Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je priopćenje za javnost u kome opisuje nova prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga i obveze za operatore koja vrijede od 1. siječnja iduće godine.

Nova pravila za operatore i prava za korisnike propisana su Izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga koje je HAKOM donio u svibnju 2016.

Od prvog dana iduće godine korisnici tako više neće biti obvezni podnositi prigovor operatoru da im se umanji račun razmjerno broju dana za koje nisu mogli koristiti uslugu. Naime, ukoliko zbog tehničke smetnje i/ili smanjenja kakvoće usluge u djelokrugu odgovornosti operatora, koju operator nije uklonio u roku od 24 sata od trenutka njezina utvrđivanja, krajnjem korisniku nije bio omogućen pristup ili korištenje usluga, operator će biti dužan samostalno korisniku na izbor ponuditi umanjenje mjesečne naknade ili obeštećenje korisnika na drugi način s datumom izdavanja računa.

Izmjenama Pravilnika također je povećana minimalna brzina pristupa internetu s 50% na 70% maksimalno ugovorene brzine, za sve ugovorene usluge nakon 1. siječnja 2017., bez obzira na ugovorenu maksimalnu brzinu. Ukoliko operator zbog tehničkih razloga ne može redovito isporučivati najmanje 70% maksimalne ugovorene brzine, Pravilnik, pored prava na raskid ugovora bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ili prelaska na neki drugi paket s nižom brzinom, operatorima omogućuje da korisnicima ponude i popust na uslugu.

Od 15. lipnja 2017. očekuje se i ukidanje dodatnih roaming naknada pa će korisnici usluga pokretnih komunikacijskih mreža korištenje usluga u inozemstvu, unutar EU, plaćati isto kao kod kuće. Cijene roaminga ovisit će o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao, što znači da će svaki hrvatski korisnik u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet. Za odlazne pozive u roamingu se kao osnova za izračun koristi cijena poziva prema drugim nacionalnim mobilnim mrežama, prema cjeniku tarife koju je korisnik ugovorio. Dolazni pozivi u roamingu, s obzirom na to da se u nacionalnom prometu ne naplaćuje dolazni poziv, bit će besplatni. Ostale roaming usluge se naplaćuju sukladno nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao.

HAKOM će u 2017. intenzivno raditi i na izradi novog europskog regulatornog okvira za područje elektroničkih komunikacija u čijem su fokusu mreže pokretnih komunikacija 5. generacije (5G). Očekuje se kako će 5G tehnologije omogućiti cijeli niz novih primjena u zdravstvu, energetici i prometu, kao i nove i kvalitetnije usluge u pokretnim komunikacijama. HAKOM će stoga u nadolazećem razdoblju kao prioritet u upravljanju spektrom imati aktivnosti vezane uz harmonizaciju dodatnog RF spektra za 5G. Također, u suradnji sa susjednim zemljama te telekom industrijom, planiraju se provesti testiranja 5G tehnologija za što postoji mogućnost dobivanja potpora iz europskih fondova.

Od ostalih planiranih aktivnosti, treba navesti kako se krajem siječnja planira puštanje u rad registra „Ne zovi“ koji će omogućiti dodatnu zaštitu potrošačima od neželjenih poziva, bilo da se radi o pozivima s ljudskim posredovanjem ili bez njega. Besplatni upis u registar korisnici će moći ostvariti podnošenjem propisanog zahtjeva izabranom operatoru.

Kompletan tekst priopćenja možete pročitati na službenoj stranici HAKOM-a.Tekst: Osijek031.com
Foto: Arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
potpuna odrada karmina...
Na prodaju cistokrvni ...
Tražim za bolesnu gosp...
Provedite ugodan odmor...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:178

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!