s HPD-a "Bršljan-Jankovac": Osječki pješački put [2022.]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 08. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Ove zime u Osije...
pet 09. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Ove zime u Osije...
sub 10. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Winter Wine &...
ned 11. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Advent u Antunov...
pon 12. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
Za zdraviji živo...
uto 13. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Klizanje u Osije...
Advent u Osijeku...
Advent u Belišću...
OŠ Dobriša Cesar...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

HPD-a „Bršljan-Jankovac“ u nedjelju, 2. listopada 2022. s početkom u 9:00 sati organizira "Osječki pješački put".

Osječki pješački put je važan projekt HPD-a „Bršljan-Jankovac“ budući da potiče građane na tzv. „antistresno hodanje“ u svrhu očuvanja zdravlja. Njime se nastoji podići svijest građana o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije bolesti suvremenog doba. OPP je osmišljen još 1981. godine, a njegov je tvorac bio Miroslav Matošević. Put danas uključuje pet kontrolnih točaka. Polazište puta, ujedno i prva kontrolna točka je Trg Ante Starčevića ispred sjedišta Društva. Druga kontrolna točka nalazi se u Tvrđi ispred Ekonomske i upravne škole, treća kod restorana „Copacabana“, četvrta ispred „ZOO“ restorana. S četvrte točke kompom se prevozi na desnu obalu Drave te uz Dravu pješači do ušća rijeke Karašice i Udičarskog doma do pete odnosno zadnje kontrolne točke. Staza nije revitalizirana izvornom trasom. Staza s benta (obaloutvrde), umjesto na željezni pješački most preko Stare Drave, skreće prema Dravi prije novog mosta prema Baranji i ispod njega, uz korito rijeke ulazi u šumu. Razlog tome je što taj dio trase nije moguće proći za viših vodostaja pa stazu treba vratiti na izvornu trasu kada to bude bilo moguće.

Osječki pješački put je prilagođen svim skupinama ljudi: djeci, invalidima, osobama s posebnim potrebama, sportašima, planinarima i svim građanima grada Osijeka koji su za to zainteresirani. Revitalizacija OPP-a uslijedila je 1. listopada 2016. godine, nakon 35 godina od njegovog otvorenja. Sudionici imaju mogućnost kupovine dnevnika OPP-a u koji mogu otisnuti pečat kao dokaz da su prošli svih 5 kontrolnih točaka te će za to biti nagrađeni značkom. Događaj je to koji se događa prve subote u mjesecu listopadu, a uvršten je u raspored akcija HPS-a. Program OPP-a je od društvenog interesa za Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer promiče kulturu planinarenja i izletništva, građane upoznaje s osječkim lokalitetima te omogućuje organizirani cjelodnevni boravak u prirodi. Ovo je izvrsna prilika za obilazak jedne od najatraktivnijih pješačkih staza u gradu Osijeku jer pješačka staza vodi najljepšim dijelovima Osijeka.

OPIS PUTA
Osječki pješački put je put linijskog tipa, smješten na području grada Osijeka. Preporučeno ishodište je Trg A. Starčevića 4., mjesto ispred sjedišta HPD-a „Bršljan-Jankovac“. Od društvenih prostorija u Osijeku put vodi Europskom Avenijom do Trga Svetog Trojstva u Tvrđi pa potom preko cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana lijevo uz obalu Drave do restorana „Copacabana“. Put ide dalje uzvodno pored pješačkog mosta po nasipu do „ZOO“ hotela. Kompom se prelazi na desnu obalu Drave te se nastavlja pješke do Udičarskog doma u Josipovcu. Put je označen uobičajenim planinarskim markacijama. Obilazak cijelog puta je moguć za otprilike 3,5 sata hoda koji uključuje 5 kontrolnih točaka:

KONTROLNE TOČKE PUTA
- KT1 TRG ANTE STARČEVIĆA
- KT2 TRG SVETOG TROJSTVA
- KT3 RESTORAN „COPACABANA“
- KT4 „ZOO“ HOTEL OSIJEK
- KT5 UDIČARSKI DOM, JOSIPOVAC

Za dobivanje značke OPP-a potrebno je obići svih pet kontrolnih točaka, što se može dokazati pečatima u Dnevniku ili fotografijama pored svake pojedine kontrolne točke.

Pečate je moguće prikupiti tijekom tradicionalnog hodanja OPP-a (prvi vikend u listopadu). Tada se pečati nalaze na kontrolnim točkama i na svakoj kontrolnoj točci otisnu se u Dnevnik planinarima koji su na pohodu.

Kao potvrdu obilaska moguće je isprintane fotografije sa kontrolnih točaka poslati poštom na adresu: HPD „Bršljan-Jankovac“ Osijek, Trg A. Starčevića 4, 31000 Osijek ili u digitalnom obliku na mail društva: [email protected]


 Stranica prilagođena ispisu