s Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Otvorenje izložbe "Digital milk" - Petra Mrša
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 02. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Kneževi Vinograd...
Sedmi CRO Race p...
Kino Urania [pro...
Zbog radova zatv...
pon 03. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Online konferenc...
EFOS: Orijentaci...
Kino Urania [pro...
Zbog radova zatv...
uto 04. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Online konferenc...
Dječje kazalište...
Kino Urania [pro...
Zbog radova zatv...
sri 05. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Online konferenc...
Dječje kazalište...
Kino Urania [pro...
GISKO: Pričaonic...
čet 06. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Konferencija &qu...
Dječje kazalište...
FERIT: GoSTEM sa...
Kino Urania: Kom...
pet 07. 10. 2022.
GISKO: Izložba &...
Konferencija &qu...
Dječje kazalište...
FERIT: GoSTEM sa...
Urban fest Osije...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Muzej likovnih umjetnosti u utorak, 27. rujna 2022. godine s početkom u 19 sati otvara samostalnu izložbu Petre Mrše, dobitnice Nagrade MLU (samostalna izložba u 2022. godini) na 35. Salonu mladih održanom 2020. g. u Zagrebu. Partner na izložbi je Center Sobodnih Umetnosti Celje, gdje izložba seli, nakon zatvaranja u Muzeju likovnih umjetnosti.

Petra Mrša (Rijeka 1985.)
Umjetnica i fotografkinja koja redovito izlaže u galerijama i muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezin je rad uključen u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba i Galerije Rigo u Novigradu, a prezentiran je i na platformi suvremene hrvatske fotografije.

Njezini radovi primijenjene fotografije objavljeni su u mnogobrojnim publikacijama (Elle, Grazia i dr.), te su korišteni na plakatima za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kazalište ZKM i drugdje. Godine 2015. osvojila je nagrade VIG Special Invitation na ESSL Art Award i Ex Aequo na 24. Slavonskom Biennalu, a 2014. je osvojila Nagradu za najbolji portfolio na Savignano Immagini Festivalu. U suradnji s umjetničkim organizacijama i institucijama (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Udruga Drugo more i dr.) osmišljava i provodi razne umjetničke radionice i projekte za sve dobne skupine. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirala je snimanje 2014. godine na Odsjeku za film i snimanje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Akademske godine 2018./2019. sudjelovala je na jednogodišnjem poslijediplomskom internacionalnom umjetničkom programu kustoskog kolektiva What, How & For Whom/WHW u Zagrebu. Svoju je profesionalnu jednogodišnju praksu provela radeći kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu.

Mlijeko je biološka, izrazito hranjiva tekućina mliječnih žlijezda ženki sisavaca koja se luči određeno vrijeme nakon porođaja te je osnovno sredstvo prehrane i preživljavanja mladunčadi. Naslov izložbe Digital milk upućuje na spoj nekoliko ključnih interesa multimedijske umjetnice Petre Mrše – procesi stvaranja znanja, različiti tipovi i izvori znanja, kao i mjesta njihova utjelovljenja i diseminacije. Pet je radova koji su sadržajno i značenjski povezani iako medijski različiti – tri videa, jedna prostorna instalacija šivanih kostima i jedan tiskani tekst u novinskom obliku – kojima se predstavlja višegodišnje umjetničko istraživanje poveznica između svijeta računalnih igrica (gaminga) i mladih koji ih igraju. Kako digitalno okruženje reflektirati i njime ovladati, kako stvarati nove procese učenja i rasta, kako poduprijeti mentalnu i fizičku samospoznaju mladih samo su neka od pitanja koja tematiziraju radovi na izložbi Digital milk.

Rodne su uloge uvelike kulturni konstrukti koji se promiču i množe u raznima kategorijama vizualne kulture, gdje također pripadaju i igrice, filmovi i serije. Naziv izložbe upućuje na razmišljanje o tome što digitalno mlijeko doista jest. To bi, najjednostavnijim riječima, bila hrana koju unosimo ne fiziološki, već mentalno i duhovno, u produžetku i fizički, jer se u igrice ulazi i tijelom. U virtualnom svijetu igrica ove djevojke pronalaze svoje sigurno mjesto, safe space, gdje odvojene od svoje fizičke zbilje pronalaze mjesto i ulogu koja je neutralna, odnosno ravnopravna i asertivna. Također, tinejdžerice koje su u radionici promišljale kostime za rad Games and stitches – LARP zasigurno su osnažile i osvijestile vlastite verzije superjunakinja kroz emancipacijski učinak samog procesa.“ Iz Predgovora kataloga izložbe, Valentina Radoš, viša kustosica.


 Stranica prilagođena ispisu
Šri Šrimad A.C. Bhakti...
Toy pudle savrsene gen...
Vakcinisani stenci min...
Štenci Američkog Stafo...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:267

Registrirani online (): Nitko