Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iako je u ožujku na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivica Vrkić, predstavljajući projekt obnove Sakuntala parka, najavio kako će on započeti sredinom ove godine, od toga očito nema ništa.

Naime, rad na pripremi projektne dokumentacije se odužio, a zbog loših vremenskih uvjeta uslijed dolaska jeseni i uskoro zime, cijeli projekt pomaknut će se na ožujak iduće godine.

Kako smo već pisali, projekt obnove Sakuntala parka dio je eko projekta „Turističke rute secesije“ u sklopu prekogranične suradnje Osijeka i Subotice, vrijedan je dva i pol milijuna kuna, a namijenjen je revalorizaciji kulturne baštine ova dva grada prijatelja.
Projekt traje dvije godine, a najvažnije aktivnosti su obnova osječkog Sakuntala parka, priprema dokumentacije za obnovu Gradske kuće u Subotici, edukacija zaposlenika u kulturi i turizmu te izrada i promocija secesijske turističke rute kao novog zajedničkog turističkog proizvoda.

Obnova Sakuntala parka temeljit će se na Axmannovoj viziji i projektu, ali u suvremenoj varijanti, prilagođena današnjem vremenu. Budući park će biti spoj secesijske prošlosti i suvremenosti ali neće biti samo preslika onoga kako je park nekada davno izgledao, već će se kroz suvremeni način obnove iskazati trajanje identiteta grada.

Planira se kompletna obnova parka koja uključuje obnovu podzemne infrastrukture i zelenila, postavljanje novih klupa te svog ostalog pripadajućeg asesoara. Također je planirano uklanjanje svih bista poznatih Osječana koje će biti premještene na novu lokaciju te uklanjanje svih asfaltiranih površina koje će se zamijeniti sipinom.

U projekt će biti uključena i obnova jedne secesijske sobe u zgradi GISKO-a u kojoj će biti smještena građa bivšeg osječkog gradonačelnika Hengla te izrada replika secesijskih predmeta i nakita koji će služiti kao suveniri, a organizirat će se i putujuća izložba o secesiji.

Obnovom parka nastavlja se secesijski niz od parka prema Tvrđi koji je nedavno započeo obnovom tri pročelja u Europskoj aveniji, nakon čega će Osijek ponovno dobiti identitet kojega je nekada imao. Osim toga, stvorit će se zanimljiv i atraktivan turistički proizvod koji će zasigurno privući veći broj posjetitelja i turista te središtu grada dati potpuno novu vizuru. 

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


Pročitajte i..
Kreće obnova Sakuntala parka!
Osijek i Subotica započeli zajednički projekt obnove secesijske baštine


 Stranica prilagođena ispisu

Nema vise mukotrpnog v...
ISKORISTITE NOVE POGOD...
Apartman Vezir se nala...
Prvi red uz more,poljo...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:52

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Noćna

Propustili ste? Pogledajte!