Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svečanim puštanjem u promet nove dionice od Osijeka do Darde, zapadna je obilaznica najvećeg slavonsko-baranjskog grada u potpunosti završena. Njome je od jučer omogućen obilazni put oko Osijeka iz Baranje sve do Čepina, u dužini od gotovo 25 kilometara. Obilaznicu je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, a u nazočnosti državnog tajnika Ministarstva prometa Zdravka Livakovića i Stjepka Bobana, direktora Hrvatskih cesta - investitora nove prometnice, cestu je blagoslovio đakovački i srijemski biskup Marin Srakić.Na trasi novih 11 kilometara zapadne obilaznice, od Osijeka do Darde, nalazi se 12 objekata - nadvožnjaka, podvožnjaka, mostova, prolaza za životinje..., a najveći je 660,6 metara dugačak most preko Drave. Objekt niskogradnje vrijedan 303 milijuna kuna su, prema projektnoj dokumentaciji Instituta građevinarstva Hrvatske d.d. Poslovnog centra Osijek, gradili Osijek-Koteks d. d. Osijek, Hidroelektra niskogradnja d.d. Zagreb, Đuro Đaković montaža d. d. Slavonski Brod, Dalekovod d. d. Zagreb, te druge kooperantske tvrtke.Inače, građevinari su svladavši prepreke na naplavnom području i hirovitu Dravu na trasi zapadne obilaznice pripremili teren za svladavanje svakodnevnog prometnog kaosa u Osijeku. Naime, od jučer, kamioni tegljači u tranzitnom prometu ne bi više trebali prolaziti kroz Osijek, Trpimirovom ulicom i središtem grada, već zapadnom obilaznicom.

Josip Škorić, šef osječke ispostave Hrvatskih cesta, ne krije zadovoljstvo što je završena jedna od kapitalnih investicija, a zadovoljni će biti i svi građani i oni koji više neće prolaziti gradom provlačeći se između velikih kamiona kroz gužve i kojima tegljači neće svaki čas tutnjati pod prozorima.

Nužna obnova Trpimirove

- Novih 11 kilometara je druga faza gradnje zapadne obilaznice i proteže se od "Čvorišta Strossmayer" u Osijeku do "Čvorišta Švajcarnica" u Baranji. Zapadna obilaznica, osim što kvalitetno povezuje Slavoniju i Baranju, izmjestit će kompletan tranzitni promet iz središta Osijeka. Poznato je kolike su gužve na staroj trasi državne ceste D7 koja do sada nije imala alternativni pravac u Osijeku. Sada svi teški teretni kamioni mogu obilaziti grad, što će se jako osjetiti na lokalnom prometu. Otvaranjem zapadne obilaznice stvaraju se i pretpostavke za sanaciju Trpimirove ulice koja je jako oštećena, pojašnjava Josip Škorić.

Koliko će se uložiti u obnovu Trpimirove ovisi o tome što se želi napraviti. Neki neslužbeni izvori procijenili su kako bi za sanaciju trebalo do dvadeset milijuna kuna. Škorić kaže da sama cesta ne bi toliko stajala, a prava cijena ovisila bi o tome što se želi sve napraviti u Trpimirovoj.

- Tu je sada pitanje hoće li se uređivati pješačke i biciklističke staze... Zapravo, jednog ozbiljnog projekta nema. Ono što su Hrvatske ceste napravile kroz redovito održavanje stajalo bi između pet i šest milijuna kuna. Ali, naravno, kada se radi takav veliki zahvat bolje je riješiti sve u kompletu i zamijeniti sve instalacije u zemlji. Takav zahvat značajno povisuje cijenu radova, promišlja Škorić.

Zabraniti tegljačima vožnju kroz grad

Unazad godinu, dvije, spominje se rješavanje križanja kružnim tokovima, a neki procjenjuju kako bi oni dobrodošli na svim ulicama koje se križaju s Trpimirovom od Europske avenije, preko Vukovarske i Drinske do Divaltove ulice, jer bi ubrzali protočnost prometa. Škorić drži kako kružni tok na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice, najopterećenijem gradskom raskrižju, nije pravo rješenje.

- Za taj promet i s obzirom na pješačke prijelaze te na četiri prometna traka s jedne i druge strane, to nije dobro rješenje. To raskrižje treba malo modificirati i sa semaforizacijom bi se značajno povećala propusna moć u odnosu na sadašnje stanje. Naravno, sada očekujemo i da će promet tom trasom biti znatno manji. Dnevno tom lokacijom prođe 20.000 vozila, ali nije problem taj broj vozila, nego struktura prometa. Veliki je problem teški kamionski promet, jer ulica je kratka od raskrižja do raskrižja, a dugačkim i teškim kamionima treba mnogo mjesta i vremena da se pokrenu, usporavaju ostale pa kroz jedan interval upaljenog zelenog svjetla na semaforu prođe mali broj vozila, zaključuje Josip Škorić.

Berislav Horvatić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske, kratko je pojasnio kako je cilj obilaznice rasterećenje grada od prometnih čepova, posebice od tegljača koji svojom dužinom od 25 metara usred Osijeka izazivaju prometne kolapse zbog čega prometni policajci svakodnevno u špicama zamjenjuju semafore i na taj način ubrzavaju promet.

Međutim, da bi se spriječilo kamione u tranzitu da nastave prolaziti Trpimirovom ulicom, Grad Osijek mora donijeti odluku o novoj regulaciji prometa. Danijela Lovoković, povjerenica Vlade RH, potvrdila je za Glas Slavonije da će Grad Osijek žurno podnijeti zahtjev Ministarstvu prometa da se Trpimirovom ulicom zabrani promet vozilima težim od sedam i pol tona, osim kamionima kojima je odredište baš u gradu.

Dodatni trakovi na južnoj obilaznici

Na zapadnoj obilaznici, odnosno izmještenoj državnoj cesti D7, slijedi gradnja čvorišta Tvrđavica. Jučer je Stjepko Boban, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta potpisao Ugovor o izradi projektne dokumentacije za državnu cestu D2, odnosno dodatne prometne trakove južne obilaznice Osijeka, s Draganom Batinićem, direktorom Instituta građevinarstva Hrvatske Poslovnog centra Osijek. Dogradnjom južnih prometnih trakova i na toj će se cesti povećati propusnost radi smanjenja prometnih čepova.

Cesta tek od danas otvorena građanima?

Iako je zapadna obilaznica svečano otvorena jučer prijepodne, na nju se iz Osijeka u poslijepodnevnim satima još nije moglo ući. Brojni građani nazivali su redakciju Glasa zanimajući se zašto još ne mogu automobilima proći cestom. Kako smo doznali od dežurnog u osječkoj prometnoj policiji, tvrtka Osijek-koteks je jučer poslijepodne obavljala još neke sitne radove na cesti koja je za građane otvorena danas u 8 sati ujutro.

Pogledajte i ... Galerija 031: Zapadna obilaznica - puštanje u promet i gradnju novog mosta preko Drave iz kolovoza.

Autor: Darko Pejić, Dario Kuštro/Glas-Slavonije.hr
Foto: steam


 Stranica prilagođena ispisu
Re: Cesta koja će rasteretiti središte Osijeka
11-08-2007 03:41:25 pm :: lufus
Konačno! Very Happy
11-08-2007 04:14:35 pm :: tamna strana
...uh...sad kad navale ovi sa BM tablicama.....Cool
11-08-2007 05:48:36 pm :: faktor-x
Ne znam jel ste čuli šta su majstori napravili na cesti? Prilikom postavljanja šatora za glavonje probušili su 30 cm duboke rupe za nosaće šatora. Tim bušenjem su uništili izolaciju nadvožnjaka na više od 20 mjesta Very Happy
zato nije bilo jučer otvoreno...
11-08-2007 05:54:57 pm :: Lugar
faktor-x je napisao/la (Pogledaj post): › Ne znam jel ste čuli šta su majstori napravili na cesti? Prilikom postavljanja šatora za glavonje probušili su 30 cm duboke rupe za nosaće šatora. Tim bušenjem su uništili izolaciju nadvožnjaka na više od 20 mjesta Very Happy
zato nije bilo jučer otvoreno...


Nista cudno...
Zbog njih bi i Dravu zatrpali...

U svakom slucaju, pozdravljam otvaranje zapadne obilaznice da vise maknemo teretni promet sa Trpimirove (osim dostave, naravno) koja je mogla biti obnavljana svakog petka...
11-08-2007 06:04:31 pm :: morgan
po nekom mom viđenju, sav taj kamionski promet na Trpimirovoj potječe od bosanaca koji preko Županje, Vinkovaca ,Osijeka idu za Mađu, tako da malo sumnjam da će se Trpimirovom nakon ovoga lakše prolazit.
11-08-2007 07:36:41 pm :: tamna strana
morgan je napisao/la: ›
po nekom mom viđenju, sav taj kamionski promet na Trpimirovoj potječe od bosanaca koji preko Županje, Vinkovaca ,Osijeka idu za Mađu, tako da malo sumnjam da će se Trpimirovom nakon ovoga lakše prolazit.to se vrlo jednostavno riješi sa dva/tri prometna znaka koja preusmjere tranzit....Cool
11-08-2007 08:18:14 pm :: zlusch
lufus je napisao/la: ›
Konačno! Very Happy

Danas još nije bila otvorena... a ono jučer je bilo samo slikanje, špricanje destiliranom vodom i predizborno uvlačenje u probavni trakt (s donje strane) naivnima i maloumnima.

Bumo videli sutra....
11-08-2007 08:20:25 pm :: zlusch
tamna strana je napisao/la: ›
to se vrlo jednostavno riješi sa dva/tri prometna znaka koja preusmjere tranzit....Cool

Na sličan način kao što je Čepin postao obilaznica svoje obilaznice Wink

Ono... osječki pravni faks i zagrebački prometni - fakulteti pobratimi Wink
11-08-2007 08:24:19 pm :: tonya
zlusch je napisao/la: ›
lufus je napisao/la: ›
Konačno! Very Happy

Danas još nije bila otvorena... a ono jučer je bilo samo slikanje, špricanje destiliranom vodom i predizborno uvlačenje u probavni trakt (s donje strane) naivnima i maloumnima.

Bumo videli sutra....

Kako nije bila otvorena? Ja se vozala...
11-08-2007 08:27:55 pm :: vučica
ma bitno da su se uslikali... Smile

ovo odobravam, jer kad je onu baku okrznuo kamion na početku mosta, nije se moglo uopće prići baranji. ovo je super stvar
11-08-2007 09:34:04 pm :: zlusch
tonya je napisao/la: ›
Kako nije bila otvorena? Ja se vozala...

Bzzz.... meni ujutro rekli da nije bila. Onda su maknuli barikade tijekom dana....
11-09-2007 05:39:54 am :: gaap
e, a kako se most zove? imamo most mladosti, zatim Glavašev (iliti Tuđmanov) most, a ovaj? ajmo prijedlozi...
11-09-2007 06:26:05 am :: fairy
....dravski most...
11-09-2007 06:26:33 am :: ilija
Uglavnom. Cesta još nije otvorena.


Show quality boy MM C...
Kvalitetne instrukcije...
Stenci Pomeranskog spi...
Iznajmljujem studentim...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:88

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Svjetla zgrada

Propustili ste? Pogledajte!