Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 22. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
GPP: Do 24. svib...
čet 23. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
GPP: Do 24. svib...
pet 24. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
GPP: Do 24. svib...
sub 25. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
Čepin: Natjecanj...
ned 26. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
53. Zmajevi nad ...
pon 27. 05. 2024.
Dani Kineziološk...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba r...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaIznimno uspješan put predstave „Čitač ljudi“ u režiji Roberta Raponje i izvedbi glumca Gabrijela Perića, nastavlja se i u ožujku. Predstava, nastala u produkcije Teatra Fort Forno iz Bala, bliži se svojoj tridesetoj izvedbi, a ovaj tjedan, u četvrtak 7. ožujka s početkom u 20 sati igra u Gradskom kazalištu Požega. Sijedi trodnevno gostovanje u Osijeku: 13. ožujka u 13 sati „Čitač ljudi“ bit će uprizoren u Umjetničkoj školi, 14. ožujka u 12 sati na Fakultetu primijenjene matematike i informatike, a 15. ožujka u 12 sati na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. Potom 20. ožujka u 13,30 sati predstava igra na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, 21. ožujka u 16 sati je na Sveučilištu Sjever Varaždin, a 27. ožujka u 10.30 sati „Čitač“ će biti izveden na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.


„Čitač ljudi“ autorski je projekt uspješnog mladog glumca iz Osijeka Gabrijela Perića i renomiranog redatelja, kazališnog pedagoga i sveučilišnog profesora Roberta Raponje, a koji su i autori teksta predstave. U autorskom timu projekta su i dramaturginja Tatjana Šuput Raponja, Ria Trdin, koja potpisuje likovnost i Željka Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik, a to je ujedno i njen mentorski rad. Predstava, naime, ima dvije verzije – hrvatsku i englesku („The Reader of People“), a u obje igra Gabrijel Perić.

Riječ je o duhovitoj, interaktivnoj monodrami koja donosi jednosatno kazališno putovanje u intimu autora te svjedoči o terapijskom učinku umjetničkog izričaja. Mladi glumac u ulozi Lucijana Svedružića na sceni prolazi svoj životni put od tek rođene bebe do glumca, vođen premisom da je gluma neprestano traženje. „Čitač ljudi“ precizno je režirana emotivna predstava za publiku svih uzrasta o snazi mašte i snova, ali i priča o tome kako je moguće prevladati traumatična iskustva kojima je mladi čovjek tijekom svog odrastanja izložen u obitelji, među vršnjacima, u školi, društvu… Predstava je to o snazi umjetnosti koja iscjeljuje, o glumi i glumcu.

„Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje. Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama“, pozivaju Raponja i Perić na predstavu „Čitač ljudi“, koja je premijerno izvedena na Festivalu mladog teatra u Balama 24. rujna prošle godine. Do danas je odigrano 26 izvedbi, a netom je završena uspješna istarska turneja.

Predstava se igra pod pokroviteljstvom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a ova suradnja donijela je, kako ističe doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i novi iskorak u promociji znaka „Hrana s hrvatskih farmi i polja“, koji se, uz dosadašnje prokušane kampanje promocije znaka HHFP na prigodnim stručnim manifestacijama promovira od sada i na kazališnim predstavama.

„Na prvi pogled nespojiva kombinacija poljoprivredne proizvodnje i kazališne umjetnost, ipak ima zajednički nazivnik – HAPIH. Radi se o predstavi „Čitač ljudi“ koja govori o vlastitoj samospoznaji i sazrijevanju, te kako razna iskustva u formativnim godinama mogu izgraditi čovjeka. S obzirom na to da se predstava ponajviše izvodi pred školskom i studentskom publikom a navike o konzumaciji kvalitetnih domaćih proizvoda upravo stječu u djetinjstvu, odlučili smo dati podršku ovom projektu i tako s našom porukom da je važno kupovati domaće proizvode doprijeti i do mladih potrošača“, kaže doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a te napominje da je poruka „Ako želiš znati koja je hrana bolja, biraj hranu s hrvatskih farmi i polja“ dio predstave „Čitač ljudi“, koju je tijekom dosadašnjih 26 izvedbi pogledalo nekoliko stotina ljubitelja kazališne umjetnosti diljem Hrvatske - u Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Bilju, Puli, Prematuri, Vodnjanu, Žminju, Krnici, Višnjanu, Kanfanaru, Fažani, Rovinju te na TKT Festu u Tuzli.

Gabrijel Perić, rođen je 1995. godine u Osijeku. Diplomirao je 2019. Kazališnu umjetnost; smjer: Gluma i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Polaznik je brojnih stručnih radionica pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Iako mladi umjetnik, Gabrijel Perić u svoj je umjetnički životopis kao lutkar, glumac, redatelj i autor kazališnih tekstova upisao sudjelovanje u tridesetak kazališnih projekta. Između ostalog, za predstavu Teatra Fort Forno Kordelije Paladin „ Nešto ću te pitati, hihi...haha...hoho...huhu...“, nastalu prošle godine, potpisuje režiju zajedno s Monikom Duvnjak te u predstavi i glumi. Glumio je u predstavi Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku „Sanjareva priča“ Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje. Prošle je godine ostvario i ulogu stražara u predstavi Camillea Saint-Saënsa „Samson i Dalila“ u režiji Roberta Boškovića u HNK Osijek. Brojne uloge ostvario je u predstavama Kazališta lutaka Zadar, gdje je i režirao: glumio je Gabrijela u predstavi Vinka Radovčića i Filip Jurjevića „Pazi što govoriš“ u režiji Vinka Radovčića; ostvario je autorski projekt „Salierov Cabaret“; u predstavi „Vlak u snijegu“ Mate Lovraka u režiji Dražena Ferenčine glumio je ulogu Pere; glumio je i u predstavi „Tri praščića“ u režiji Milene Dundov… Kao glumac i koautor sudjelovao je u brojnim projektima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a između ostalog tumačio je ulogu Wladeka u predstavi „Naš razred“ Tadeusza Slobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića te sudjelovao na Internacionalnom kazališnom festivalu u Sibiu u Rumunjskoj. Bavi se i performansom, a kao glumac i autor sudjeluje u brojnim audio pričama za djecu te radio dramama. Dobitnik je Godišnje dekaničine nagrade Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2019. za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju kazališne umjetnosti i uspjeh tijekom studija.

Teatar Fort Forno iz Bala, osnovan je u veljači 2020. godine, a mjesto je susretanja i kreativnog dijaloga umjetnika sa zajedničkim ciljem stvaranja kazališnih predstava snažnih dojmova i emocija. Idejni začetnik Teatra Fort Forno je Plinio Cuccurin, a njegovi osnivači Robert Raponja i Jasminka Mesarić. U produkciji Teatra Fort Forno do sada su nastale brojne predstave, a istarskoj publici posebno su poznate ambijentalne predstave: “Istarske priče” i “Sanjari budućnosti” Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.


 Stranica prilagođena ispisu