s Online konferencija "Dan mimoza" [2021.]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 26. 11. 2022.
Od 21. do 26. st...
Dječje kazalište...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [24....
4. Tehnicoolum –...
ned 27. 11. 2022.
Cinema Posh Stor...
Dječje kazalište...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [24....
Paljenje prve ad...
pon 28. 11. 2022.
Cinema Posh Stor...
Centar za poduze...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [24....
Advent u Vukovar...
uto 29. 11. 2022.
Cinema Posh Stor...
Akademija za kul...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [24....
Advent u Vukovar...
sri 30. 11. 2022.
Cinema Posh Stor...
Fakultet za odgo...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [24....
Advent u Vukovar...
čet 01. 12. 2022.
Advent u Vukovar...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Proteklih mjeseci više no ikad suočni smo s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti. Pandemija koronavirusa naučila nas je da prevencija život znači, a upravo je to najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti – rak vrata maternice. Unatoč blagom padu smrtosti ovaj tihi ubojica godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života. Ugledne liječnice dr. Neda Ferenčić Vrban, specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka i dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekologinje i tajnica Udruge Zdravka ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza otkrivaju kako pravilnom prevencijom možemo spasiti brojne živote.

Uz pandemiju kojoj su se pridružili i potresi primijetili smo da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje. Veliki dio pacijentica se boji da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od COVID bolesti opravdava odgađanje liječenja.”– otkriva dr. Jadranka Žuklić Belan te dodaje: “Sjećam se žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. Dakako da ja toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali na žalost, odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice.

Humani papilloma virus (HPV) najčešći je uzročnik raka vrata maternice. Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

Hrvatska liga protiv raka zauzima se da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivaja raka vrata maternice, besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.”- ističe dr. Neda Ferenčić Vrban te dodaje: “Ponosni smo na sve sudionike u povijesnom uspjehu donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH krajem prosinca 2020. godine usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.

Neki od najvažnijih ciljeva koje u području prevencije i liječenja raka vrata maternice Hrvatska liga protiv raka promiče:
- Povećati svijest javnosti o povezanosti HPV infekcija s nastankom karcinoma te mogućnostima prevencije
- Kontinuirano podizanje svijesti žena i javnosti o prevenciji raka vrata maternice.
- Kontinuirano provođenje edukacija zdravstvenih radnika uključenih u program probira te javnost o prevenciji ove vrste raka.
- Unaprjeđenje i praćenje učinkovitosti postojećih i uvođenje novih mjera probirnih pregleda, odnosno povećanje postotka odaziva na probirne preglede (od edukacije javnosti do učinkovitog uključenja lokalne uprave)
- Smanjiti rizik od premalignih i malignih lezija vezanih uz perzistentnu HPV infekciju u osoba koje se cijepe

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Stručnjaci Prim. Dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te Neda Ferenčić Vrban, dr.med. podijelit će najnovija saznanja o preveciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji Dan mimoza. Konferenciji se možete pridružiti u subotu, 23. siječnja 2021. u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka hlpr.hr

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnertsvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. Stranica prilagođena ispisu
Haski novo leglo, u ...
POSAO NA INTERNETU 100...
Pomeranac Boo. UNIKAT!...
Na prodaju štenad fran...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:201

Registrirani online (): Nitko