s Festival "Artomania" – san svakog Artomanijaka!
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 25. 10. 2021.
Zbog radova u ne...
Plesni klub &quo...
Poziv darivatelj...
Od utorka privre...
CineStar Osijek ...
uto 26. 10. 2021.
Zbog radova u ne...
Plesni klub &quo...
beeB Plan Event
Od utorka privre...
CineStar Osijek ...
sri 27. 10. 2021.
Zbog radova u ne...
Plesni klub &quo...
Otvorenje Male s...
GISKO: Izložba &...
CineStar Osijek ...
čet 28. 10. 2021.
Zbog radova u ne...
Plesni klub &quo...
Muzejska knjižni...
Dokkica: Besplat...
Centar za kultur...
pet 29. 10. 2021.
Dječje kazalište...
Plesni klub &quo...
Mađarević: Ponos...
Centar za kultur...
sub 30. 10. 2021.
Dječje kazalište...
Plesni klub &quo...
Mađarević: Ponos...
Centar za kultur...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Festival Artomania koji je osmišljen kao putokaz prema Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku koja je svojevrsna utopijska zajednica na osječkom kampusu gdje se obrazuju i odgajaju upravo umjetnici koji stvaraju umjetnost i kulturu s novom, svježom, vizijom realnosti. Festival Artomania održat će se od 21. do 26. rujna 2021. godine na različitim lokacijama u našem gradu koje su uvijek bile dio naše kulture i koje će, nadamo se, ostati i ubuduće vrijeme. Festival započinje predprogramom koji će trajati 21. i 22. rujna 2021., tijekom kojeg svi zainteresirani mogu sudjelovati na dvije kreativne radionice. Službeni program festivala možete posjetiti od četvrtka, 23. rujna 2021.

ARTOMANIA je projekt inovativne kulturne prakse kojim se široj javnosti predstavlja bogata i raznovrsna umjetnička produkcija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u javnim prostorima grada — prostorima koji uobičajeno nisu namijenjeni predstavljanju umjetničkih djela. Umjetnička djela obuhvaćat će glazbenu, izvedbenu te likovnu umjetnost od klasičnih do formi nastalih u okviru istraživanja fotografije, novih medija i vizualnih komunikacija te filma i videa, kao i ostvarenja s područja primijenjenih umjetnosti.

Nakon dugog perioda bez kulturnih događanja uslijed paralize uobičajenih životnih aktivnosti uvjetovanih pandemijom, ovakvo događanje je pokušaj neposrednog približavanja kulture i umjetnosti svima zainteresiranima i izvan prostora u kojima se uobičajeno održavaju, a namijenjeno je najširoj publici svih dobnih skupina. Cilj ovog festivala je povezati i upoznati lokalnu zajednicu s radom i stvaralaštvom studenata Akademije.

Budući da je umjetnost često bila ogledalo prirodi, odnosno trenutnoj realnosti, pozvani ste da sudjelujte kao svjedok i sukreator ljepše, naše realnosti.
Festival Artomania idejno bi se mogao predstaviti kao kronike Artomanijaka, stanovnika Artomanie. On obilazi grad te svjedoči i izvještava preko društvenih mreža i medija ljude o novim spoznajama koje je doživio promatrajući umjetničke akcije studenata osječke Akademije. Postoje razni spomenici u Osijeku koji obilježavaju tu ideju i podignuti su upravo u spomen istoj; Kužni pil na Trgu svetog Trojstva, spomen obilježje hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, Spomenik palom domobranu i drugi. To su samo neke od lokacija na kojima će se odvijati bogat festivalski program.

Festival Artomania otvorit će izvedbom jednog od najpoznatijih djela zborske literature - Carmina Burana Carla Orffa - u četvrtak, 23. rujna u 20 sati u dvorištu Stare Pekare. Djelo će biti izvedeno kao rezultat prekogranične suradnje između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Pečuhu, Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti. Osječka izvedba dio je projekta "CHOIR" sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U izvedbi sudjeluju Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (zborovođa dr. Tamas Lakner), solisti: Anja Papa, sopran, Stevan Karanac, tenor i Szabolcs Bognár, bariton, Szabolcs Balásy, klavir i Krisztián Horváth, klavir te udaraljkaški ansambl Panonske filharmonije. Dirigent je prof. dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti.

Osječka izvedba, realizirana u suradnji s Kulturnim centrom, prva je u nizu koncerata, koji se već 24. rujna nastavlja u Villanyju u sklopu 25. međunarodnog vinskog festivala te 25. rujna u Pečuhu u poznatoj koncertnoj dvorani Kodaly centar itd.

Ulaz na sve programe u okviru Artomanije je besplatan, do popunjenja mjesta u skladu s epidemiološkim mjerama.

Za sva dodatna pitanja tu je tiskovna konferencija koja će se održati u utorak, 21. rujna u Salonu Akademije (zgrada Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3) s početkom u 12 sati. Detaljan program festivala bit će dostupan na Facebook događaju festivala.

Pozivaju sve čitatelje, Osječanke i Osječane da se pridruže ovom bogatom kulturnom festivalu. Odaberite svoju radionicu, koncert, predstavu ili kulturnu instalaciju koja će vas motivirati na daljnje kulturno uzdizanje sebe i svih oko sebe. Stranica prilagođena ispisu