Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Jučerašnjim koncertom pobjednika u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku završeno je šesto međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2018.

Iako je od samog osnutka bilo naznaka da će manifestacija prerasti okvire festivala umjetničko-obrazovnog karaktera namijenjenog mladima i još neafirmiranim pjevačima, sada sa sigurnošću možemo potvrditi da se pjevačko natjecanje Lav Mirski nametnulo kao prestižni umjetnički događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja koji svake godine rapidno raste s obzirom na broj i kvalitetu sudionika. Tome je najviše pridonijela kvaliteta organizacije koju potpisuje Odsjek za glazbenu umjetnost, Umjetničke akademije u Osijeku u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku te činjenica da su u prosudbu nastupa izvođača svake godine uključeni iznimni vokalni umjetnici iz Hrvatske i iz inozemstva čija imena jamče vjerodostojnost i nepristranost u ocjenjivanju. Idejni začetnik i umjetnički ravnatelj natjecanja izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković podario je Osijeku i osječkom Sveučilištu iznimno vrijednu umjetničku manifestaciju kojom se može i treba ponositi, a koja brendira Osijek kao grad u kojem je vokalna umjetnost vrlo živa, cijenjena i zbog koje se u Osijek s poštovanjem dolazi, bilo na studij Pjevanja na Umjetničkoj akademiji, bilo na operne predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu ili na ovo natjecanje. Profesor Jerković je sa svojim timom mladih entuzijasta iz redova studenata i iskusnih organizacijskih profesionalaca – nastavnika, uprave i djelatnika Umjetničke akademije u Osijeku (Sesar, Milinović, Škojo, Matić, Cvenić, Žužić i drugi) postavio visoke standarde u organizaciji glazbenih događanja na račun kojih sa svih strana pristižu brojne čestitke i pohvale. Posebno značajan obol natjecanju dali su službeni korepetitori, priznati osječki pijanisti - umjetnički suradnik Ante Blažević te viši predavači: Davor Dedić, Ivan Karša i Renata Karša koji su svojim briljantnim izvedbama snažno doprinijeli sigurnosti i uspjehu pjevača.Na ovogodišnjem izdanju natjecanja nastupilo je preko 90 izvođača iz devet europskih zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Austrije, Srbije i Hrvatske, a natjecali su se u sedam kategorija. Nastupe natjecatelja pratio je stručni ocjenjivački žiri sastavljen od eminentnih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u sastavu:

- Berislav Jerković (Umjetnička akademija u Osijeku), predsjednik stručnoga ocjenjivačkog suda; Elem Eley, Westminster Choir College, Princeton, USA;
- Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana), Slovenija;
- Martina Zadro (Muzička akademija u Zagrebu), Hrvatska;
- Senka Nedeljković (Muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu), Srbija;
- Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku), Hrvatska.Na svečanom koncertu, svojim najuspjelijim izvedbama predstavili su se samo pobjednici kategorija:
Pobjednica prve kategorije: Gabriela Šipek, Glazbene škole Virovitica
Pobjednica druge kategorije: Nikolina Hrkač, Muzička akademija Zagreb
Pobjednik treće kategorije: Blaž Galojlić, Umjetnička akademija u Osijeku
Pobjednik četvrte kategorije: Milan Perišić, Akademija umetnosti u Novom Sadu
Pobjednica sedme kategorije: Kristyna Krčmova, Music Conservatory in Pilsen, ČeškaKoncert je završio nastupom pobjednika pete operne kategorije, tenora Stevana Karanca, studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (u klasi prof. Nikole Mijailovića). Stevan Karanac je osim pobjede u petoj kategoriji proglašen i laureatom natjecanja s osvojenim maksimalnim brojem bodova (100) od svih članova žirija te mu je tradicionalno pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.Svim nagrađenim natjecateljima su dodijeljene prigodne nagrade, a zahvaljujući podupirateljima natjecanja, pobjednicima kategorija pripale su i novčane nagrade sponzora: Ministarstva kulture, Grada Osijeka, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Lions cluba Mursa, Lions cluba Kuna NC, Lions cluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Buga Đakovo, Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.Dodijeljene su i dvije posebne nagrade: Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Stjepan Ćurčić dodijelio je posebnu nagradu studentu s najboljim rezultatom koji dolazi s osječkog Sveučilišta, studentu 2. godine Pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Blažu Galojliću. Predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Berislav Jerković dodijelio je i posebnu nagradu laureatu natjecanja Stevanu Karancu u obliku organizacije koncertnog recitala u Akademskom ciklusu u Osijeku, što samo znači da će osječka publika imati dodatnu priliku za uživanje u izvedbama ovog sjajnog mladog umjetnika.Tekst i foto: Majda Milinović

Najava: Međunarodni festival vokalne glazbe "InterVox 2018."
6. Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski"


 Stranica prilagođena ispisu

Odgajivacnica Francusk...
Na prodaju Stenci Cane...
Pozdrav, Obrtnici, tr...
Provedite ugodan odmor...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:62

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Plovi Dravom