Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 22. 04. 2021.
GISKO: Izložba f...
Policija najavil...
Proljetno ispira...
Međunarodna konf...
Dječje kazalište...
pet 23. 04. 2021.
GISKO: Izložba f...
Policija najavil...
Proljetno ispira...
Snižena cijena č...
Dječje kazalište...
sub 24. 04. 2021.
GISKO: Izložba f...
Policija najavil...
Međunarodni dan ...
5. Deer & Bi...
Dječje kazalište...
ned 25. 04. 2021.
XCO Kopika [2021.]
Policija najavil...
Darda: Otvorenje...
Dječje kazalište...
pon 26. 04. 2021.
Online predavanj...
Plivački klub &q...
uto 27. 04. 2021.
EWoB Business Ac...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Muzej likovnih umjetnosti poziva sve zainteresirane na predavanje Apstrakcija za početnike (napredne) u utorak, 2. ožujka 2021., s početkom u 18:00 sati. Predavanje će održati predsjednik Ocjenjivačkog suda 27. slavonskog bijenala, dr. sc. Krešimir Purgar.

Predavanje će se održati u Muzeju likovnih umjetnosti, uz prijenos uživo na Facebook stranici Muzeja likovnih umjetnosti (https://www.facebook.com/mlu.osijek) i stranici Slavonski biennale (https://www.facebook.com/Slavonski-biennale-112136927237519), za sve zainteresirane koji ne budu u mogućnosti pridružiti se u Muzeju.

Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, broj prisutnih osoba na predavanju u Muzeju bit će ograničen. Iz tog razloga molimo zainteresirane da se prijave putem Facebook stranice Muzeja likovnih umjetnosti, putem e-maila [email protected] ili telefonski na 031/251-280. Nakon što se popune sva mjesta, prijave se zatvaraju, o čemu će obavijestiti na društvenim mrežama.

O predavanju:
U ovom predavanju će dr. sc. Krešimir Purgar, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, upoznati zainteresiranu publiku s temeljnim problemima razumijevanja apstraktne umjetnosti. Razmotrit ćemo neke uvriježene modele tumačenja apstrakcije i pokušati odgovoriti na pitanje što se krije iza često neproničnih nakupina boje i volumena. Pokazat ćemo da je tzv. ne-predmetnoj umjetnosti moguće pristupiti na više načina, od kojih svaki nudi jedno od mogućih rješenja, no niti jedno od njih nije samo za sebe dovoljno ukoliko doista želimo razumjeti djela Kazimira Maljeviča, Jacksona Pollocka, Donalda Judda, Julija Knifera i drugih radikalno apstraktnih umjetnika. Argumentaciju ćemo razvijati iz polazišne teze da u svakom umjetničkom djelu, a ne samo apstraktnom, uvijek vidimo samo ono što znamo vidjeti, a ne tek ono što je ponuđeno pogledu. Budući da je svaki pokušaj tumačenja umjetničkog djela neposredno ovisan o promatračevom iskustvu u doživljavanju svijeta, posve je razumljivo da ona djela koja ne povezujemo s našim općim životnim iskustvom predstavljaju izazov razumijevanju, čak i za stručnjake u povijesti i teoriji umjetnosti. U predavanju ćemo koristiti brojne vizualne primjere poznatih i manje poznatih djela apstraktne umjetnosti.

O predavaču:
Krešimir Purgar je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu iz područja humanističkih znanosti, polja i grane znanost o umjetnosti. Autor je šest knjiga, priređivač četiri uredničke knjige i tri zbornika znanstvenih tekstova. Sudjelovao je na tridesetak znanstvenih i stručnih simpozija među kojima su i oni u Genovi, Colorado Springsu, Taormini, Rimu, Firenci, Londonu, Barceloni, Berlinu, Vilniusu, Manchesteru, Skopju, Dartmouth Collegeu, na University of Western Ontario te na University of Chicago. Držao je pozvana predavanja na sveučilištima u Cagliariju, Genovi, Palermu i Tirani. Suorganizirao je dva međunarodna i osam domaćih znanstvenih simpozija. Dobitnik je Godišnje nagrade HS AICA za 2009. god. za knjigu Vizualni studiji – umjetnost i mediji u doba slikovnog obrata te za cjelokupan doprinos uvođenju vizualnih studija u hrvatsku sredinu. Godine 2015. pokrenuo je prvo interdisciplinarno znanstveno istraživanje o Juliju Kniferu. Angažiran je na uvođenju novog diplomskog programa Vizualnih studija, kritike i teorije umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je zaposlen kao izvanredni profesor. Stranica prilagođena ispisu

NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Odgajivacnica TOP WINN...
Naša odgajivačnica ima...
Registracija je bespla...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:189

Registrirani online (): Nitko