Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 15. 06. 2024.
Pučko otvoreno U...
Dječji ljetni ka...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Dječje kazalište...
ned 16. 06. 2024.
Provjerite koje ...
Godišnji koncert...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Dječje kazalište...
pon 17. 06. 2024.
Kopika uskoro ot...
DOKKICA: Otvoren...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
uto 18. 06. 2024.
GISKO: Predavanj...
DOKKICA: Otvoren...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Dječje kazalište...
sri 19. 06. 2024.
GISKO: Pričaonic...
DOKKICA: Otvoren...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Dječje kazalište...
čet 20. 06. 2024.
B2Run 20. lipnja...
DOKKICA: Otvoren...
GISKO: Izložba s...
42. OLJM - Osječ...
Dječje kazalište...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU srijedu, 22. svibnja 2024. godine povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Europskog dana parkova, Europskog dana mreže Natura 2000, Svjetskog dana ptica selica i Mjeseca obitelji u Parku prirode Kopački rit od 10:00 do 13:00 sati održat će se radionice „Škola u Kopačkom ritu“ na Prijemnom centru Kopačevo. Radionice organiziraju Javna ustanova PP Kopački rit i Osnovna škola Bilje zajedno s projektnim partnerima: Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i WWF Adria.

Radionice povezuju 4 projekta zaštite prirode koji se trenutno provode u Kopačkom ritu:
LIFE WILDisland i LIFE Danube Free Sky financirane iz Programa LIFE Europske unije projekt „Praćenje divljih životinja i njihovih staništa pomoću tehnologije i akustike” (Wetland and Wildlife Monitoring Using Technology and Acoustics (WatchOut)) te projekt "Obnova Europske Amazone: Ponovno povezivanje riječnih staništa u prvom UNESCO-ovom rezervatu biosfere u pet zemalja".

Kroz ukupno 10 edukativnih radionica u prirodi za učenike od prvog do osmog razreda cilj je djeci približiti važnost zaštićenih područja i njihova očuvanja te potaknuti na daljnje djelovanje u svrhu zaštite prirode.

Radionice se provode u okviru projektnih aktivnosti navedenih projekata: Monitoringa socio-ekonomskih učinaka projekta LIFE WILDisland, 4. volonterske akcije u sklopu LIFE Danube Free Sky projekta, Misijskog centra projekta WatchOut te edukativne radionice projekta Obnove Europske Amazone.

PROJEKT LIFE WILDisland
Cilj LIFE WILDisland projekta je doprinijeti strateškom cilju biološke raznolikosti unutar Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030. u sprječavanju gubitka bioraznolikosti i usluga ekosustava duž Dunava. Fokus je na održavanju ili poboljšavanju povoljnog stanja očuvanosti ciljnih vrsta i staništa dunavskih otoka. Ciljani stanišni tip, prema Ekološkoj mreži NATURA 2000 je 91E0* poplavna šuma s crnom johom i bijelim jasenom. Istovremeno se provodi i socio-ekonomski monitoring pomoću kojega se prikupljaju informacije o razvijenosti svijesti javnost o zaštiti prirode, očuvanosti prirodne divljine i samom projektu.

PROJEKT LIFE Danube Free Sky
Projekt Transnacionalne zaštite ptica uz rijeku Dunav - LIFE Danube Free Sky međunarodni je projekt koji povezuje 15 partnera iz 7 podunavskih zemalja, od Austrije do Rumunjske, s ciljem smanjenja smrtnosti ptica uslijed sudara i strujnih udara na dalekovodima. U sklopu LIFE Danube Free Sky projekta održat će se 4. po redu akcija promatranja ptica. Glavni je cilj akcije osvješćivanje šire javnosti o važnosti faune ptica za cjelokupnu bioraznolikost Parka prirode Kopački rit i šire te o opasnostima s kojima se suočavaju tijekom migracija. Sudionici volonterske akcije će biti upoznati s metodologijom promatranja ptica, te s brojnim vrstama koje na terenu uoče.

PROJEKT WatchOut
Umjetna inteligencija (UI) u posljednjih godinu dana ima značajnu ulogu u očuvanju Kopačkog rita i to kroz analizu zvukova snimljenih uređajima za pasivno snimanje. Riječ je o projektu “WatchOut“ kojemu je nositelj Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a uokviruje standardna terenska istraživanja i daljinski monitoring bioraznolikosti koristeći inovativne tehnologije kojemu je cilj razviti konvolucijske neuronske mreže za identifikaciju i praćenje odabranih ugroženih i/ili zaštićenih životinjskih vrsta. Kombinirajući dobivene podatke s brojnim drugim pokazateljima te primjenjujući metode strojnog učenja, UI identificira vrste i neke njihove karakteristike što omogućuje bolje razumijevanje bioraznolikosti i daje brži odgovor na promjene u zaštićenim ekosustavima što je ključno za njegovo učinkovito upravljanje i očuvanje.

Kroz projekt je realiziran i WatchOut Misijski centar pod kojim se organiziraju radionice, predavanja i drugi javni događaji za različite ciljne skupine, kao što su djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, učitelji, stanovnici Općine Bilje, dionici iz lokalne samouprave i dionici iz područja zaštite prirode i dr., a cilj im je edukacija o primjeni umjetne inteligencije u zaštiti divljih vrsta.
Jedna od radionica pod nazivom "Umjetna inteligencija čuva Kopački rit" učenike sedmih razreda OŠ Bilje upoznati će s osnovnim pojmovima o bioraznolikosti i UI te kako se u Parku prirode Kopački rit navedena primjenjuje za očuvanje bioraznolikosti kao i utvrđivanje prisutnosti i raspodjele životinjskih vrsta na području cijelog Kopačkog rita.

PROJEKT "Obnova Europske Amazone: Ponovno povezivanje riječnih staništa u prvom UNESCO-ovom rezervatu biosfere u pet zemalja"
Projekt "Obnova Europske Amazone: Ponovno povezivanje riječnih staništa u prvom UNESCO-ovom rezervatu biosfere u pet zemalja" okuplja partnere posvećene očuvanju prirode i održivom razvoju. Pod vodstvom WWF Adrije, uključuje partnere kao što su WWF Austrija, WWF Mađarska, lokalne dionike poput Općine Lendava, Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode, Parka prirode Kopački rit i Vojvodinašume. Financiran od strane Programa za ugrožene krajobraze i morske krajolike (ELSP), projekt ima za cilj poboljšanje usluga ekosustava i bioraznolikosti kroz obnovu različitih tipova staništa uz Muru, Dravu i Dunav, te poticati poduzetništvo temeljeno na prirodi koje vode zajednice i promiče održivi razvoj. Na području Parka prirode Kopački rit raditi će se na restauraciji prirodnog kanala Nađhat. U okviru projekta organizirana je edukativna radionica za učenike OŠ Bilje na kojoj će učenici raditi svoj UNESCO-ov rezervat prirode.


Foto: Hrvoje Domazetović


 Stranica prilagođena ispisu
Advertisement Advertisement Advertisement


Stenci PUDLE, ostenjen...
Na prodaju stenci labr...
   Štenci su rodjeni ...
WESTI(zapadno beli ško...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:928

Registrirani online (): Nitko