s Novi studijski programi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 16. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
Dokkica: Odgojno...
Plesni studio Il...
Pučko otvoreno u...
pet 17. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
Dokkica: Odgojno...
Plesni studio Il...
Urban fest Osije...
sub 18. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
CACIB - Slavonij...
Kulturni centar ...
Urban fest Osije...
ned 19. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
CACIB - Slavonij...
Amelie i izložba...
Yoga Home: Radio...
pon 20. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
Otvoren foto nat...
Europski tjedan ...
Novi studijski p...
uto 21. 09. 2021.
Besplatne edukac...
Mjesec židovske ...
Otvoren foto nat...
Europski tjedan ...
Novi studijski p...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Raznovrsna ponuda diplomskih studijskih programa na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku već će od jeseni 2021. godine biti bitno obogaćena. Uz već postojeću mogućnost kombiniranja dvopredmetnih studija Medijske kulture i odnosa s javnošću sa studijem Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama, po prvi puta u Hrvatskoj i cijeloj Jugoistočnoj Europi uvodimo atraktivan diplomski studij pod nazivom Vizualni studiji, kritika i teorija umjetnosti. Ovaj novi studij ne samo da je na tragu aktualnih promjena u društvu koje je obilježeno dominacijom vizualnog komuniciranja, nego je potpuno kompatibilan s dva već postojeća programa – Medijskom kulturom i Menadžmentom u kulturi.

Budućim studentima Akademije novi program Vizualni studiji, kritika i teorija umjetnosti omogućava stjecanje potpuno novih znanja o društvu koje se ubrzano mijenja, o ulozi različitih vrsta slikovnih informacija i vizualnog komuniciranja općenito. Ovo je prvi studij u Hrvatskoj koji osposobljava studente za razumijevanje svih vrsta slika, a ne samo onih umjetničkih i koji povezuje različite vizualne medije, žanrove i stilove. Ovakve kompetencije danas su nužne za zanimanja poput likovnog i filmskog kritičara, novinara u rubrikama kulture, istraživača i znanstvenika u području humanističkih znanosti te kustosa, a koja zanimanja imaju mogućnost zapošljavanja u muzejima suvremene umjetnosti i galerijama koje se bave recentnim praksama, znanstvenim institutima, medijskim kućama, javnim ustanovama, zatim državnoj upravi, korporacijama i agencijama za odnose s javnošću i digitalno komuniciranje, reklamnim i branding agencijama. Nakon završenog studija, diplomirani studenti bit će spremni pisati za specijalizirane sajtove o umjetnosti i filmu, moći će kurirati izložbe, voditi filmske i kazališne festivale, surađivat će s muzejima, galerijama i institutima ili, zašto ne, nastaviti sa znanstvenim radom.

Jednako atraktivan je i diplomski sveučilišni studij Gitarska pedagogija koji u prvom redu zaokružuje i zatvara vertikalu studija Gitarske pedagogije počevši od preddiplomskog studija Gitare. Struktura preddiplomskog i diplomskog studija jedinstvena je u Hrvatskoj te predstavlja iznimno zanimljivu strukturu na tržištu rada. Mogućnost izvanrednog studija gitare omogućuje gitaristima sa srednjoškolskom spremom da nastave svoje usavršavanje i steknu stručnu naobrazbu koja im pripada i nisu mogli steći zbog male upisne kvote u dva postojeća studijska programa u Hrvatskoj. Diplomski studij Gitarske pedagogije, s naglaskom na pedagogiju gitare, jedini je takav studij u Hrvatskoj i zadovoljava potrebe tržišta u samoj regiji, ali i izvan nje. Prema Pravilniku o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju nastavnika u srednjem školstvu gitarski pedagozi koji su završili pedagoški modul predmeta kvalificirani su da predaju predmet Glazbene kulture u općeobrazovnim školama.

Osim evidentnih kompetencija u stručno-pedagoškom smislu, diplomirani gitarski pedagozi su uvelike potrebni tržištu rada u zemlji zbog nedostatka kadra. Broj završenih budućih gitarskih pedagoga je vrlo malen i uglavnom ne zadovoljava potrebe tržišta, tako da studij Gitarske pedagogije u budućnosti dugoročno rješava nedostatak stručnog kadra.

Veliku novost predstavlja i diplomski studij Teorije muzike koji završetkom nosi zvanje Magistra teorije muzike, a ukoliko studenti polože Modul izbornih predmeta upravljanje u produkciji, zvanje se može proširiti kompetencijom glazbenog producenta. Glavna orijentacija studija bazira se na stjecanju kompetencije profesora teorijskih glazbenih predmeta za rad u osnovnim i srednjim glazbenim školama. Stoga je veliki broj predmeta upravo iz područja glazbene pedagogije. Međutim, studenti koji se žele baviti znanstvenom stranom teorije muzike i kasnije nastaviti svoj studij na nekom doktorskom studiju, mogu cjelokupni zbir predmeta upotpuniti izbornim predmetima kojima će dobiti potrebne smjernice.

Zadnji u nizu nove ponude na Akademiji za umjetnost i kulturu je diplomski studij Kompozicije koji završetkom nosi zvanje Magistra kompozicije. U prvom je redu studij orijentiran prema suvremenom glazbenom stvaralaštvu i skladanju za veće ansamble. Naglasak je na individualnom pristupu i izričaju, stoga i sadržaj glavnog predmeta Kompozicija pruža mogućnosti koji pogoduju osobnim afinitetima i razvoju svakog pojedinog studenta. Osim predmeta koji upotpunjuju razvoj skladateljskih znanja i vještina, studenti mogu birati čitav niz izbornih predmeta i modula predmeta kojima, uz navedeno zvanje, može prošiti svoje kompetencije: Modul upravljanje u produkciji kojim se stječe dodatno zvanje glazbenog producenta i Modul glazbena pedagogija, kojim se dobivaju kompetencije za rad u glazbenoj školi. Stranica prilagođena ispisu