Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako smo već pisali, od 15. lipnja u Hrvatskoj počinje primjena nove EU roaming regulacije, s cijenama mobilnog komuniciranja po Europi koje će biti kao i kod kuće uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po „domaćim“ cijenama, javili su iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

Nova EU regulacija roaminga znači da će se cijene u roamingu od 15. lipnja određivati na temelju nacionalnih cijena, a odnosi se na mobilne pozive, slanje poruka i korištenje podatkovnog prometa po cijenama kao kod kuće u zemljama članicama EU, kao i Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

U HAKOM-u kažu da će hrvatski građani plaćati cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, no kod pristupa internetu u roamingu postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama kako bi se spriječile moguće zlouporabe. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator je obvezan obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu te preko tog limita ima pravo naplatiti dodatnu roaming naknadu.

Dakle, cijene usluga u roamingu od 15. lipnja jednake su domaćim maloprodajnim cijenama, tj. tarifnom paketu kojeg je korisnik odabrao, a jedino u slučaju podatkovnog prometa, kada korisnik prijeđe određeni limit, operator mu može naplaćivati dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu, pri čemu će korisnika obavijestiti da li njegova tarifa podliježe limitu potrošnje i koliki mu je taj limit.

Odmah se pojavila i bojazan da bi mobilni operatori, kako bi nadoknadili gubitke zbog smanjenja veleprodajnih cijena, teret dodatnih ulaganja u mrežu mogli pokušati nadomjestiti povećanjem maloprodajnih cijena u domaćem prometu, što bi značilo da hrvatski korisnici subvencioniraju roaming međunarodnih korisnika u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li promjene oko roaminga dovesti do povećanja cijena, odnosno hoće li doći do poskupljenja usluga u mobilnim mrežama u domaćem prometu, iz HAKOM-a odgovaraju da maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama nisu regulirane te ih svaki mobilni operator određuje zasebno, sukladno svojoj poslovnoj politici.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
PRODAJEM DIGITALNI IN...
Na prodaju cane corso ...
Puppies of FCR for sal...
Iznajmljujem moderan j...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:146

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Jug II