Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vlada je jučer predstavila nove demografske mjere koje bi trebale pomoći roditeljima, a usredotočene su na dva segmenta: dječji doplatak te novi vrtići i njihovo radno vrijeme.

Što se tiče dječjeg doplatka, prijedlog je povećati cenzus za ostvarivanje prava na njega. Trenutno na njega imaju pravo djeca u kućanstvima s prihodom do 1.663 kune po članu obitelji, a po novom prijedlogu taj se cenzus povećava na 2.195 kuna.

Dječji doplatak i dalje će biti podijeljen u tri razreda, s time što će se zadnji razred proširiti. Trenutno kućanstva koja po članu imaju manje od 543 kune prihoda primaju doplatak od 300 kuna po djetetu, od 543 do 1.120 kuna po članu primaju 250 kuna po djetetu, a od 1.120 do 1.663 kune po članu 200 kuna po djetetu. Prema novom prijedlogu, zadnji razred će obuhvatiti sve one koji imaju do 2.195 kuna po članu kućanstva. To znači da će dječji doplatak od 200 kuna primati 94.000 kućanstava više nego do sada ili oko 156.000 nove djece.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja iduće godine.

Druga mjera odnosi se na dječje vrtiće. Prijedlog je da se iduće godine za izgradnju infrastrukture osigura 70 milijuna kuna. Za taj novac osnivači vrtića, jedinice lokalne samouprave, moći će aplicirati već od početka iduće godine.

Također, u planu je osigurati oko 300 milijuna kuna za zapošljavanje novih odgajatelja kako bi se radno vrijeme vrtića moglo produljiti i prilagoditi potrebama roditelja. Vodit će se računa o smjernicama iz direktiva EU, a tu se u prvi plan stavlja fleksibilnije radno vrijeme, tzv. „family- friendly policies“.

Tim promjenama planira se uređivanje i usklađivanje poslovnog i privatnog života, odnosno radnog vremena s tržištem rada na korist obitelji, a predviđa se i povećanje kapaciteta vrtića te daljnja institucionalizacija predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ministarstvo je najavilo kako uskoro započinje pregovore s čelnicima općina i gradova čiju podršku očekuju i nadaju se konkretnim financijskim potporama kojima bi mogli pojačati mrežu predškolskog odgoja i obrazovanja.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić, Gemi031/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Izanjmljujem apartman ...
Perike svih boja velič...
Na prodaju vrhunski st...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:59

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Obrisi

Propustili ste? Pogledajte!