Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Jučerašnjim koncertom pobjednika u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku završeno je šesto međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski 2018.

Iako je od samog osnutka bilo naznaka da će manifestacija prerasti okvire festivala umjetničko-obrazovnog karaktera namijenjenog mladima i još neafirmiranim pjevačima, sada sa sigurnošću možemo potvrditi da se pjevačko natjecanje Lav Mirski nametnulo kao prestižni umjetnički događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja koji svake godine rapidno raste s obzirom na broj i kvalitetu sudionika. Tome je najviše pridonijela kvaliteta organizacije koju potpisuje Odsjek za glazbenu umjetnost, Umjetničke akademije u Osijeku u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku te činjenica da su u prosudbu nastupa izvođača svake godine uključeni iznimni vokalni umjetnici iz Hrvatske i iz inozemstva čija imena jamče vjerodostojnost i nepristranost u ocjenjivanju. Idejni začetnik i umjetnički ravnatelj natjecanja izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković podario je Osijeku i osječkom Sveučilištu iznimno vrijednu umjetničku manifestaciju kojom se može i treba ponositi, a koja brendira Osijek kao grad u kojem je vokalna umjetnost vrlo živa, cijenjena i zbog koje se u Osijek s poštovanjem dolazi, bilo na studij Pjevanja na Umjetničkoj akademiji, bilo na operne predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu ili na ovo natjecanje. Profesor Jerković je sa svojim timom mladih entuzijasta iz redova studenata i iskusnih organizacijskih profesionalaca – nastavnika, uprave i djelatnika Umjetničke akademije u Osijeku (Sesar, Milinović, Škojo, Matić, Cvenić, Žužić i drugi) postavio visoke standarde u organizaciji glazbenih događanja na račun kojih sa svih strana pristižu brojne čestitke i pohvale. Posebno značajan obol natjecanju dali su službeni korepetitori, priznati osječki pijanisti - umjetnički suradnik Ante Blažević te viši predavači: Davor Dedić, Ivan Karša i Renata Karša koji su svojim briljantnim izvedbama snažno doprinijeli sigurnosti i uspjehu pjevača.Na ovogodišnjem izdanju natjecanja nastupilo je preko 90 izvođača iz devet europskih zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Austrije, Srbije i Hrvatske, a natjecali su se u sedam kategorija. Nastupe natjecatelja pratio je stručni ocjenjivački žiri sastavljen od eminentnih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u sastavu:

- Berislav Jerković (Umjetnička akademija u Osijeku), predsjednik stručnoga ocjenjivačkog suda; Elem Eley, Westminster Choir College, Princeton, USA;
- Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana), Slovenija;
- Martina Zadro (Muzička akademija u Zagrebu), Hrvatska;
- Senka Nedeljković (Muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu), Srbija;
- Filip Pavišić (ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku), Hrvatska.Na svečanom koncertu, svojim najuspjelijim izvedbama predstavili su se samo pobjednici kategorija:
Pobjednica prve kategorije: Gabriela Šipek, Glazbene škole Virovitica
Pobjednica druge kategorije: Nikolina Hrkač, Muzička akademija Zagreb
Pobjednik treće kategorije: Blaž Galojlić, Umjetnička akademija u Osijeku
Pobjednik četvrte kategorije: Milan Perišić, Akademija umetnosti u Novom Sadu
Pobjednica sedme kategorije: Kristyna Krčmova, Music Conservatory in Pilsen, ČeškaKoncert je završio nastupom pobjednika pete operne kategorije, tenora Stevana Karanca, studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (u klasi prof. Nikole Mijailovića). Stevan Karanac je osim pobjede u petoj kategoriji proglašen i laureatom natjecanja s osvojenim maksimalnim brojem bodova (100) od svih članova žirija te mu je tradicionalno pripala statua Lav Mirski i posebna Intendantova nagrada koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.Svim nagrađenim natjecateljima su dodijeljene prigodne nagrade, a zahvaljujući podupirateljima natjecanja, pobjednicima kategorija pripale su i novčane nagrade sponzora: Ministarstva kulture, Grada Osijeka, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Lions cluba Mursa, Lions cluba Kuna NC, Lions cluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Buga Đakovo, Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.Dodijeljene su i dvije posebne nagrade: Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Stjepan Ćurčić dodijelio je posebnu nagradu studentu s najboljim rezultatom koji dolazi s osječkog Sveučilišta, studentu 2. godine Pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Blažu Galojliću. Predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Berislav Jerković dodijelio je i posebnu nagradu laureatu natjecanja Stevanu Karancu u obliku organizacije koncertnog recitala u Akademskom ciklusu u Osijeku, što samo znači da će osječka publika imati dodatnu priliku za uživanje u izvedbama ovog sjajnog mladog umjetnika.Tekst i foto: Majda Milinović

Najava: Međunarodni festival vokalne glazbe "InterVox 2018."
6. Međunarodno pjevačko natjecanje "Lav Mirski"


 Stranica prilagođena ispisu

★☆★ ...
Na prodaju četiri ženk...
Dnevni najam ili iznaj...
Prodajem Peugeot 206. ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:89

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Crveni Osijek

Propustili ste? Pogledajte!