Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradilište mosta Sava kod Svilaja jučer su posjetili državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić i direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović kako bi se uvjerili da radovi napreduju planiranom dinamikom.

Podsjetimo, most preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan - europskog cestovnog koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče, te je zajednička investicija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pri čemu svaka država financira 50% vrijednosti radova. Ukupna vrijednost radova na izgradnji mosta iznosi 22,3 milijuna eura bez PDV-a. Financiranje hrvatske komponente osigurano je sredstvima Europske unije u iznosu od 57,97 % vrijednosti opravdanih troškova izgradnje te su Hrvatskim autocestama u tu svrhu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 7,2 milijuna eura.

Most će biti dug 660 metara, širok 29 metara, s po tri vozna traka širine 3,5 metra za svaki kolni smijer, bez zaustavnog traka.

Za izvođača radova izabrana je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg međutim, obzirom na velike probleme u poslovanju tvrtke Viadukt d.d., nastavak radova i završetak projekta došli su u pitanje. Stoga su ugovorni partneri krajem travnja sklopili novi sporazum kojim je Hering d.d. preuzeo izvođenje svih preostalih radova na izgradnji mosta Svilaj.

Državni tajnik Mihotić izjavio je kako je koridor 5C izuzetno važan za Hrvatsku ali i za BiH; s jedne strane je luka Ploče čiji daljnji razvoj zahtijeva jaku cestovnu prometnicu iza sebe, a s druge strane to je žila kucavica za susjednu BiH koja će joj omogućiti bolju povezanost sa zapadom. Hrvatska strana u stalnim je razgovorima s Mađarima da što prije dovrše svoj dio autoceste do granice s Hrvatskom, a očekuje se i da u BiH naprave svoj dio posla kako bi se ugovoreni rokovi poštivali.

Direktor HAC-a Draženović podsjetio je kako je novim četverogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih cesta (2017.-2020.) do 2020. godine planiran završetak radova na koridoru 5C, koji bi bio u prometu i pod naplatom od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojen s BiH. HAC je pripremio natječaj za prvu fazu, a to je izgradnja objekata na trasi preko nadvožnjaka na dionici od mosta na Dravi do Belog Manastira, a u pripremi je i dokumentacija za izgradnju preostalog dijela, od Belog Manastira do granice s Mađarskom.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu
Na prodaju Lagoto roma...
Oglasavamo novo leglo ...
Offer of mating, beaut...
U ponudi dva muška šte...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:105

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci