s Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Predstavljanje donacije slike "Bogorodica s djetetom"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 06. 07. 2022.
Uskoro počinje T...
Plesni klub &quo...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [30....
Muzej likovnih u...
čet 07. 07. 2022.
Uskoro počinje T...
Plesni klub &quo...
Tvrđa: "Gdj...
Kino Urania [7.-...
Muzej likovnih u...
pet 08. 07. 2022.
Uskoro počinje T...
Plesni klub &quo...
DPP Sunce: "...
Kino Urania [7.-...
Muzej likovnih u...
sub 09. 07. 2022.
Čepin: Izložba o...
Plesni klub &quo...
Kino Urania: Bij...
Kino Urania [7.-...
"Malo gina,...
ned 10. 07. 2022.
Plesni klub &quo...
Kino Urania [7.-...
pon 11. 07. 2022.
3. Ljeto tehnike...
Kino Urania [7.-...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Muzej likovnih umjetnosti u četvrtak 26. svibnja 2022. u 12 sati priprema predstavljanje donacije slike „Bogorodica s Djetetom“ neutvrđenog autora koja datira oko sredine 19. stoljeća.

Sliku je Muzeju likovnih umjetnosti poklonio g. Teodor Sobović, u uspomenu na svoju voljenu pokojnu suprugu Doru (Teodoru) Sobović. Bračni par Sobović Osječanima su, vjerujemo, poznati kao cijenjeni glazbeni pedagozi koji su obrazovali generacije osječkih glazbenika.

O donaciji:
Slika koju g. Sobović poklanja Muzeju potječe iz ostavštine osječke obitelji Neumann (Dragutinović) kojoj je, ženidbenim vezama, pripadala gđa Dora Sobović. Sliku je bračnom paru Neumann, Dragutinu i njegovoj supruzi Adeli, rođ. Kalivoda, poklonio biskup Josip Juraj Strossmayer najvjerojatnije kao vjenčani dar. Kao posebnu zanimljivost donacije ističemo i fotografiju biskupa s darovnom posvetom bračnom paru Neumann koja glasi: Iz ljubavi i priateljstva Josip Juraj Strossmayer, Biskup. Slika je djelo neutvrđenoga klasicističkoga slikara 19. stoljeća koji svojim slikarskim stilom evocira djela majstora firentinske visoke renesanse, u prvom redu Andree del Sarta i njegovih sljedbenika. Slikana je klasičnim akademskim stilom lazurnim namazima i sfumatoznim načinom, a izabrana sakralna tematika u skladu je s vokacijom i misijom biskupa Strossmayera. Prikazuje Bogorodicu s Djetetom koje, stojeći u Bogorodičinu krilu, podiže desnu ruku u znaku blagoslova, a lijevom pridržava križ. Spokojna Bogorodica desnicom pridržava Sina, dok u drugoj ruci drži plamteće srce. Plamteće srce u kršćanskoj ikonografiji simbolizira Bezgrešno Srce Marijino, pobožnost i blagdan koje se diljem Europe strelovito širi i prihvaća tijekom 18. i 19. stoljeća.

Kao dodatnu zanimljivost istaknimo da je zgrada u kojoj se danas nalazi Muzej likovnih umjetnosti pripadala upravo obitelji Neumann. Čvrsto i opravdano, stoga, vjerujemo da se i ova slika izvorno nalazila u ovoj zgradi što je potaknulo g. Sobovića (citat) da sliku vrati doma.

Muzej likovnih umjetnosti jedna je od najznačajnijih specijaliziranih baštinskih ustanova od nacionalnog značaja koja se bavi čuvanjem, prikupljanjem, istraživanjem i valorizacijom nacionalne i europske umjetničke baštine. Fundus Muzeja likovnih umjetnosti konstantno se obogaćuje predmetima od kulturno-povijesnog značaja, najčešće u formi otkupa i donacija. Svakih pet godina Muzej, već tradicionalno, javnosti prezentira novine u svom fundusu izložbom Akvizicije; upravo je nedavno (krajem veljače) zatvorena posljednja izložba akvizicija kojom su prikazani otkupi i donacije prethodnog petogodišnjeg razdoblja.


 Stranica prilagođena ispisu
Štenad Srednjeazijskog...
Stenci PRESA CANARIO, ...
Pomeranski špic,star d...
U ponudi štenci BELGIJ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:213

Registrirani online (): Nitko