s 22. Dan Mađara u Osijeku [2021.] [program]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 20. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
uto 21. 09. 2021.
Besplatne edukac...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
sri 22. 09. 2021.
Tržnica Osijek: ...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
čet 23. 09. 2021.
Pučko otvoreno u...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
"Ljubav oko...
Artomania: Izved...
pet 24. 09. 2021.
Kineziološki fak...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
Dječje kazalište...
Špica radionica ...
sub 25. 09. 2021.
Kineziološki fak...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
Dječje kazalište...
Špica radionica ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U subotu 11. rujna 2021., na glavnom osječkom trgu tradicionalno će se održati 22. Dan Mađara u Osijeku. Ovo je ujedno i najveća godišnja manifestacija Mađarskog kulturnog društva Népkör iz Retfale. Uz bogat kulturni program i šarolike štandove, posjetitelji će imati prilike upoznati čari mađarske kulture i tradicije.

[Program]

15:00 sati - Otvorenje štandova
16:00 sati - Nastup dječjih plesnih ansambala
16:30 sati - Šarena povorka ulicama Osijeka
17:00 sati - Svečano otvorenje Dana Mađara i nastupi folklornih skupina

Proslavi Dana Mađara pridružit će se i gosti iz Mađarske i Vojvodine, tako će zvijezda večeri biti gostujuća plesna skupina iz Budimpešte imena Vadrózsa. Manifestacija će se, prema običaju, završiti velikim zajedničkim čardašem na trgu u kojemu sudjeluju i izvođači i gledatelji.

Kako bi približili i upotpunili doživljaj mađarske tradicije i gastronomije, na preko 20 različitih štandova nudit će se domaći proizvodi malih proizvođača i udruga iz okolnih mađarskih mjesta. Uz razne rukotvorine i umjetnine, u ponudi će biti i neizbježni mađarski gastronomski specijaliteti, ali i vina lokalnih vinara.

Glavni pokrovitelji događaja: Savjet za nacionalne manjine RH, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, Samouprava XIII. okruga Budimpešte, Samouprava grada Pečuha, HNK Osijek.

Jeste li znali? ...

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Retfale jedno je od najstarijih kulturnih društava Mađara u Republici Hrvatskoj, osnovano davne 1946. godine. U slobodnom prijevodu, ime bi moglo značiti „Mađarski narodni krug” koji predstavlja okupljalište svih Mađara, njihovih prijatelja i simpatizera, čiji je zajednički zadatak očuvanje identiteta, kulture i običaja. Aktualni predsjednik Népköra je Daniel Magdika.

1986. godine pod okriljem Népköra osnovan je Mješoviti zbor. Njime od samog početka upravlja dirigentica mr. sc. Mária Veres Kimpf koja je 2011. godine, zbog svoga doprinosa kulturnome životu Mađara u Hrvatskoj, primila priznanje mađarske vlade i odličje Viteza mađarske kulture. Mješoviti zbor Népköra u svojoj dugoj povijesti diči se brojnim nastupima kod kuće, ali i u inozemstvu, a kao najveće priznanje za svoj rad ističu zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju zborova u Šiklošu 2007. godine.

Osim zbora, u Népköru danas aktivno djeluju različite sekcije, poput sekcije za rukotvorine, dječje sekcije i folklorne sekcije. Folklorna sekcija Népköra osnovana je 2019. godine, a svoj prvi javni nastup održali su upravo na 21. Danu Mađara. S ogromnim se oduševljenjem okupljaju nekoliko puta tjedno kako bi uvježbali i svladali koreografije tradicionalnih mađarskih plesova. Sekcija broji desetak članova, pretežito Osječana i zaljubljenika u ovakvu vrstu aktivnosti. Mnogi od njih ne vuku mađarske korijene, već su se pridružili radi – druženja!

Sve sekcije Népköra neprestano su u potrazi za novim članovima, stoga srdačno pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na druženjima i probama i okušaju se u nečemu novome.
 Stranica prilagođena ispisu