Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas u 11 sati na Trgu Ante Starčevića u sklopu inicijative „5 do 12“ okupili su se predstavnici Dječje osječke kreativne kućice, Zaklade za razvoj civilnoga društva „Slagalica“, Udruge Auxilium, Volonterskog centra Osijek, Udruge „Jaglac“ iz Orahovice, Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, Udruge za rad s mladima Breza, Matice umirovljenika Osijek, Hrvatskog instituta za lokalnu demokraciju, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Organizacije za građanske inicijative, Udruge Pobjede, Mirovne grupe „Oaza“ iz Belog Manastira, Agencije lokalne demokracije, Ženske udruge „Izvor“, Udruženja „Baranja“, Proni- Centra za socijalno podučavanje, Udruge „Upit“, Nansen dijalog centra, Centra zdravlja „Vaga“, Udruge „Verbalni delikt“, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te ostali građani koji su mirnim prosvjedom podržali inicijativu i poslali poruku o važnosti civilnoga društva u Hrvatskoj. Dio okupljenih udruga ujedno su i članice SOS-NET mreže pružatelja socijalnih usluga.

Nazivom inicijative „5 do 12“ željela se naglasiti brzopleta odluka Vlade o smanjenju sredstava organizacijama civilnoga društva, bez strukturiranog dijaloga s udrugama, a sloganom „Udruge rade za druge“ okupljeni su poslali poruku da udruge postoje zbog drugih, a ne zbog njih samih.

Na samom početku skupa nazočnima se obratila Ines Novak, predsjednica Udruge Dokkicakoja je okupljenima izrazila riječi podrške zbog teške situacije u kojoj su trenutnoudruge - korisnice institucionalne podrške Nacionalne zakade za razvoj civilnoga društva. Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu Nacionalnoj zakladi značajno je smanjen postotak čime i ukupna financijska sredstva za podrške organizacijama civilnoga društva u 2016. godini. Novak je istaknula kako ovdje nije riječ samo o 600 osoba, koje će zbog ove situacije ostati bez plaća, nego i o 130.000 korisnika tih udruga jer je ovom Uredbom narušena opstojnost udruga. No, među okupljenima nisu bili samo korisnici institucionalnih podrški, već i druge organizacije koje su ogorčene degradacijom udruga i koje znaju da je ovo teško razdoblje za civilno društvo u Hrvatskoj. Novak je pred okupljenima, ali i u izjavama za medije, komentirala kako se u javnosti često govorilo o sumnjivim i netransparentnim udrugama koje su dobivale sredstva i da je apsurdno da su zbog takvih udruga degradirane i sve ostale udruge. „Hoćemo li na primjer zbog grupe loših liječnika ugasiti cijelu liječničku struku? Ako je i bilo udruga koje su primale sredstva na netransparentne i sumnjive načine, treba istražiti koje su to udruge i tko im je dodijelio ta sredstva!“ Spomenuvši Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, kao jedinu instituciju koja pruža institucionalnu podršku udrugama u Hrvatskoj, predsjednica Udruge Dokkica pohvalila je dosadašnji rad Zaklade kao kvalitetan model podrške razvoju civilnoga društva. Uz pohvalu i podršku kolegama iz civilnoga sektora iz Dubrovnika, Rijeke, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, koji su također pokrenuli kampanje za podizanje svijesti o važnosti udruga (Dubrovnik se pridružio inicijativi „5 do 12“, Rijeka je pokrenula kampanju „Gledaj (u)druge“, a Zagreb „Za snažno civilno društvo“) te upozorenjem kako, ukoliko se situacija ne promijeni, nagodinu udruge više neće moći „otvoriti svoja vrata građanima“ u sklopu manifestacije Ureda za Udruge Vlade RH „Dani otvorenih vrata udruga“, Novak je napomenula kako se u ovoj teškoj situaciji udruge udružuju i da ovaj prosvjed nije konačan. Okupljenima, uz riječi podrške, obratili su se i Irena Mikulić iz Proni-a, Miljenko Turniški iz Agencije lokalne demokracije te Marijan Gubina iz Udruge Auxilium.

Ova inicijativa, kao i sam prosvjed, iako organizirani u iznimno kratkom roku, okupila je više od 20 udruga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, ali i 10-ak udruga na Trgu Ante Starčevića u Belišću u koordinaciji Udruge „Zvono“ iz Belišća. Posljednjih dana Udruzi Dokkica upućeno je više telefonskih poziva i e-mailova predstavnika udruga širom Hrvatske koje su podržale inicijativu, izrazile zabrinutost za opstojnosti svojih udruga, ali i predložili daljnja nastojanja u borbi za civilno društvo.

Pored svih dosadašnjih inicijativa koje su dosada pokrenuli predstavnici udruga u nadi za rješavanjem pitanja opstojnosti udruga, Dokkica je, osim što je pokrenula ovu inicijativu, na internet platformi CITIZENGO 19. svibnja kreirala i online peticiju za ukidanje odluke o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva koju svakodnevno elektronski potpiše više od 100 osoba, a koju objavljuje sve više Internet portala.

Tekst: Dječja osječka kreativna kućica


Danas je na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, održan prosvjed organizacije civilnog društva pod nazivom „Pet do dvanaest“ protiv odluke Vlade o smanjenju sredstava za rad Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

Osijek je jedan od gradova u kojima su održani prosvjedi, čime se priključio udrugama u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Belišću. Povod ovim prosvjedima je odluka Vlade o preraspodjeli sredstava od igara na sreću Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, kao krovnoj instituciji za pružanje podrške udrugama. Obzirom da je Nacionalna zaklada jedina institucija u Hrvatskoj koja pruža institucionalnu potporu udrugama, sredstva su automatski smanjena i udrugama koje su potpisale ugovore za institucionalne potpore zbog čega su se našle u teškoj i nezavidnoj situaciji.Na trgu su se okupili predstavnici desetak udruga, volontera i korisnika programa i projekata udruga civilnog društva iz Osijeka ali i okolice kako bi pozvali građane na pružanje potpore civilnom društvu te podigli svijest o degradaciji civilnog društva i upitnoj opstojnosti mnogih od tih udruga.Na skupu je upozoreno kako odluka Vlade znači da će oko 600 ljudi u udrugama izgubiti svoje plaće, ali tu je i sto tisuća korisnika programa i projekata tih udruga, korisnika o kojima se udruge brinu i zadovoljavaju njihove Ustavom zajamčene potrebe koje se ne mogu zadovoljiti samo djelovanjem države.

S današnjeg skupa upućen je zahtjev Vladi da se preispita sporna odluka o smanjenju financiranja uz tvrdnju da napredak i razvoj udruga civilnog društva predstavlja napredak i razvoj društva u cjelini. Upozoreno je i kako ovaj prosvjed nije kraj već početak niza sličnih inicijativa kojima će se udruge nastojati izboriti za svoja prava i prava svojih korisnika.

Na skupu je također predstavljena online peticija za ukidanje odluke o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva na platformi Citizen Go, a na trgu se našla i velika knjiga u koju su svi građani mogli upisati svoje dojmove o tome zašto su udruge važne te im na taj način dati svoju potporu.Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek/AB/VF


Najava: Trg Ante Starčevića: Mirni prosvjed "Pet do dvanaest"


 Stranica prilagođena ispisu
Dalmacija-Sveti Petar ...
Na prodaju štenci pitb...
IZNAJMLJUJEM STAN U CE...
Apple iPhone 11 Pro  6...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:71

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječki most