s AUK: Predstavljanje knjige Tihomira Matijevića
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 19. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
pon 20. 09. 2021.
Plesni klub &quo...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
uto 21. 09. 2021.
Besplatne edukac...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
sri 22. 09. 2021.
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
[FOTO] Otvoren s...
Europski tjedan ...
čet 23. 09. 2021.
Pučko otvoreno u...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
pet 24. 09. 2021.
Kineziološki fak...
Mjesec židovske ...
"Učiniti ne...
Dječje kazalište...
Špica radionica ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U srijedu, 2. lipnja 2021. u Svečanoj dvorani AUK-a s početkom u 13:00 sati održat će se predstavljanje knjige Tihomira Matijevića "Na ruskom se umjetnost kaže iskustvo".

Na predstavljanju će sudjelovati Igor Gajin, Goran Rem, Tatjana Ileš i Tihomir Matijević.

Knjiga Tihomira Matijevića Na ruskom se umjetnost kaže iskustvo, je zbirka eseja sa područja teorije umjetnosti, filozofije i sociologije sa novelističkim natruhama. Knjiga na posve originalan način pristupa problematici odnosa umjetnosti, filozofije, obiteljske povijesti , povijesti tehnologije, društva, i politike. Autor je uspio pronaći optimalnu mjeru između umjetničke relevantnosti kompleksnih medija moderne / suvremene umjetnosti i vlastite osobnosti. Budući da vrijeme u kojem živimo, kada su tekstovi o umjetnosti u pitanju, uglavnom obiluju formalnim analizama i koji poradi vlastite suhoće bivaju počesto nerazumljivi široj publici, upravo nam nedostaje ovakav tekst koji polazi iz vlastitog iskustva te tako čini istinski pomak u tom smjeru. Evo što o knjizi kažu recezenti:

Tihomir Matijević svojim crtačko-lirskim uratkom prije svega potvrđuje ono što svi znaju , no to ipak nisu kadri artikulirati. Matijevićeve povremene lirske „dekoracije“ otkrivaju melankolika pritisnutog post metafizičkom modom neodređenosti protiv koje se bori pojmovima iz svijeta umjetnosti, dizajna, popularne glazbe, služeći se i tekstom i crtežom, na razumljiv način (nije li to svrha jezika, a katkad i crteža?) Ipak, Matijevićevo djelo producira i osjećaj kolebanja – pa pokušamo li mu kojim slučajem te njegove strip vinjete „osamostaliti“ u odnosu na sam tekst ili pak pokušamo li to isto učiniti s tekstom u odnosu na strip doživjet ćemo istovremenost poništavanja i omogućavanja. Čvrstim granicama kojima dijeli crtački od vizualnog dijela svoje promišljene „fuzije“, autor potvrđuje činjenicu da čak i kad mu medij nije strogo kiparski „materijal“, duh mu to nikako ne prestaje biti. doc.art. Zlatko Kozina

Matijevićevo pisanje u Ja obliku, pozorno je neprekoračenih ovlasti, nije projekcija nediscipline nego suprotno – vrlo strogog samonadgledanja procesa promišljanja o vrlo bliskim ali i vrlo izmičućim fenomenima današnje medijske svijesti. Posebno je značajan stripovski aspekt, jer osvješćuje narušenu suvremenu svijest o samom figurativnom pojmu "pogleda na svijet", gdje stripovsko kadriranje i rakursiranje izrazito doprinose refleksivnosti. Naime, teorijski mišljen problem se ne samo ilustrira nego i izvodi, uz jako i blisko osvjetljenje promišljanja. Iako naoko lagan i komunikativan, kroz stripovske stop-snimke problema mišljenja o medijskoj pismenosti – Matijević uspostavlja novi zahtjevni znanstveni hibrid, uvođenjem strip-sličica u teorijsko mišljenje, a njegov je doprinos time i inovativan i renovativan.
dr.sc.red. prof. Goran Rem.

O AUTORU:
Rođen 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. 1998. godine boravi na Indiana University of Pennsylvania u klasi prof. Jima Nestora (projekt razmjene studenata ALU i IUP). 2013. godine doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Ex aequo na 22. slavonskom biennalu, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva i posebnog priznanja AICA-e (Međunarodno društvo likovnih kritičara). Do sad je objavio dvije knjige: Torta i bronca (2013.god., izd. MLU Osijek) i Cvijeće na šanku (2020.god., izd. Hrvatski autorski strip.) Zaposlen kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU-a Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku. Stranica prilagođena ispisu
Iznajmljuju se 2 sobe ...
Štenci SAMOJEDA, ošten...
Empirijski dio stručni...
Francuski buldog štenc...

Najave u 24h

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:115

Registrirani online (): Nitko