Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Poštovane čitateljice i čitatelji, ljubiteljice i ljubitelji stripa! Ovaj (pred)uskršnji specijal smješten je tjedan dana prije samoga Uskrsa ukoliko biste se možda odlučili da baš predmet ove recenzije bude prigodan poklon za nekoga od vaših. Pa eto, da imate vremena odlučiti i možda i nabaviti do tog simpatičnog blagdana.

Bez obzira slavimo li sam Uskrs, odnosno koje je tko od nas vjeroispovijesti, ili je možda ateist ili agnostik, svi znamo za Bibliju. No, što se događa u njoj, koje su konture radnje? U početku stvori Bog nebo i zemlju… Šalim se, dakako da neće biti prepričavanja Biblije. To je knjiga koju, uzevši u obzir opću kulturu, ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći da je još uvijek broj jedan (ne sjedobradi u kolicima) bestseller svih vremena. Kama sutra, Kapital, Mein Kampf i Harry Potter zajedno nisu je uspjeli ugroziti. Netko će reći da to baš i nije pošteno nadmetanje, budući da ono što danas znamo pod nazivom „Biblija“ zapravo broji više desetaka pojedinačnih knjiga. Neću ni o njihovom broju, jer su nas time dosta betonirali na vjeronauku/hrvatskom. Parafrazirajmo samo inačicu „Reader's Digesta“ specijaliziranu za šaljive sinopsise najpoznatijih književnih djela svjetske baštine: spektakularan početak, glavni lik umire na pola knjige, uznemirujući kraj.


Ne vjeruj ženi sa škarama

Kakvo god mišljenje imali o njoj i onome što naučava, jedno je sigurno: takav niz epskih spjevova u prozi uistinu je jedinstven, a svojim arhetipskim karakterizacijama svakako je ogledni primjerak i uzor najvećeg broja svih ostalih radova. To je priča o vječnoj borbi Dobra i Zla, kojoj ne manjka prizora i događaja (seksa) kakvih se ne bi posramio nijedan moderan filmski spektakl. Zato ih je valjda toliko o njoj i snimljeno. Naravno, teško da će netko kome to nije profesija čitati Bibliju od riječi do riječi, zbog dijelova kao što su danas teško razumljive pjesme, čitavi pravni zakonici i slično, no na taj način ostajemo uskraćeni za neke uistinu odlične i zanimljive storije koje je šteta propustiti.


Personifikacije sotone

Zato je tu izdavačka kuća Les Editions du Bosquet, koja nam omogućuje pregled cijele Biblije, odnosno svih događanja u njoj, bez duženja, ponavljanja, pravnih normi (osim čuvenog Dekaloga, naravno!) i brojeva. Takvih projekata ima na stotine, no ono što nas zanima jest da je ovaj pregled u formi stripa! Edicija broji 40 albuma, od kojih 23 uređuju Stari Zavjet, zajedničkog nadnaslova Starozavjetni Junaci, dok 16 albuma pokriva „Novi Zavjet“. Tu je i dodatni, 24. po redu, broj gdje je predstavljen zbirni prikaz cijelog izdavačkog opusa na ovu temu, samoga stripa i dodatnih sadržaja. Pojedini albumi naslovljeni su imenom osobe nositelja radnje, najčešće ličnosti po kojoj se zove pojedina biblijska knjiga, pa tako pratimo živote, djela i povijesni kontekst redom Abrahama, Jakova, Josipa, Mojsija, Samsona, Samuela, Davida, Salomona, Ilije, Izaije, Jeremije (ne Lešine, već izraelskoga proroka), Ezekiela, Daniela, Isusa, Petra te Pavla. Po nazivlju su iznimke „Suci“(više priča o neslužbenim vođama Izraelaca po dolasku u Obećanu zemlju, u koje spada i Samson), zatim „Jona i Ruta“ i „Estera i Judita“ (koji obrađuju po dvije priče), pa „Tobija i Sara“ (klasična ljubavna priča s posebnim osvrtom na „Pjesmu nad Pjesmama“). Po drukčijoj nomenklaturi tu je i „Izrael“, gdje je kao takav imenovan cijeli narod, a riječ je o broju u kojem se predstavlja stvaranje svijeta, što je zanimljiv zaokret u naraciji, jer prvi broj počinje s Abrahamom, a navedeni „Izrael“ je 18. po redu, i u njemu nalazimo one „najbiblijskije“ priče: stvaranje svijeta, nastanak grijeha, Kain i Abel, opći potop, Kula babilonska (More explosions! You like it)…


Konačni trijumf Dobra!

Na naslovnici je osim imena biblijske ličnosti o kojoj se govori/crta i šturi opis u nekoliko riječi o zbivanjima koje konkretni album pokriva, primjerice „ISUS – se rodio u Betlehemu u Judeji“, dok zadnju stranu krasi najčešće fotografija kakvog umjetničkog djela biblijske tematike. Biblijska tematika je u navedenom shvaćena široko, pa tako jedan broj ima pejzaž Rio de Janeira s prepoznatljivim spomenikom Kralj Mira, odnosno visokom skulpturom Isusa raširenih ruku. Ima tu i potresnih prikaza Zida plača i slumova (sad svi znamo što je to, je li), no većinom su to spektakularne građevine tipa Sikstinska kapela, što je uvijek oku ugodan prozor. Strip je u albumima podijeljen na dva dijela, između kojih su zemljovidi, fotografije i tekstovi pojašnjenja geo-političkih prilika doba koje biblijska priča u pojedinom svesku prati, kako bi čitatelj dobio lakši uvid u povijesno-političku problematiku ljudi, zemalja i vremena kojih se priča dotiče. Ispod samog stripa su citati samog biblijskog teksta koji se odnose na kadrove stripa.


Primjer zadnje stranice

Gore spomenuta izdavačka kuća iz Salon de Provence (a tko će nego Francuzi, svaka im čast, u stripu su definitivno broj jedan u Europi, a u užem vrhu globalno!), za pripremu scenarija stripa, teksta te spomenutih tumačenja, komentara i popratnih tekstova angažirala je Pierrea Thivolliera, redovnika, može se reći insidera tematike, pa mu možemo vjerovati glede slijeda događanja. Njegov učinak blagoslovio je (u ovom slučaju vjerojatno doslovno) Etienne Charpentier u svojstvu bibličara, što dodatno umanjuje razloge za strah od netočnosti i nelogičnosti, kojih uistinu nema!


Nema ptice do prasice

Crtež je djelo više autora, ovisno o kojem je svesku riječ. Novi Zavjet u potpunosti je preuzeo Pierre Brochard, kompozicijski korektnim, no možda malo nedovoljno razrađenim stilom. Izvlači ga savršeno raspoređena boja: čitate strip u koloru, no nijedna nijansa nije prenametljiva! Josipa, Salomona te Tobiju i Saru predočio nam je Pierre Decomble, čiji likovi su ponešto ukalupljeni, pa ih predočuje beziznimno u potpunosti različitim bojama odjeće kako ne bi bilo zabune. No, kadriranje kretanja njihovih tijela je besprijekorno i dinamično, što mu svakako ide u prilog, a na pretjeranu zaobljenost facijalnih kostiju likova (zbog čega, ako ništa drugo, makar svi izgledaju krajnje simpatično) treba gledati kroz prizmu toga da se spomenute priče nekako najčešće pričaju djeci, pa je u kontekstu toga crtač više nego dobro odabran. Stephane Abadie u pripovijetci o Iliji nažalost izaziva pomisao da je želio izgraditi stil baziran na freskama. Lone rider u ovom projektu je i Michel Rancon, koji nam u svesku „Izrael“ donosi zanimljive konture i odnos svjetlosti i sjene, a namjerno pretjerana karikiranost likova (po principu zli su ružni, proždrljivi su lopte) izaziva dobronamjeran i od srca smijeh starijih čitatelja, no i lakše snalaženje po pitanju „tko je dobar, a tko zločest?“ (naj)mlađih, koji definitivno čine velik dio ciljane skupine ovog projekta. Samsona, Jonu i Rutu te Suce nacrtao je Noel (prijeglas je na „e“, ne zove se „Božić“!) Gloesener čiji stil, priznajem, nisam volio kad sam ove stripove čitao u predškolskoj dobi. Nisam ga volio iz istog razloga zbog kojeg mu se danas divim, a to je sumornost koja vreba iz njegovog izraza, kao dašak tjeskobe i očaja na licu svakog junaka, nešto prijeteće i mračno, izraženo i u odabiru boja, koje su mahom one pijeska, sutona, krvi i noći. Takve su i navedene priče koje nam je prenio, pa je spoj, kao i u slučaju gore navedenog Decomblea, crteža i teksta (priče) izvrsno pogođen! Uz bok Gloeseneru po kvaliteti mora se svrstati i Xavier Musquera, koji je na neki način nositelj cijelog Starog zavjeta, čije sve ostale albume je sam nacrtao. Njegovi gotovo filmski prizori, krupni i veličanstveni, detaljistički i realistički, a opet zamotani u šareni no nikad napadni i drečavi raskoš, osvajali su me i nekad i sad (a i vas će!).


Ilijaaaaaaaa!

Zanimljivo je rješenje retrospektivnost naracije. Naime, svaki album počinje na način da netko zapravo tu priču koja će uskoro započeti ab ovo prepričava onima okupljenima oko sebe. Najčešće je to pojašnjenje djeci nekog običaja ili rituala, ili je pak bodrenje vršnjaka sunarodnjaka u teškim vremenima (većinom je riječ o progonstvu u Babilon za vladavine okrutnog cara Nabukodonozora). Tako je i već spomenuti svezak broj 18 „IZRAEL-suočen s problemom zla razmišlja o počecima svijeta“ zapravo pripovijedanje sad već ostarjelog proroka Ezekijela, u kojem treba odgovoriti na pitanja koja zapravo sve nas muče, danas možda i više nego ikada: Tko smo? Odakle dolazimo? Kamo idemo? Kako je stvoren svijet? U tom prikazu ugodno me iznenadila činjenica da autori stavljaju rečenom proroku u usta i dodatno pojašnjenje kako su prikazi stvaranja svijeta simboličke prirode i služe kao oslonac za lakše razumijevanje Božjih mogućnosti i moći, a ne, dakle, kao doslovno 168-satno dizajniranje svemira. Usto, daju se dva prikaza stvaranja, od kojih je jedan onaj s „Adamovim rebrom“, za koji „Ezekijel“ jasno ističe da dolazi iz pradavnih vremena u kojima su naši preci još imali potrebu za pretjeranim simplificiranjem svega što nas okružuje. Potom predstavlja drugi prikaz stvaranja, po kojem Bog stvara zajedno muškarca i ženu, slične njemu i po uzoru na njega, a međusobno jednake, stvorene u isto vrijeme i na isti način, u čemu treba razumjeti proglas ravnopravnosti spolova.


Bezvremenski problem!

Tako ovdje nalazimo još jedan veliki plus ove edicije, osim generalne pogođenosti same ideje i odlične usklađenosti crtača i njihovih stilova sa temama koje predočuju: spremnost na preispitivanje teorije kreacionizma i propagiranje spolnosti kao nečeg normalnog i ljudskog, a i od Boga istovremeno odobrenog. To za Crkvu otprije gotovo tri desetljeća nije bio mali korak, unatoč tomu što je to bilo nakon Drugog vatikanskog Koncila koji je otvorio put liberalizaciji i dedoktrinizaciji, a time i približavanju mladima i djeci, što je i osnovni zadatak cijelog ovog projekta. Zato se s pravom može reći da je ovo itekako i djelo s povijesnim značajem. To je zapravo jasno i prvim pogledom na sam koncept: Crkva se otvara jednoj, u odnosu na njezinu vlastitu starost i prisutnost, praktički tek rođenoj umjetnosti kao što je strip! Nikad viđeno na ovim prostorima, kako bi rekao Pervan. A ni na ikojim drugim.

Zbog svega navedenog Bibliju u stripu svakako treba imati: volite li strip (a volite, inače ne biste ovo ni čitali); volite li Bibliju; volite li oboje - pogotovo! Ako vam pak ili jedno ili drugo, ili oboje, predstavlja nepoznanicu, opet, nema boljeg načina da tome više ne bude tako! Zato, evo dobre ideje za poklon nekome za nadolazeći blagdan, koji će tako moći upoznati i strip i Bibliju. Namjeravate li ih podizati kao ateiste, gledajte na sve kao napetu dobru priču, temelj za raspoznavanje dobra i zla i moralne poduke. Ne možete pogriješiti. Osobno me ovo izdanje više podučilo biblijskoj tematici i problematici nego sva vjerska i obrazovna edukacija zajedno, a kao umjetničko djelo iz svijeta stripa također je vrijedno čitanja i pridruženja kolekciji.

Sveske Biblije u stripu možete nabaviti u knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“, Trg slobode bb. To je na kraju Prolaza Vanje Radauša, dakle tamo gdje je Krežmin kip (vitak lik s violinom, za slabije upućene). Većina nas je ondje za sebe ili nekog svog bar jednom kupila kalendar, čestitku ili čak katekizam za vjeronauk, pa vjerujem da nećete imati teškoća pri lociranju. Biblije u stripu su mekoukoričene, no Kršćanska sadašnjost, koja je izdavala na hrvatskom (za Jugu je to još radila Družina iz Ljubljane, na slovenščini) ima i tvrdoukoričene zbirke od po sedam brojeva u jednom, radi lakšeg očuvanja u kolekciji. Cijene su uistinu pristupačne.

Sveske Biblije u stripu možete nabaviti u knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“, Trg slobode bb. To je na kraju Prolaza Vanje Radauša, dakle tamo gdje je Krežmin kip (vitak lik s violinom, za slabije upućene). Većina nas je ondje za sebe ili nekog svog bar jednom kupila kalendar, čestitku ili čak katekizam za vjeronauk, pa vjerujem da nećete imati teškoća pri lociranju. Biblije u stripu su mekoukoričene, no Kršćanska sadašnjost, koja je izdavala na hrvatskom (za Jugu je to još radila Družina iz Ljubljane, na slovenščini) ima i tvrdoukoričene zbirke od po sedam brojeva u jednom, radi lakšeg očuvanja u kolekciji. Cijene su uistinu pristupačne.


Sretan Uskrs i veseli blagdani! Provedite ih uživajući u stripovima!

Autor teksta: Ivan Trenkl - Krajken


 Stranica prilagođena ispisu
04-06-2009 04:46:38 pm :: riđobradi
bravo
04-07-2009 08:39:41 am :: Mladjo
eo,slučajno kopam po netu i skontam starog legu iz srednje koji je nekoć slovio kao normalan klinac iz susjedstva,očito godine studiranja prava i bavljenje kečkanjem u slobodno vrijeme čine čuda, vidim da se u međuvremenu štošta promijenilo, sjeti se prijatelja iz županijske pa donesi i meni malo toga...(sve dolazi u obzir osim meksičkih žaba)...ŽIVIO!!! MATIJA Evo nešto i od mog lege Mlađje starog špilmahera rizika,pokera,pičknerija i inih igrica: "Isusove ti ruke, Trenči, dobar ti je ovaj tekst"
04-07-2009 11:38:21 am :: andjusticeforall
To, Isus i njegova ekipa su navijek bili zanimljivo štivo. Recenzija čista desetka!
Za zaigrane i maštovit...
Doberman stenci na pro...
Prodajem stence dzek r...
Stene PitBull-a staro ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:143

Registrirani online (1): patak


Objektiv031

Oblaci

Propustili ste? Pogledajte!