Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji čelnici Grada, Zavoda za javno zdravstvo i tvrtke Vetam upoznali su javnost s trenutnom situacijom po pitanju komaraca.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo koji u opisu posla ima i borbu protiv letećih krvopija, rekao je kako je monitoring komaraca počeo ranije nego ikada, već u ožujku, a prvi tretmani započeli su u travnju. Razlog su kombinacija izrazito toplog vremena te izlijevanja i visokog vodostaja Drave i Dunava, uslijed čega se prva generacija komaraca izlegla ranije no što je uobičajeno i počela terorizirati Osječane i stanovnike okolnih mjesta.

Upravo su u tijeku adulticidni tretmani komaraca na području grada i prigradskih naselja gdje je do sada obrađeno 5,5 tisuća hektara tla te larvicidni tretmani na kanalskoj mreži na preporuku ZZJZ-a te je situacija u gradu sljedeća: brojnost komaraca je između 20 i 80 uboda u 15 minuta, što je znatno više od prihvatljivih 15 uboda u 15 minuta. Najgore su prošli Donji Grad, područje oko Pampasa te Sarvaš, Višnjevac i Josipovac koja su i najviše izloženi naletima komaraca s druge strane Drave. Situacija u zelenom pojasu oko grada je mnogo gora i procjenjuje se da je brojnost komaraca tamo i do deset i više puta veća od one u samom gradu.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić izvijestio je kako su ovih dana (srijeda – petak) u tijeku tretmani adulticidnih jedinki sa zemlje na području grada, a plan je obavljati zaprašivanja svaka dva dana bude li potrebe. Tvrtka Vetam ima dovoljan broj ljudi, osam vozila te jedan avion koji je u pripravnosti.Na pitanje koje najviše muči Osječane: hoće li i kada započeti zaprašivanje komaraca iz zraka koje se do sada pokazalo najučinkovitijim, odgovor je: neće do daljnjega. Kako je pojasnio Pandžić, avio tretmani su izbačeni iz EU, a tretiranje avionom u Hrvatskoj dopušteno je samo izvan naseljenih područja. No, obzirom da komarci koji muče Osječane dolaze iz zaštićenog parka prirode Kopački rit, avio zaprašivanje se tamo ne obavlja zbog mogućih štetnih utjecaja na flotu i faunu. (Stvarni štetni utjecaji na građane Osijeka ovdje su očito nebitni).

Loših vijesti ima k'o u priči: obzirom da se nastavlja razdoblje izrazito toplog vremena i visokog vodostaja Drave, stvoreni su idealni uvjeti za izlijeganje druge generacije komaraca koja bi u svoj pohod na osječku krv mogla krenuti već za dva tjedna.

Građanima je upućena poruka kako će grad nastaviti borbu protiv komaraca, ali je naglašeno kako je nemoguće da Osijek bude mosquito-free. Unatoč tome što su osječke gradske službe jedine koje se kontinuirano bore protiv komaraca na području županije i najbolje obavljaju tretmane u Hrvatskoj, činjenica je da je grad nemoguće braniti jer je bazen oko grada prevelik, a mogućnosti djelovanja zakonski ograničene.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
05-10-2018 09:14:56 pm :: akoide
Čujem dva osječka umirovljenika gdje razgovaraju. Pita prvi: "Prijatelju što se radi?". "Evo hranim komarce" -odgovara drugi.
05-10-2018 09:21:25 pm :: akoide
Možda bi bilo bolje da Grad nabavi po povoljnim cijenama pola milijuna bočica Autana ili nekog sličnog sredstva i podijeli 5 bočica svakom stanovniku. Ako bi na tako veliku količinu cijena bila recimo 10kn po bočici, to bi bilo 5 milijuna kuna.
05-10-2018 09:34:25 pm :: akoide
"Iako najmanja ptica iz porodice lastavica, bregunica je vrlo korisna za ljude jer se hrani komarcima. Prema provedenim istraživanjima, jedna obitelj bregunica zahvaljujući svojim izvanrednim letačkim sposobnostima ulovi i pojede do 10000 komaraca dnevno čime znatno utječe na smanjenje njihove populacije. Budući da je vrlo društvena i gnijezdi se u kolonijama koje mogu brojiti nekoliko stotina obitelji, komarci u njihovoj blizini ne predstavljaju smetnju za ljude i stoku jer bregunice vrlo uspješno reguliraju njihovu brojnost. Nikakvo tretiranje insekticidom od strane ljudi nije tako učinkovito u suzbijanju komaraca kao pripadnici ove strogo zaštićene vrste."

Pomeranski spic Boo st...
Prodaje se katnica na ...
Prodajem štenad šarpla...
Na prodaju zenka bosto...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:85

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Svjetla zgrada

Propustili ste? Pogledajte!