, zbog razbijanja nogostupa te zbog navodne netransparentnosti cijelog postupka.

U svakom slučaju, postupak po prijavi je u tijeku i vjerojatno će se vrlo brzo doznati kakvo je pravo stanje stvari, a do tada će strojevi u Sakuntala parku mirovati.

Tekst i foto: Osijek031.com

Propustili ste? Pogledajte i..
[FOTO] Pogledajte kako će nakon obnove izgledati osječki Sakuntala park
Struka umiruje građane: posječena stabla u Sakuntala parku će se obnoviti


 Stranica prilagođena ispisu
09-05-2018 07:53:20 pm :: Prizma
Čini mi se da gradonačelnik Vrkić sa posljednjih nekoliko projekata skuplja za mirovinu. Žalosno Sad
09-06-2018 05:46:55 am :: dim
Nije toliko strašno puno porušeno drveća da od toga treba praviti dramu, kao što je rećeno posaditi će se novo već prilično veliko drveće i za godinu dana to nitko neće niti primjetiti, kad tad to drveće će trebati zamijeniti iz sigrnosnih razloga, ili starosti, što se tiće te ovojnice za kioske ona tu ne spada, nije nikada niti bila a pogotovo ne ti kiosci, njih jednostavno treba izmjestiti bilo gdje, neka park bude park.
09-06-2018 06:56:48 am :: ix ox
Kakve gluposti, to je na formiranoj građevnoj čestici koja ima namjenu javne zelene površine-javni park.
09-06-2018 12:33:22 pm :: modri
uvijek se javljaju neke udruge kada se nešto krene raditi za dobrobit svih građana samo čekam da se javi udruga za zaštitu komaraca kada se bude radilo tretiranje komaraca samo nam još ti fale
09-06-2018 01:19:18 pm :: dim
Da uvjek ima dušebrižnika koji kritiziraju samo da kritiziraju ali bez nekog osnova, kad tad taj park se morao obnoviti, podzemno i nadzemno, kao što se vidi na prostoru parka se izvode i neophodni podzemni radovi, obnavljanje kanalizacije, vodovoda i električnih kabela koji su već dotrajali, otprilike spomenici Sakuntali i Sfinge se vraćaju na originalane pozicije, iako su se kroz vremenski odmak seljakale. Istina ti kiosci su tu 50.-tak godina ali njima tu jednostavno nije mjesto i to je jedino što odudara. Ako bude napravljeno prema skicama onda će to biti jako lijepo.
Vrhunski majstori kara...
Prodajem dva prvoklasn...
Štenci Srednjeazijskog...
ako stvarno to zelis o...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:157

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Vodena vrata