s Trg slobode: Svjetski dan prve pomoći [2021.]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 20. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
uto 21. 09. 2021.
Besplatne edukac...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
sri 22. 09. 2021.
Tržnica Osijek: ...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
čet 23. 09. 2021.
Pučko otvoreno u...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
"Ljubav oko...
Artomania: Izved...
pet 24. 09. 2021.
Kineziološki fak...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
Dječje kazalište...
Špica radionica ...
sub 25. 09. 2021.
Kineziološki fak...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
Dječje kazalište...
Špica radionica ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede. Ovom prigodom želimo istaknuti važnu ulogu koju Društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca imaju u pružanju kvalitetne obuke iz prve pomoći širom svijeta, kroz izgradnju i jačanje kapaciteta zajednice i njihov odgovor na situacije prilikom kojih dolazi do ozljeda ili bolesti.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek ovaj prigodan dan obilježit će na Trgu slobode u Osijeku u subotu 11. rujna 2021. godine od 10.30 do 12.30 sati prezentacijom pravilnih postupaka prve pomoći. Napominjemo da će se aktivnosti provesti sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

Za vrijeme programa dijelit će se promidžbeni materijali vezani za prvu pomoć i druge programe Crvenog križa, a raspored ostalih aktivnosti donosimo u nastavku:

Program obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći:
10.30 - 12.30 sati
- mala škola prve pomoći kroz prezentaciju praktičnih postupaka prve pomoći: postupak zbrinjavanja osobe u besvjesnom stanju, postupak pravilnog zaustavljanja krvarenja, reanimacija uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora i prva pomoć kod osobe koja se guši stranim tijelom
- prezentacija aktivnosti GDCK Osijek
- mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi za sugrađane

Ovim putem pozivaju vas da se pridružite programu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći i tako podržite aktivnosti Crvenog križa koje su usmjerene na podizanje svijesti šire zajednice o važnosti poznavanja pravilnog pružanja prve pomoći kako bi se pridonijelo stvaranju zajednice sposobne reagirati u slučaju nezgode.

Ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći poseban naglasak stavlja na prvu pomoć u školi i zajednici kroz moto „Budite heroj prve pomoći u školi i svojoj zajednici“. Glavne ciljne skupine Svjetskog dana prve pomoći u 2021. godini su djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, kao i učitelji, školsko osoblje i roditelji jer podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ozljede predstavljaju veliki dio uzroka smrti djece, osobito starije djece. Ozljede su odgovorne za 950.000 smrtnih slučajeva godišnje. Oko 90% ili 830.000 ovih smrtnih slučajeva uzrokovano je nenamjernim ozljedama (ozljede na cesti, utapanjem i opeklinama). Ključna poruka je da svatko, bez obzira na dob, može spasiti život ili biti sudionik u provedbi akcija spašavanja života i učiniti svoju okolinu sigurnijom.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u proteklom je tjednu svim osnovnim i srednjim školama na području svoga djelovanja dostavilo edukativni video sadržaj s pravilnim postupcima prve pomoći. Školama je tako s ciljem edukacije učenika predstavljeno 17 kratkih video uradaka s pravilnim postupcima pružanja prve pomoći koje su samostalno pripremili i izradili mladi volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek sa željom da stečeno znanje i vještine kroz višegodišnje volontiranje u Crvenom križu prenesu na vršnjake i širu zajednicu.


 Stranica prilagođena ispisu