s Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Finissage izložbe "Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 27. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Dani tehničke is...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
ned 28. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
pon 29. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Klizanje u Osije...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
uto 30. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Znanstveni skup ...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
sri 01. 12. 2021.
KLAP KLAP prima ...
Sjajnije, bogati...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
čet 02. 12. 2021.
Osječke nogometa...
Sjajnije, bogati...
28. Lampionada p...
Dani dobre knjig...
Kino Urania: Več...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U sklopu finissage-a izložbe "Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…", u četvrtak, 25. studenog 2021. u 19:00 sati, održat će se predavanje pod nazivom "Leteća umjetnost i najlon art". Predavanje o začudnim multimedijskim projektima Gorana Fruka, u kojima se spajao performans, happening, fizički teatar ili mjuzikl, održat će njegove prijateljice; muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak i vizualna umjetnica i Goranova partnerica Iva Patarčec. Esej o radioaktivnom proljeću napisao je kompozitor Stanko Juzbašić, Frukov suradnik na brojnim događanjima.

Ono što bismo voljele pokazati na ovom predavanju je širina Frukovog djelovanja i stvaralaštva, a pogotovo, da parafraziram Ivu Patarčec, njegovi nasrtaji na podjelu umjetnosti na vrste i rodove, poetski rečeno želimo vam prikazati kako je Fruk napadao jednoumlje razlistavanjem na slojeve u potrazi za totalnom umjetnošću ili totalnim životom, u kojem je slikarstvo bilo samo segment. Dojmljiv, začudan i nesvakidašnji uradak koji bi iz toga nastajao bio bi zapravo neki usporedni tijek stvarnosti u kojoj se živjelo, izrečen umjetničkim promišljanjem zbilje. Svi njegovi radovi mogu se danas promatrati i u kontekstu pluralizma ranog postomdernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse.

Nevjerojatna je količina materijala koja se sakupila prilikom pripreme za predavanje tako da je jako teško bilo napraviti odabir i selekciju. Odlučile smo da se nećemo baviti čistim slikarstvom već upravo suprotno, svime ostalim, što u sebi naravno sadrži i slikarstvo; performansima, igrokazima, multimedijalnim aktivnostima, a ponajviše svijetom sjećanja i ljudima s kojima je Fruk stvarao svoj fantazmagorični svemir. Njegova suradnica i kolegica s klase na ALU Martina Kramer napisala je 1987. U Studentskom listu tekst koji ima elemente manifesta:…budalaštine od velikog povijesnog značaja, aktualna zbivanja i svakodnevni detalji (dok su naročito preporučljive teme koje resi izvjesna pompa i čudesnost) nadahnjuju članove „Dobronamjernog kluba obnova“ da gradom i drugdje izvode javne spektakularne manifestacije… (one) imaju izvjesne osobine umjetnosti, a to su npr. Elementi slikarstva, kolažiranje, likovno rješavanje prostora, čak kazališta, muzike te nadasve (što bi manje zahtjevnom gledatelju bilo najprihvatljivije) – happeninga.

Tekst: Jasmina Bavoljak

O izložbi: Izložba je posvećena te potaknuta donacijom devet slika Gorana Fruka, poklonjenih Muzeju likovnih umjetnosti od strane umjetnikove majke 2018. godine, i koncepcijski je dio opširnijeg izložbenog projekta Akvizicije 2016. – '21. Uz poklonjena djela, izložba se također sastoji od radova posuđenih iz obitelji umjetnika te pruža uvid u Frukovo stvaralaštvo u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnikovo eksperimentiranje materijalima i tehnikama, na granicama percepcije slike i slikovnosti, u Frukovom se radu manifestira kao istraživanje granica platna kao ultimativnog umjetničkog objekta. Uz uvid u Frukove slikarske domete, izložba je također posvećena nastavku života umjetničkog djela i nakon smrti samog autora – u ovom slučaju prvenstveno kroz zalaganje i brižno čuvanje Frukove ostavštine od strane njegove majke Đurđe Sučević Fruk za vrijeme njena života. Kustosica izložbe je viša kustosica MLU-a, Valentina Radoš.

Napomena: Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, ograničen je broj sudionika na predavanju uz obaveznu prijavu putem FB stranice Muzeja likovnih umjetnosti ili e-mailom na [email protected] . Ulaz na predavanje je slobodan, uz nošenje maske te predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenje drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Svi zainteresirani koji nisu u mogućnosti pridružiti se predavanju, isto mogu pratiti online putem Facebook stranice.

Izložba "Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…" otvorena je 29. studenog 2021.


 Stranica prilagođena ispisu
INSTRUKCIJE IZ KEMIJE,...
Tiffany stolica se pro...
Na prodaju štenad FRA...
Stenci BORDOSKE DOGE ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:83

Registrirani online (): Nitko