Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek, jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, trijumfiralo je na jubilarnom 50. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, odnosno službenom državnom natjecanju pjevačkih zborova koje je protekloga vikenda, 7. i 8. listopada 2017., održano u Rovinju!Naime, nakon što su sredinom lipnja 2017. na jakom svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition u austrijskom gradu Salzburgu, sjajne lipašice i lipaši osvojili doslovce sve što se moglo osvojiti, uključujući i Grand Prix nagradu za ukupnog pobjednika natjecanja, jednako su ponovili i u Rovinju. To su redom: Grand Prix (Velika nagrada) za ukupnoga pobjednika natjecanja, Zlatna plaketa za kvalitetu s dobijenih čak 98 od 100 mogućih bodova, posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda i publike za izvedbe, poziv na 2. Festival adventskih i božićnih pjesama u prosincu ove godine u Zagrebu te, u proljeće 2018. godine, predstavljanje na Razglednici Hrvatskog sabora kulture, smotri najboljih hrvatskih ansambala iz različitih kulturno-umjetničkih područja. Pri tome treba reći kako je HPD „Lipa“ u svojoj bogatoj povijesti, osobito novijoj, osvojilo već niz vrijednih nagrada i priznanja, ali još nikada dvije Grand Prix titule u istoj godini, odnosno u manje od četiri mjeseca.Ovime je broj službenih Lipinih „zlata“ zaokružen na ukupno 20, i to po deset državnih i deset svjetskih zlatnih medalja, diploma i plaketa. Prethodnih devet „zlata“ Lipa je zaslužila na nacionalnim nadmetanjima u Rijeci 1993., Krku 1997., Zagrebu 1998., Umagu 1999., Novom Vinodolskom 2001. i 2003. te Novigradu 2005., 2007. i 2014. godine. Valja naglasiti kako zbog realizacije niza velikih projekata i međunarodnih obveza Lipa na državnom natjecanju pjevačkih zborova sudjeluje tek svakih nekoliko godina, no tada redovito osvaja najviše nagrade i priznanja.

Novi sjajan rezultat ostvaren je u jakoj konkurenciji 13 kvalitetnih pjevačkih zborova iz različitih krajeva Hrvatske – Zagreba, Rijeke, Karlovca, Ivanca, Virovitice, Križevaca, Zaprešića, Petrinje, Nedelišća, Garešnice, Tuhelja, Čakovca i Osijeka – koje su izabrali stručni selektori na lokalnoj i regionalnoj razini, pri čemu je Lipa bila jedini predstavnik istočnog dijela Hrvatske. Pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice, prof. Valerije Fischbach, i uz pomoć kodirigentica, prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić, u službenom dijelu u subotu navečer (7. listopada) osječke pjevačice i pjevači izveli su četiri stilski raznovrsne skladbe: „Os justi“ Antona Brucknera, „Jagdlied“ Felixa Mendelssohna Bartholdyja, „Tam prek Drave Grmlavica“ Emila Cossetta i „Pange lingua“ Gyorgyja Orbana – koje su članovi stručnog povjerenstva ocijenili iznimno zahtjevnim. Svaka otpjevana pjesama popraćena je jakim pljeskom pune Koncertne dvorane Adris, a brojne pohvale lipašice i lipaši kasnije su dobili i od vodstva i članova drugih zborova.

Lipini pjevači su se u okviru natjecanja u Rovinju, čiji je glavni organizator bio Hrvatski sabor kulture kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj, predstavili u još dva navrata. Prvo su u nedjelju prije podne imali tzv. promenadni nastup ispred Crkve sv. Eufemije s nekoliko pjesama iz svojeg folklornog i pop-rock repertoara, a potom su u nedjelju poslije podne, uoči svečanog proglašenja, u velikom finalu revijalnog dijela programa, održanog u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj, okupljene oduševili efektnom obradom pjesme „Hallelujah“ iz oratorija „Mesija“ Georgea Friedricha Haendela. Vokalna solistica bila je Dora Vestić, a instrumentalna pratnja bili su Igor Rončević (klavir) i Mateo Grigić (cajon bubanj).

Ovim putem članovi Lipe zahvaljuju se Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, članovima Upravnog odbora Lipe na čelu s predsjednikom prof. dr. Željkom Turkaljom i dopredsjednikom Stevanom Radovančevićem te ostalim sponzorima i pokroviteljima na pomoći i financijskoj potpori oko organizacije putovanja u Rovinj.

Tekst i foto: Tomislav Levak


 Stranica prilagođena ispisu
10-12-2017 12:19:57 pm :: meandarOs
to baš i nije pjevačko društvo to je putnička agencija (Kao i poglavarstvo gdje Ljerka hedl putuje u kinu a inače ne vidi, ili u Argentinu) koja putuje svijetom na račun građana osijeka koji je financiraju kopajući po kontejnerima a oni kao i brevisice putuju po USA, australija kina, kada dođu na antartik i samo pisnu jednu notu dobiti će zlatne kolajne, jer će biti jedini a tada u osijeku će svi kopati po kontejnerima da bi oni mogli putovati po svijetu. Nek si zarade špa nek putuju.
Tvrtka ARWA GmbH Njema...
light show iznajmljuje...
Tvrtka ARWA Personaldi...
Musko stene francuskog...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:93

Registrirani online (1): Head


Objektiv031

Na mostu

Propustili ste? Pogledajte!