s Muzej likovnih umjetnosti Osijek: Finissage izložbe "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 26. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
19. Ljeto u Domu...
Vodostaj Dunava ...
uto 27. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
19. Ljeto u Domu...
Vodostaj Dunava ...
sri 28. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
19. Ljeto u Domu...
Orahovica: Plesn...
čet 29. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
PRONI centar za ...
Muzej likovnih u...
19. Ljeto u Domu...
pet 30. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Trodnevna manife...
19. Ljeto u Domu...
sub 31. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Trodnevna manife...
Membrain Festiva...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Izložba Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj, otvorena u ožujku, bliži se zatvaranju. Finissage izložbe održat će se u petak, 11. lipnja, a pogledati se može do 13. lipnja 2021.

Izložba je, nakon izlaganja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, pod vodstvom kustosica Jasne Jakšić i Ivane Kancir, prenesena u Muzej likovnih umjetnosti. Prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa čija je uloga formiranje koncepta popularne i masovne kulture. Nastajanje stripa kao medija moglo se vidjeti ranijih godina na marginama novinskih izdanja kao kombinacija teksta i slike. Strip se može shvatiti i doslovno kao materijalizacija pojma vizualne kulture.

Postav želi proširiti pogled na moguće prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela, ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, najprije nekomercijalnog, autorskog stripa. Autorski strip ima ne samo umjetničku važnost, već i komunikacijski i edukativni potencijal. Također postav izložbe pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

U petak, 11. lipnja, ulaz za sve posjetitelje je slobodan u radnom vremenu Muzeja likovnih umjetnosti, od 10 do 20 sati.

U vremenu od 18 do 20 sati, u prostoru izložbe bit će prisutne kustosice izložbe za sve one koji žele saznati nešto više o izložbi.

U 18:30 sati održat će se predstavljanje strip albuma Cvijeće na šanku Tihomira Matijevića. Na predstavljanju će sudjelovati Igor Gajin, Saša Paprić i Tihomir Matijević.

Strip-album Tihomira Matijevića „Cvijeće na šanku“ predstavlja zbirku kratkih autorovih osvrta na život. Vješto povezuje svakodnevicu, ukućane, vlastita promišljanja i emocije s povijesnim, državnim i svjetskim događanjima, uspješno prikazujući kako se navedeno redovito prožima i međusobno utječe na pojedinca u nerazmrsivom spletu unutarnjih i vanjskih okolnosti koje čine (svaku) individuu. Pri tome autor „ne štedi“ nikoga, ponajprije samoga sebe, rabeći redovito sitne ali primjetne žalce satire i (auto-) ironije. Sam naslov govori o njegovu viđenju stvarnosti i samoga sebe, pa i svojega rada, povezujući nešto krhko, nježno i estetično kao što je cvijeće s „mjestom radnje“ (dijela) slobodnog vremena autora, pomalo prozaičnim šankom u „birtiji“. Za šankom, katkad sam s osobljem ali najčešće u društvu prijatelja, autor se konačno opušta nakon izazova radnog dana i obiteljskog života, ali odmak od svakodnevnih obveza donosi, pogotovo kod umjetničkih duša, i poriv za (ponekad i nesvjesnim) vrednovanjem svijeta oko sebe: impresija, informacija, susreta, ljudi koji ga okružuju, emocija proživljenih što danas, što u ranom djetinjstvu, što posredno, putem obrazovanja – čest je motiv povijest, kako službena, tako i osobna, preciznije način na koji je autor proživljava. Kratka forma, stalan humor i utisci poruka poslanih čitatelju (koji mahom tek otvaraju prostor za vlastite promisli i sudove) čine Matijevićevo djelo uistinu „cvijećem“. Zaokruženost tematske cjeline svakog pojedinog stripa unutar „Cvijeća na šanku“ te istodobno otvaranje autorova unutarnjeg svijeta čitatelju ima dodirnih točaka s poezijom.

Matijević crta u tehnici tuša i pera kojima sjenča prethodno izrađene crteže u olovci, a sve na kraju obrađuje i računalnim programima i aplikacijama. Rezultat je crtež bogat osjenčanim površinama (ne koristi kolor), ali izrazito preciznih i čistih linija i rubova. Dijaloški „oblačići“ su, sa stajališta uobičajenih suvremenih stripova, relativno rijetki, prevladavaju narativni okviri, no zbog kratkoće forme i snažne poruke (makar naizgled ona ni ne postojala u pojedinim stripovima zbirke), dinamika priče se ne gubi. Narativni okviri zapravo povlače čitatelja još koncentriranije u autorov (ponekad i zamišljeni) svijet. Vizualna čistoća jasnih rubova privući će i dio publike koji nije oduševljen „pjesničkim“ stripovima per se. Ivan Trenkl

O AUTORU:
Tihomir Matijević rođen je 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. 1998. godine boravi na Indiana University of Pennsylvania u klasi prof. Jima Nestora (projekt razmjene studenata ALU i IUP). 2013. godine doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Ex aequo na 22. slavonskom biennalu, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva i posebnog priznanja AICA-e (Međunarodno društvo likovnih kritičara). Do sad je objavio dvije knjige: Torta i bronca (2013.god., izd. MLU Osijek) i Cvijeće na šanku (2020.god., izd. Hrvatski autorski strip.) Zaposlen kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU-a Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku.

U sklopu finissagea-a bit će izloženi dječji radovi nastali na radionici stripa pod vodstvom Helene Janečić. Stranica prilagođena ispisu
Crvene PATULJASTE PUDL...
Splav se nalazi na sam...
Na prodaju TOY PUDLA, ...
"Predavanje engleskog ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:215

Registrirani online (): Nitko