Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U radu Savjeta čiji je predsjednik sam premijer Plenković a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskog gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih politika i pomagati Slavoniji glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.

Na prvom radnom i operativnom sastanku Savjeta u Osijeku predstavljen je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija te Strateški razvojni projekti za te županije.

Predsjednik Vlade Plenković rekao je kako Vlada želi preokrenuti negativne demografske i gospodarske trendove u Slavoniji te staviti naglasak na njezin razvoj korištenjem domaćih i europskih financijskih izvora. Podsjetio je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura za različite operativne programe usmjerene na razvoj istoka Hrvatske, posebice u smislu regionalnog razvoja, ruralnog razvoja, poljoprivrede, upravljanja državnom imovinom, prometa, graditeljstva, energetike, šuma, voda itd.

Prepoznali smo da ratom opustošena područja 90.-ih godina žive s tim posljedicama - negativnim demografskim trendovima i iseljavanjem. Zadaća je Vlade i naša ambicija da pokušamo korigirati te negativne trendove, stavimo naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije i instrumentima koji su na raspolaganju, i nacionalnim i europskim, učinimo u našem mandatu iskorake koji su vidljivi, relevantni i prepoznatljivi za naše ljude“, istaknuo je Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je kako je Vladin cilj ravnomjerniji razvoj Slavonije, povećanje privlačenja sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje kapacitete jedinica lokalne samouprave za realizaciju nacionalnih i EU projekata. U tom smislu, 684 milijuna kuna već je osigurano iz Europskih fondova, čime je započela realizacija „Projekta Slavonija“ od čega je 40,8 milijuna kuna vezano za projekte iz njezinog resora.

Ministar državne imovine Goran Marić najavio je kako će od 1. svibnja ustrojiti odjel svog ministarstva u Osijeku kako bi lakše obrađivali predmete koji su već godinama na čekanju a čijim bi se stavljanjem u funkciju moglo pomoći revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, dok je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao kako će od 2,4 milijarde eura koliko je Hrvatskoj na raspolaganju iz programa ruralnog razvoja više od pola završiti na području slavonskih županija.

Kroz redovite susrete ovoga Savjeta, a održat ćemo ih u svim slavonskim županijama, vidjet ćemo kakve smo iskorake napravili i kroz godine koje su pred nama držat ćemo temu Projekt Slavonija živom, angažiranom, punom sadržaja i konkretnih rezultata za sve naše ljude na istoku Hrvatske“, obećao je na kraju sjednice Plenković.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu
04-13-2017 11:38:44 am :: modri
ne znam zašto ali ja ovom čovjeku vjerujem jer je u kratkom vremenu napravio jako puno dobrih stvari
04-14-2017 04:05:50 am :: simo031
Dolaze izbori. Političari opet pune vreće sa predizbornim obećanjima...
Our kennel from Bells ...
APARTMAN 2+1 slobodno ...
Slabo vožene...
Treba ti kredit? Evo p...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:110

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Bajer

Propustili ste? Pogledajte!