Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ravnatelj Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža posjetio je danas osječki KBC kako bi predao tzv. „pametne“ liječničke iskaznice koje će u OBŽ-u primiti 1.400 liječnika. Pametne kartice sadrže sve njihove podatke te će im omogućiti umrežavanje s informacijskim sustavima u državi.

Tom prigodom ponovno je upozorio i na brojne probleme s kojima se liječnici suočavaju, od kojih je najveći svakako „odljev mozgova“. Prema posljednjim podacima HLK-a, Hrvatsku je od ulaska u EU napustilo 560 liječnika koji se nisu vratili u zemlju, dok ima i onih koji su otišli na neko vrijeme da bi se potom ipak vratili, a još se 850 liječnika sprema otići. Procjenjuje se da u inozemstvu trenutno radi oko 900 hrvatskih liječnika koji su ovdje završili fakultete.

Hrvatska liječnička komora prešla je s riječi na djela te je povukla 30 milijuna kuna iz EU fondova za stručno usavršavanje liječnika opće i obiteljske medicine što će pomoći liječnicima u ostvarivanju njihovih profesionalnih ambicija, a prijavili su se i na novi natječaj vrijedan 50 milijuna kuna za stručno usavršavanje liječnika specijalista u bolničkom sustavu.

Kao drugi problem Goluža je naveo rješavanje stambenog pitanja liječnika koji je jedno od gorućih pitanja. Jednim dijelom taj su problem riješili kroz stambeni kredit pod povoljnim uvjetima preko jedne komercijalne banke kojega je više od 3.000 članova HLK iskoristilo. HLK planira poboljšati suradnju s gradovima i županijama kako bi se taj problem i dalje rješavao.

Goluža je najavio i Sabor hrvatskog lječništva koji će se održati od 1. do 3. prosinca u Rovinju na kome će biti predstavljen demografski atlas hrvatskog liječništva koji se radi po prvi put u suradnji s čak sedam državnih institucija. Dokument od 300 stranica dat će točan i objektivan presjek trenutačne situacije što se tiče liječnika u državi - po pojedinim bolnicama, specijalnostima, dobi itd., što će odgovornima u društvu omogućiti odgovarajuće kadrovsko kapacitiranje sustava.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Ponuda svih renomirani...
Uzgajivacnica Nisici o...
Kennel offers Flat Coa...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:97

Registrirani online (1): Daystrom


Objektiv031

Sad će jesen