Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 18. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Kino Urania [13....
CineStar Osijek ...
DOKKICA: Otvoren...
sri 19. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Kino Urania [13....
CineStar Osijek ...
DOKKICA: Otvoren...
čet 20. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
U četvrtak počin...
Kino Urania [20....
DOKKICA: Otvoren...
pet 21. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
21. lipnja - Svj...
Trodnevna smotra...
Kino Urania [20....
DOKKICA: Otvoren...
sub 22. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
21. Memorijalni ...
Trodnevna smotra...
Kino Urania [20....
2. Valpovačka ob...
ned 23. 06. 2024.
GISKO: Izložba s...
ReArt festival [...
Trodnevna smotra...
Kino Urania [20....
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU sklopu obilježavanja Svjetskog dana MS-a, Društvo multiple skleroze Osječko-baranjske županije će u utorak, 28. svibnja 2024., imati informativni štand na Trgu slobode, Osijek, a u sklopu kampanje „Ja sam više od MS-a!“ koju Savez društava multiple skleroze Hrvatske, zajedno sa županijskim udrugama članicama, provodi dugi niz godina.

Uoči Svjetskog dana multiple skleroze (30. svibnja) čija je ovogodišnja tema „DijagnozaSavez društava multiple skleroze Hrvatske i županijske udruge članice provode kampanju „Ja sam više od MS-a!“ u sklopu koje se na više od 15 lokacija diljem Hrvatske ovaj tjedan održava niz aktivnosti i javnozdravstvenih akcija u svrhu osvještavanja javnosti o „bolesti s tisuću lica“ i izgradnje informiranih, brižnih zajednica i sustava koji podržavaju osobe s dijagnozom multiple skleroze.

Multipla skleroza
je autoimuna, neizlječiva bolest, od koje se procjenjuje da u Hrvatskoj boluje gotovo 8000 osoba, od kojih je gotovo polovica okupljeno u udrugama članicama Saveza. U Hrvatskoj se bolest može započeti liječiti odmah na početku te time usporiti progresija bolesti koja može dovesti do invalidnosti. No, iako je sustav omogućio liječenje, nažalost pristup zdravstvenim uslugama i liječenju nažalost nije jednak u svim dijelovima Hrvatske. U Hrvatskoj kronično nedostaje neurologa koji se bave multiplom sklerozom pa tako imamo mjesta u Hrvatskoj gdje jedan neurolog brine o liječenju preko 500 osoba s multiplom sklerozom, zbog čega je oboljelima otežan pristup informacijama, a nerijetko na terapiju koja bi im trebala biti u kontinuitetu čekaju mjesecima.

Uz navedene poteškoće u zdravstvenom sustavu, stupanjem na snagu novog Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače mnogi oboljeli od multiple skleroze boje se da će ostati bez vozačke dozvole, a koja mnogima od njih znači bojazan da neće moći ostati u radnom odnosu s obzirom da je povezanost javnog prijevoza diljem Hrvatske jako loša ili u nekim dijelovima gotovo nikakva. Jasno nam je da je navedeni Pravilnik usmjeren na sigurnost sudionika u prometu, no molimo mjerodavne institucije da u takvim slučajevima pronađu alternativna rješenja koja će omogućiti osobama s MS-om mobilnost koja im je prijeko potrebna za liječenje i rad.

Rezultati ankete na temu Dijagnoza MS-a
U sklopu ovogodišnjih aktivnosti provedena je online anketa u kojoj je sudjelovalo 323 oboljelih od multiple skleroze. Anketa je provedena s ciljem boljeg razumijevanja oboljelih, od samog puta do postavljanja dijagnoze, teškoća s kojima se susreću zbog dijagnoze, od koga imaju odnosno nemaju podršku u nošenju s dijagnozom MS-a, kakvu podršku i od koga dobivaju te što žele da javnost zna o dijagnozi MS-a.

Rezultati ankete su pokazali da su prvi simptomi zbog kojih su oboljeli zatražili pomoć liječnika, a naposljetku i doveli do potvrde dijagnoze MS-a bili problemi s vidom (bol u oku, dvoslike, zamagljenost ili gubitak vida) i to kod više od trećine sudionika ankete, zatim trnci i mravinjanje na pojedinom dijelu tijela (kod preko 26% sudionika ankete). Ono što je svakako poražavajuće da preko 53% oboljelih o samoj bolesti u trenutku dijagnosticiranja nisu ništa znali, zbog čega i naglašavamo važnost informiranja i educiranja javnosti. Najmanje podrške u suživotu s dijagnozom MS-a oboljeli dobivaju od poslodavaca (preko 42%), zbog čega MS zajednica u Hrvatskoj priprema i MS trening za poslodavce kako bi iste informirali i educirali o multipli sklerozi, koji će do kraja ove godine biti objavljen te pozivamo poslodavce koji žele da isti provedemo i kod njih da nam se jave. Kod više od trećine oboljelih najviše poteškoća u dijagnozi MS-a stvaraju simptomi, no ono što je poražavajuće je da osuđivanje zbog nevidljivih simptoma stvara najveće poteškoće kod gotovo 25 % oboljelih. Rezultati ankete pokazali su i da bi oboljelima najviše u nošenju s dijagnozom MS-a pomogla veća podrška mentalnom zdravlju odnosno psihološka pomoć (preko 42% sudionika ankete), a mnogi od njih naveli su da bi im pomoglo više razumijevanja i prihvaćanja okoline, veća edukacija sveopće populacije o MS-u, veća dostupnost liječnika, manje birokracije i liste čekanja u zdravstvenom sustavu i sl. Oboljeli su na kraju ankete poručili javnosti da im je potrebno više razumijevanja okoline posebice zbog nevidljivih simptoma, da trebaju više podrške manje osuđivanja posebice zbog vanjskog izgleda koji ne odražava unutarnje borbe, a neki od odgovora su i:

„Bolest se ne vidi, ali je tu, svakog dana, svakog trena u svih svojih 1000 lica.“
„MS nije bolest čiju težinu okolina može procjenjivati na osnovi izgleda, nemoj mi reći dobro izgledaš, pitaj me kako se osjećaš.“
„Teško je boriti se bez podrške i razumijevanja obitelji i prijatelja.“


 Stranica prilagođena ispisu
Advertisement Advertisement Advertisement


Prelepi štenci Pomeran...
Na prodaju jorki vakci...
POMERANSKI SPIC stenc...
Odgajivacnica ekskluzi...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:258

Registrirani online (): Nitko