Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je u javnu raspravu prijedlog Pravilnika o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad, koji je vezan uz nedavno prihvaćeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima tijekom nezaposlenosti.

Novim Pravilnikom predlaže se da se nezaposlene osobe više neće morati javljati savjetniku na burzi svaka četiri tjedna kao do sada, nego svakih osam tjedana. Javljanje će se obavljati isključivo osobnim dolaskom ili putem e-maila te se ukida mogućnost telefonskog javljanja savjetniku.

Svaki će nezaposleni barem jednom u tri mjeseca morati osobno doći na konzultacije sa savjetnikom, a ako je riječ o osobi koja prima novčanu naknadu za nezaposlene, osobni susret sa savjetnikom održavat će se barem jednom mjesečno.

Novim pravilnikom uvodi se i mogućnost grupnog informiranja nezaposlenih osoba, koje se može koristiti kako bi se veći broj nezaposlenih istovremeno informirao o zakonskim izmjenama, uvođenju novih mjera, opcijama sezonskog zapošljavanja itd.

Nezaposlena osoba također više neće morati voditi dnevnik traženja posla kao dokaz da aktivno traži posao. Ipak, nezaposlena osoba svog će savjetnika i dalje morati redovito informirati o ishodima javljanja na slobodna radna mjesta.

Još jedna od novina je aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od godinu dana. Predlaže se uvođenje Sporazuma o uključivanju na tržište rada, dokument koji će se sa svakom dugotrajno nezaposlenom osobom sklapati najkasnije do 18. mjeseca od ulaska u evidenciju, a koji će sadržavati podatke o zanimanjima koje određena osoba može obavljati, aktivnosti koje će nezaposleni i savjetnik poduzimati u cilju aktivacije nezaposlene osobe te termine i učestalost individualnih konzultacija.

S druge strane, Pravilnik o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova znatno postrožuje naknade na koje ima pravo svaka osoba koja dobije posao u mjestu 80 ili više kilometara udaljenom od mjesta prebivališta. Te naknade su do sada ostvarivale sve osobe koje u drugom mjestu zasnuju radni odnos na šest mjeseci ili duže, dok novi Pravilnik propisuje da posao mora biti zasnovan na minimalno godinu dana. Iznos jednokratne pomoći ostaje isti, 1.200 kuna, kao i selidbeni troškovi, koje Zavod podmiruje u visini od 50% troškova najjeftinijim prijevozom, a najviše do 1.000 kuna. Mijenja se i izračun jednokratnih putnih troškova: umjesto pokrivanja stvarnog iznosa troška javnog prijevoza do najviše 300 kuna, ubuduće će se obračunavati 0,75 kuna po prijeđenom kilometru, također do najviše 300 kuna.

Sezonski radnici u turističkim središtima na moru ubuduće bi mogli imati bolji smještaj jer je promijenjen i Pravilnik o odgovarajućem smještaju, koji sada propisuje da poslodavac, osim podataka o tome da je smještaj odgovarajući (ima sanitarni čvor, vodu, grijanje, električnu energiju te ispunjava zdravstvene i higijenske uvjete), Zavodu mora dostaviti i fotografije osiguranog smještaja.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Zenka dve ipo godine n...
Stari dvorac,Hotel za ...
Na prodaju dugodlak mu...
Apartmani i stanovi za...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:62

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kod Vodenih vrata

Propustili ste? Pogledajte!