s Međunarodni dan arhiva [2021.]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 29. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
19. Ljeto u Domu...
Tržnica Osijek: ...
Kino Urania: Kol...
PRONI centar za ...
pet 30. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
19. Ljeto u Domu...
Trodnevna manife...
Kino Urania: Kol...
GISKO književni ...
sub 31. 07. 2021.
Plesni klub &quo...
Ljeto u Osijeku ...
Trodnevna manife...
Kino Urania: Kol...
Modni buvljak [s...
ned 01. 08. 2021.
Plesni klub &quo...
SF Coffee House ...
Trodnevna manife...
Kino Urania: Kol...
Besplatna turist...
pon 02. 08. 2021.
DOKKICA traži vo...
48. Kolonija kip...
Kino Urania: Kol...
uto 03. 08. 2021.
DOKKICA traži vo...
48. Kolonija kip...
Kino Urania: Kol...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Međunarodni dan arhiva se u svijetu obilježava 9. lipnja svake godine. Koordinator obilježavanja MDA u Hrvatskoj je Hrvatsko arhivističko društvo. Programi svih arhiva u Hrvatskoj objavljeni su u zajedničkoj programskoj knjižici.

Iz poziva Hrvatskog arhivističkog društva: „Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, koji se odlukom Međunarodnoga arhivskog vijeća (International Counciol on Archives - ICA), obilježava diljem svijeta od 2008. Godine, u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine, a unatrag nekoliko godina inicijativom ICA-e, događanja koja ukazuju na ulogu i značaj arhivskoga gradiva i arhivskih ustanova odvijaju se cijeli tjedan oko toga datuma. U 2021. slavimo u tjednu 7. -11. lipnja, s globalnom temom Jačanje arhiva (Empowering Archives), a hrvatski arhivisti to su jačanje prepoznali kroz nacionalnu temu Digitalno naše svagdašnje.

U Državnom arhivu u Osijeku će se održavati sljedeći programi:

Od 7. do 11. lipnja 2021. - od 9:00 do 14:00 (9. lipnja 2021. - od 9:00 do 20:00 sati)
Dani otvorenih vrata arhiva
Autori programa: Arhivisti DAOS
Sažeti opis programa:
Organizirana stručna vodstva, uz poštivanje propisanih mjera zaštite i uz prethodnu najavu telefonom ili e-poštom, obuhvatit će stručno vodstvo kroz arhivska spremišta, izložbene prostore, čitaonicu, knjižaru i suvenirnicu. Posjetitelji će imati prilike s jedne strane vidjeti izgled zatvorenih arhivskih spremišta i arhivsko gradivo koje se u njima čuva, a s druge strane proći kroz sve otvorene arhivske prostore s javnom namjenom, kao i dio arhivske knjižnice. U arhivskoj knjižari i suvenirnici susrest će se s bogatstvom arhivskih izdanja i zanimljivim suvenirima. U sadašnjoj zgradi se osječki arhiv nalazi od 1975. godine. Zgrada je građena početkom 18. stoljeća u sklopu izgradnje osječke Tvrđe. Ima oko 2000 kvadratnih metara prostora, od čega na arhivska spremišta otpada oko 1500 kvadratnih metara, a ostalo na druge javne prostore za korisnike te radne prostore djelatnika. Nakon domovinskog rata, obnovljena je 1996. godine. Od 2018. godine su dodatno uređeni prostori za javna događanja: korisnička čitaonica povezana s knjižnicom i prijemnim uredom, višenamjenska dvorana u prizemlju južnog krila zgrade, otvoreni hodnik ispod arkada u prizemlju istočnog krila zgrade kao otvoreni postav arhivskih izložaba, javno dostupan posjetiteljima 24 sata u danu i 365 dana u godini.

Srijeda, 9. lipnja 2021.
12:00 sati - Otvorenje virtualne izložbe: Digitalno naše svagdašnje – vi tražite, mi skeniramo
Autor programa: dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj
Web adresa programa: http://izlozbe.dao.hr
Sažeti opis programa:
Izložbom se želi pokazati koje su vrste zapisa u Državnom arhivu u Osijeku digitalno dostupne, bilo da su digitalizirane na zahtjev korisnika nakon istraživanja u analognom obliku, bilo da se redovito istražuju u virtualnom obliku, bilo da je njihova digitalizacija tražena radi virtualne dostave i korištenja na daljinu. Radi se o najrazličitijim zapisima iz područja javne uprave, pravosuđa, školstva, zdravstva, gospodarstva, javnog i društvenog života, osobnih i obiteljskih fondova i zbirki. Skeniranje na zahtjev obavljaju djelatnici arhiva za potrebe korisnika radi digitalne uporabe za različite privatne i javne svrhe, imovinsko-pravne ili druge dokazne svrhe, odnosno istraživačke, izdavačke, prezentacijske ili zabavne svrhe. Od digitaliziranih sadržaja iz fundusa DAOS, online su u cijelosti dostupne samo pojedine virtualne izložbe, potom digitalizirani dijelovi ranijih analognih izložaba te izbor iz fundusa fotografija i razglednica. Ostali digitalni sadržaji koji su pohranjeni na serveru ustanove korisnicima su dostupni samo na računalima u čitaonici DAOS. Naime, zbog nedostatnih materijalnih i ljudskih resursa digitalizacija je u ustanovi u prvoj fazi koja obuhvaća skeniranje i pohranu, te mogućnost korištenja digitaliziranih sadržaja u čitaonici arhiva. Online dostupnost svih digitaliziranih sadržaja je u fazi pripreme putem projekta Ministarstva kulture i medija: „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“.

Srijeda, 9. lipnja 2021.
9:00 do 20:00 sati - Radionice digitalizacije
Autor programa: Erika Žilić Vincetić
Sažeti opis programa:
Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, zainteresiranim će se korisnicima omogućiti ulaz u prostor za digitalizaciju Državnog arhiva u Osijeku, a djelatnici arhiva koji se bave digitalizacijom prezentirat će postupak skeniranja i fotografiranja različitih vrsta i formata arhivskoga gradiva, od negativa i pozitiva fotografija, preko razglednica, sitnog tiska, arhivskih spisa i arhivskih knjiga do velikih formata karata i nacrta.

Od 7. do 11. lipnja 2021. - od 9:00 do 14:00
Vodstvo kroz arhivska izdanja i promotivna prodaja
Autori programa: Djelatnici DAOS
Sažeti opis programa:
Stručni djelatnici arhiva, uz poštivanje propisanih mjera zaštite, posjetitelje će upoznati s objavljenim arhivskim izdanjima, uz mogućnost kupnje knjiga po promotivnim cijenama. Radi se o više od 120 izdanja iz bogate izdavačke djelatnosti Državnog arhiva u Osijeku. Uz brojne knjige, mogu se kupiti i arhivski suveniri. Državni arhiv u Osijeku i njegovi djelatnici već desetljećima nakladništvo prepoznaju kao jednu od bitnih sastavnica svoga djelovanja, ali i suradnje s nizom vanjskih suradnika. Tako je u nakladi Državnog arhiva u Osijeku objavljen velik broj pojedinačnih izdanja različitog opsega; monografija, objavljenih izvora, kataloga izložbi te časopis Glasnik arhiva Slavonije i Baranje. Do sada su priređena i objavljena i dva značajna niza: Kanonske vizitacije, kao završeni niz, i Izvori za povijest Osijeka i Slavonije, kao niz koji se u kontinuitetu nastavlja objavljivati. Posljednjih godina je oblikovan i novi niz koji je obuhvatio neka ranija i nastavlja objavljivanje novijih obavijesnih pomagala (inventara) značajnijih fondova i zbirki iz fundusa ove ustanove. Sređivanje arhivskoga gradiva i njegova zaštita svoj konačni smisao imaju u njegovoj prezentaciji i korištenju, a svako objavljeno obavijesno pomagalo (inventar) arhivskog fonda i zbirke postaje polazište novim istraživačima za susret s nepoznatim područjem koje je neki arhivist već „prehodao, izmjerio, mapirao i opisao“. Svojom izdavačkom djelatnošću arhiv nudi veliki nakladnički mozaik različitih izdanja povezanih s arhivom, arhivskom baštinom, poviješću Osijeka, Slavonije, Baranje i Srijema, u užem i širem smislu. Svaka od tih publikacija je jedna od kockica u mozaiku koji nama i budućim generacijama razotkriva vezu čovjeka, prostora i zbivanja u prošlosti.

Od 7. do 11. lipnja 2021. - od 9:00 do 14:00 (9. lipnja 2021. - od 9:00 do 20:00 sati)
Završetak gostovanja izložbe: Konzervatorsko-restauratorski radovi u 7 državnih arhiva - postav u DAOS
Autor programa: Hrvatski državni arhiv
Sažeti opis programa:
Gostujuća izložba iz Hrvatskog državnog arhiva sastoji se od 13 plakata sa stručnim temama konzervatorsko-restauratorskih radova i istražnih radova na arhivskom i knjižnom gradivu koji su se provodili u konzervatorsko-restauratorskim odjelima pojedinih državnih arhiva. Teme su također obuhvatile istraživanja vodenih znakova na papirima, dokumentiranje i fotodokumentiranje provedenih konzervatorsko-restauratorskih radova, dijagnostiku oštećenja, odabir najprikladnijih metoda, postupaka i materijala. Konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni su na različitim materijalima od pergamene, fotografija, papira i kože. Pozornost je posvećena i završnim radovima kao što su izrada retuša i zaštitne ambalaže za pohranu restauriranog gradiva. Uz plakate konzervatorsko-restauratorskih radova u 7 državnih arhiva, postav izložbe u Državnom arhivu u Osijeku obogaćen je dodatkom koji obuhvaća: primjere zaštitne ambalaže za arhivsko gradivo izrađene u radionici DAOS; primjere arhivskoga gradiva iz fundusa DAOS s izvršenim konzervatorsko-restauratorskim zahvatima u radionicama HDA i DAOS; primjer oštećenoga gradiva; primjer izrađene replike arhivskoga gradiva. Postav izložbe u DAOS otvoren je na Dan Državnoga arhiva u Osijeku 3. ožujka 2021. i moguće ga je pogledati do kraja ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna arhiva 11. lipnja 2021.

 Stranica prilagođena ispisu
Uhodane instrukcije po...
Odg. Midnight Cowboy f...
Pikapom stenci stari 2...
BOSTON TERIJER stenci ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:211

Registrirani online (): Nitko